Verdensmålsugen er i gang. Her er ni knaster i Danmarks kamp for 2030-målene

Vi er knap halvvejs mod verdensmålenes deadline i 2030, men ikke halvvejs i mål. Altinget guider til ni udvalgte debatter på Verdensmålsugen. 

Fire måneder forsinket bliver Verdensmålsugen tirsdag morgen skudt i gang i Fællessalen på Christiansborg.

Det årlige arrangement om virksomheders, politikeres, organisationers og mange andres bidrag til at nå verdensmålene i 2030 skulle egentlig have været afholdt i september. Men valgkampen rasede, selvom valget ikke var udskrevet, og arrangørerne frygtede, at det ville blive for svært at få politikernes opmærksomhed.

Verdensmålsugen løber fra 31. januar til 3. februar og arrangeres af Global Compact Network Denmark, 2030-panelet samt tænketanken Mandag Morgen og Altinget Arena.

Formålet er ifølge arrangørerne at sætte "Danmarks nye Folketing og samfundets beslutningstagere stævne for at kaste lys på de handlinger, omstillinger og investeringer, der skal til for at bringe os tættere på Verdensmålene."

Da eventet i år afholdes om vinteren, er det flyttet fra Altingets gård til Fællessalen på Christiansborg – undtagen onsdag, hvor det afholdes i Eigtveds Pakhus på Asiatisk Plads.

Alle debatterne kan desuden følges online. Man skal tilmelde sig for at sikre sig en plads til de fysiske arrangementer.

Her kan du læse mere om, hvilke spørgsmål der presser sig på, og hvad du kan holde ekstra godt øje med de næste fire dage.

 

Hvad er SVM-regeringens verdensmålsstrategi?

Verdensmålsugen får sandsynligvis en spændende start, når to af regeringens nyudnævnte ministre, klimaminister Lars Aagaard (M) og minister for udvikling og global klimapolitik Dan Jørgensen (S) åbner ballet tirsdag morgen.

Interessant er det dog også, hvem der ikke kommer: Finansminister Nicolai Wammen (S).

Verdensmålsarbejdet er forankret i Finansministeriet. Det var eksempelvis Wammens ministerium, der i slutningen af sidste år skullet have udgivet den fremdriftsrapport for verdensmålene, S-regeringen havde lovet som en del af sin egen verdensmålsstrategi.

Gælder den verdensmålsstrategi endnu, eller starter SVM-regeringen forfra?

Vil verdensmålene fortsat være Wammens ansvar, eller er der ændringer undervejs?

Kig forbi tirsdag klokken 8:45 i Fællessalen på Christiansborg eller følg med online.

 

Myten om Danmarks grønne førertrøje

Samme oktoberdag, som statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev folketingsvalg, mødtes 12 af de største danske virksomheder på Den Sorte Diamant og blev enige om en opfordring til politikerne.

Politikerne skal "sikre, at Danmark forbliver et bæredygtigt globalt foregangsland," lød det i opfordringen.

Tirsdag stiller spidser fra fire af selskaberne – Novozymes, FLSchmidt, PensionDanmark og Ørsted - op til debat om opfordringen.

Det bliver interessant at følge. Da Altinget kontaktede alle 12 virksomheder for at høre deres konkrete ønsker til politikerne, stod det klart, at eksempelvis PensionDanmark og Danish Crown efterlyste vidt forskellige ting.

Måske de bliver mere konkrete, når Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, modererer debatten tirsdag formiddag.

Tirsdag 9:55 i Fællessalen på Christiansborg. Følg med og stil spørgsmål på livestream her.

 

Hvem skal lede Folketingets verdensmålsnetværk?

Hvordan kan Folketinget gøre mere for Verdensmålene? Det spørgsmål stiller strategidirektør Lisbeth Knudsen tre folketingsmedlemmer, nemlig Christian Friis Bach (R), Franciska Rosenkilde (Alt) og Trine Bramsen (S), inden frokost.

Det bliver i sig selv interessant at høre tre markante politikeres bud på. Et oplagt spørgsmål, der hænger i luften, er også, hvorfor Folketinget lige nu har hverken formand, næstformand eller medlemmer i det tværpolitiske netværk for verdensmålene.

Netværkets tidligere formand, konservative Katarina Ammitzbøll, blev stemt ud af vælgerne. Hvem vil tage over?

Tirsdag 11:00 i Fællessalen på Christiansborg.

 

EU skal til verdensmålseksamen

Store dele af vores vigtigste bæredygtighedslove kommer fra EU. Store dele af vores klima- og miljøaftryk kommer fra produkter, vi har købt på Det indre marked, men som er produceret uden for Europa. Med andre ord har vi udliciteret vores CO2-udledninger til regioner med osende fabrikker i eksempelvis Kina og DR Congo.

Derfor er det også oplagt, at EU har meldt sig til verdensmålseksamen – såkaldt Voluntary National Review – som er FN-systemets årlige status på verdensmålene.

