Vestager: Google stavnsbinder Android-brugere til egne tjenester

MISBRUG: EU’s danske konkurrencekommissær har åbnet en sag mod Google, der står til en milliardbøde for at give sine egne apps forrang i det populære Android-styresystem.

BRUXELLES: For et år siden anklagede EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, internetgiganten Google for at give sine egne tjenester lidt for prominent placering, når vi handler på nettet.

Nu tager hun fat på et lignende problem på mobil- og tabletmarkedet, hvor hun går kritisk til Googles praksis med at kræve, at firmaets egne apps installeres som en fast del af det populære Android-styresystem, som findes i et overvældende flertal af smartphones og tabletcomputere solgt i Europa.

”Det er vores holdning, at Google har misbrugt sin dominerende stilling,” siger Margrethe Vestager.

Kan koste 50 milliarder
Microsoft blev for år tilbage fældet i en lignende sag og endte med at betale et milliardbeløb for at forhåndsudstyre alle sine pc’er med blandt andet firmaets egen browser, Internet Explorer.

Kan Kommissionen godtgøre sine bekymringer, kan Google ende med en bøde, der svarer til op til ti procent af firmaets årsomsætning, hvilket beløber sig til små 50 milliarder kroner. Derudover vil firmaet skulle ændre sin praksis.

Android-styresystemet bygger på åben kode og kan i princippet bruges frit af mobilproducenter til at udvikle deres egen software. Men ifølge Vestager pålægger Google producenterne at forhåndsinstallere for eksempel Googles egen søgefunktion og browser, hvis de vil give brugerne adgang til at købe apps via den populære platform Google Play.

Ifølge Kommissæren står den praksis i vejen for, at andre alternativer kan nå frem til forbrugerne.

Google forsvarer sig
Google selv afviser kritikken.

”Vores partneraftaler er fuldstændig frivillige – enhver kan bruge Android uden Google,” skriver seniorvicedirektør Kent Walker i et blogindlæg som svar på Kommissionens anklager.

Til gengæld er der stor tilfredshed hos Googles konkurrenter, samlet i den Microsoft-støttede paraplyorganisation FairSearch, der også tæller navne som Nokia og Oracle.

”Så godt som enhver telefonproducent, som benytter Google Android i EU, har bøjet sig for Googles krav, hvilket undertrykker konkurrence fra andre app-producenter og forhindrer forbrugerne i at træffe et frit valg,” siger Thomas Vinje, der er juridisk rådgiver for FairSearch.

I Canada afsluttede konkurrencemyndighederne tirsdag deres efterforskning af Googles dominerende markedsposition uden at finde fældende beviser for misbrug.

Google har nu 12 uger til at svare på Kommissionens anklager.

Forrige artikel Naturpakke-udspil bliver holdt bag lukkede døre Naturpakke-udspil bliver holdt bag lukkede døre Næste artikel Miljøminister med vind i håret: Vi stopper aldrig med at passe på sårbar natur Miljøminister med vind i håret: Vi stopper aldrig med at passe på sårbar natur