Vestager forsvarer regeringens resultater

TALE: Der blev gjort status og evalueret på to års regeringsarbejde, da Radikales Margrethe Vestager lørdag talte til sit bagland på partiets landsmøde. Øremærket barsel til fædrene og den kontroversielle offentlighedslov blev dog ikke nævnt.

Margrethe Vestagers midtvejsevaluering.

Det kunne have været overskriften på den tale, Radikales politiske leder, Margrethe Vestager, lørdag formiddag holdt på partiets årlige landsmøde.

Talen var i høj grad et oprids af de reformer og aftaler, som Radikale og de to andre regeringspartier har indgået, siden de vendte tilbage til ministerkontorerne for snart to år siden. Og den viste samtidig, hvilken retning det socialliberale parti vil gå frem mod næste valg om maksimalt to år.

Der var ikke overraskende mest fokus på partiets og regeringens egne sejre, og ordet "stolt" blev brugt otte gange i talen. På plussiden fremhævede Margrethe Vestager blandt andet fjernelsen af fattigdomsydelserne, skattereformen, førtidspensionsreformen, energiaftalen og vækstplanen fra foråret.
 
"Vi skal forandre for at kunne udvikle. Vi vil udvikle vores samfund så det giver tryghed og tro på fremtiden," sagde hun understregede, at regeringens politiske mål har været at skabe arbejdspladser og vækst.

"Vores økonomiske politik skal både skabe arbejdspladser og sikre, at vi er tilstrækkeligt mange til at gøre arbejdet, der skaber velstand og dermed grundlaget for velfærd."

Derudover nævnte hun også de sociale 2020-mål, som regeringen præsenterede for få dage siden. Ifølge Vestager er der tale om et "nybrud i socialpolitikken", og det er i høj grad Radikales skyld, sagde hun.


"Det var her i dette forum, at idéen første gang opstod. Det blev en del af regeringsgrundlaget," sagde hun.

Folkeskolekonflikten er smertefuld
De ømmer punkter - heriblandt folkeskolereformen og den mulige deltagelse i krigen i Syrien - blev også nævnt i talen. 


Forårets konflikt om folkeskolen - hvor lærerne blev lockoutet, og hvor regeringen blev beskyldt for "uhellige alliancer" med KL - har i høj grad præget Radikale, som ofte bliver betegnet som lærernes og folkeskolens parti.

"Konflikten om folkeskolen i foråret var - og er - smertefuld," sagde hun og fortsatte:

"Jeg anerkender og forstår skuffelsen over, at en konflikt blev udgangspunktet for en ny skole, der netop bygger på en grundlæggende tillid til lærernes faglighed og engagement," sagde Margrethe Vestager.

Internt i partiet har der også været kritik af regeringens helhedsskole, hvor eleverne skal skal gå længere tid i skole, og hvor fritiden og skoletiden bliver blandet sammen.

Men ifølge Margrethe Vestager er det nødvendigt med reformen, da den skal løfte flere unge og sørge for, at flere får en uddannelse. Her talte hun også om den kommende reform af erhvervsuddannelserne, som skal forhandles på plads i løbet af efteråret.

"Ambitionen om at give alle unge danskere mulighed for at vælge retningen for deres liv forudsætter, at vi viser, at vi værdsætter alle former for talenter og ambitioner," sagde hun.

Vi begår alle fejl
Til gengæld nævnte Margrethe Vestager ikke den kontroversielle offentlighedslov, som partiet nikkede ja til før sommeren. Internt i partiet har der været stor kritik af loven, som blandt andet begrænser offentlighedens adgang til dele af ministeriernes arbejde.

Hun kom heller ikke direkte ind på den højspændte debat om øremærket barsel til fædrene, som har præget mediedagsordenen i de seneste dage.

Margrethe Vestager udtalte torsdag til Morgenavisen Jyllands-Posten, at det var Socialdemokraterne, som tog den endelige beslutning om at aflive løftet om øremærket barsel. Det vakte efterfølgende et ramaskrig internt i regeringen og kritik fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), og Margrethe Vestager måtte efterfølgende præcisere, at hun stod bag beslutningen.

"Jeg ved godt, at det overrasker nogen: Men vi lytter. Også til hinanden. Og vi flytter hinanden med argumenter. Ikke fra den ene dag til den anden. Men som forudsætning for fælles beslutninger, som vi alle står bag," sagde hun og takkede i den forbindelse Socialdemokraterne og SF for samarbejdet.

"Det er ikke let at regere, og man kan vel ikke sige, at alt går efter bogen. Men på en dag, hvor jeg har talt om at tage ansvar, synes jeg også, at det er på plads at kvittere til vores regeringspartnere. Vi har vel alle begået et fejltrin eller to? Men vi har nået langt, langt flere resultater," sagde hun og understregede, at man ikke kan beskylde regeringen for at mangle mod eller is i maven, når der skal træffes svære beslutninger.

Forrige artikel 46 procent ser positivt på DF's udlændingepolitik 46 procent ser positivt på DF's udlændingepolitik Næste artikel Thulesen frygter for sammenhængskraften Thulesen frygter for sammenhængskraften