Ganske som Danmark klarer EU sig dårligt på verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion. Debatten rejser derfor et interessant spørgsmål: Kan EU klare sin første Verdensmålseksamen?

Svaret på det spørgsmål kommer på længere sigt til at afhænge af, om de kommende EU-love, der skal sikre, at grønne investeringer faktisk er grønne, eller at vores tøj er produceret ansvarligt, kommer til at virke efter hensigten.

Følg debatten i Eigtveds Pakhus onsdag kl. 15:00 eller følg med online.

 

Klimamål kan spænde ben for andre mål

Der skal endnu mere fart på den grønne omstilling for at nå Klimalovens mål for 2030 såvel som verdensmål 7 om bæredygtig energi og mål 13 om klimaindsats. Flere vindmøller, flere solpaneler. Men solcellerne kan I nogle tilfælde være produceret med mineraler, der er udvundet af tvangsarbejdere i Kinas Xinjiang-provins.

Omstilling er med andre ord fyldt med dilemmaer, som verden endnu ikke har løst.

Den debat tager Dansk Industri op med et panel bestående af Steen Gade, formanden for Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace Helene Hagel og Fleming Voetman, underdirektør for bæredygtighed i Velux.

Torsdag kl. 09:00 i Fællessalen på Christiansborg.

 

Hvornår kommer der regler for grønne indkøb?

Det offentlige handler hvert år ind for et trecifret milliardbeløb, når styrelser, kommuner og andre myndigheder køber alt fra biler til kuglepenne.

Der ligger derfor en endnu uudnyttet grøn løsning i at indføre regler for offentlige indkøb, sådan at de fremmer en cirkulær omstilling og stiller krav til eksempelvis kædeansvar. Vores naboer i Sverige og Norge har allerede indført betydeligt skrappere regler.

Det var ydermere et løfte, som Nicolai Wammen ikke nåede at levere på i sin tid som finansminister under S-regeringen. Vil han nå det under SVM?

Bliv klogere på grønne indkøb, når Etisk Handel kårer Verdens Bedste Indkøber og inviterer til debat. 

Torsdag kl. 13:00 i Fællessalen på Christiansborg.

 

Dansk status på verdensmålene

2030-panelet og Danmarks Statistik udgav i januar den første statusrapport, der slår fast, at vi er langt fra at have kurs mod at nå især de grønne verdensmål.

Rapporten er her i Altingets spalter blevet kritiseret for tegne et rosenrødt billede af dansk biodiversitet. Ikke destro mindre træder rapporten på en del af de ømme tæer, der ifølge eksperter skal trædes på, hvis Danmark skal klare sig bedre på eksempelvis verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion.

Mød 2030-panelet torsdag 14:00 i Fællessalen på Christiansborg eller følg med online.

 

Ingen verdensmål uden menneskerettigheder

I en ideel verden ville alle stater sørge for, at menneskerettighederne blev respekteret inden for deres landegrænser. Men i virkelighedens verden kan virksomheders beslutninger bidrage både positivt og negativt til menneskerettighedssituationen i tredjelande med plettet menneskerets-CV.

Derfor betyder det eksempelvis noget, hvorfra et katalysefirma som Topsoe vælger at købe sine råmaterialer, og om det styrer uden om lande eller leverandører, hvor der er risiko for børnearbejde.

Den slags risikovurderinger vil der komme flere af i fremtiden, særligt når EU får vedtaget sin længe ventede lov om kædeansvar.

Topsoe (tidligere Haldor Topsøe) stiller sammen med Lego, Dansk Mode & Tekstil og Grundfos op for at fortælle, hvordan de arbejder med menneskerettigheder.

Fredag 09:00 i Fællessalen på Christiansborg.

 

Vi skal have kvalitetsuddannelse, men hvordan?

Leave no one behind – lad ingen i stikken – er et centralt princip i FN's 17 bæredygtige verdensmål. Fremtidens skole skal kunne løfte alle børn, men hvordan skal den gøre det?

Er det en løsning at fjerne iPads og andre skærme fra klasseværelset, som undervisningsminister Mathias Tesfaye vil gøre? Vil det i sidste ende skabe mere trivsel, mere inklusion?

Verdensmålsugen slutter med et såkaldt minitopmøde om fremtidens skole, hvor paneldeltagerne blandt andre tæller Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, børne- og undervisningsordfører Astrid Krag (S), forfatter og rektor Stefan Hermann, formand for Danske Skoleelever Marie Holt Hermansen og mange flere.

Følg de tre paneldebatter henholdsvis 13:00, 14:00 og 15:00 fredag i Fællessalen på Christiansborg.

Og læs mere om Verdensmålsugen her på Altinget Verdensmål i de kommende dage. God fornøjelse!

Forrige artikel Løkke lurepasser om europæisk partimedlemskab Løkke lurepasser om europæisk partimedlemskab Næste artikel Lidegaard og Løkke fik sat deres aftryk i SVM-regeringens udlændingepolitik Lidegaard og Løkke fik sat deres aftryk i SVM-regeringens udlændingepolitik