Venstre vil tilbyde talenter uden for EU 90 dages prøveperiode i Danmark

Prøv arbejdsmarkedet i Danmark og få adgang til velfærdstaten for hele familien i 90 dage. Med det tilbud vil Venstre lokke erhvervstalenter uden for EU's grænser til Danmark. Ordningen skal ikke have et loft. "Men det er til folk, som skal lave noget. Det er ikke en bagvej til social dumping," siger erhvervsordfører. 

Talenter og investorer fra lande uden for EU skal have mulighed for at prøve at arbejde Danmark i 90 dage.

Det mener Venstre. 

"På en række områder er der virkelig stor efterspørgsel efter de dygtigste internationale talenter. Vi er i en global konkurrence, så vi vil gerne sikre, at Danmark er attraktivt for talenter," siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, og fortsætter:

"Det kan vi gøre ved at lade talenterne se landet an i tre måneder og sænke nogle barrierer, så vi får bedre adgang til de specialister, som kan være altafgørende for både iværksættervirksomheder og andre virksomheder."

Han fremhæver særligt it- og bioteksektoren som et par af de områder, der kan nyde godt af ordningen. 

Venstre har fået inspiration til forslaget fra Finland, der i slutningen af 2020 lancerede en ordning, hvor godkendte ansøgere tilbydes tre måneders ophold i landets hovedstad, Helsinki, med gratis hjælp til det nødvendige papirarbejde, børnepasning og boligsøgning.

"Der er spændende erfaringer fra Finland, for det er en måde at tiltrække super kvalificeret international arbejdskraft, som kan løfte velstanden i Danmark. Derfor vil vi gerne have et lignede pilotprojekt i Danmark," siger Torsten Schack Pedersen, der særligt gerne vil tiltrække amerikanere, canadiere og briter.

Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at Danmark i 2022 indtil videre har tildelt flest opholdstilladelser til indere efter fast-track ordningen og beløbsordningen. 

Derefter følger briter, amerikanere, kinesere og iranere i nævnt rækkefølge.

{{toplink}}

Udvider iværksætterstrategi 

Venstre præsenterer ideen som en del af partiets nye iværksætterstrategi.

Iværksætterstrategi består af 23 konkrete forslag, hvoraf ni af forslagene er nye, mens partiet tidligere har lanceret de resterende 14 forslag.

"Danmark skal være det bedste land at starte og drive virksomhed i. Pengene skal tjenes, før de bruges, og derfor har vi brug for et stærkt erhvervsliv i fremtiden. Og i fremtiden skal vi leve af virksomheder, der ikke er stiftet endnu, så hvis vi ikke sørger for at gøde jorden for fremtidens iværksættere, hæmmer vi den enkelte iværksætter og Danmarks potentiale," siger Torsten Schack Pedersen. 

V: Pilotordning skal være uden loft

Venstre har ikke lagt sig fast på, hvordan pilotordningen nøjagtigt skal skrues sammen. 

Det vil man diskutere med Folketingets partier, lyder det. 

Hvilke konkrete krav stiller Venstre til de personer, som skal kunne komme til Danmark via den ordning, I foreslår?

"Vi har ikke lagt os fast på alle detaljer endnu, men det skal være folk med særlige kompetencer. Om det så skal være et uddannelseskrav eller nogle, der kan bevise, at de har startet virksomheder op, ved jeg ikke. De detaljer vil vi gerne diskutere," siger Torsten Schack Pedersen. 

Du fremhæver selv briter, canadiere og amerikanere, som nationaliteter, du gerne ser benytte ordningen. Vil I også stille krav om, at pilotordningen kun skal gælde bestemte nationaliteter?

"Nej, der skal kun være krav til merit."

Skal der være et loft for, hvor mange personer man kan tage ind via pilotordningen?  

"Som jeg sagde før, så har vi ikke alle detaljer på plads endnu. Det er derfor, at det er en pilotordning, så vi kan få det testet af. Hvis det viser sig, at hver gang vi tiltrækker et ungt ægtepar fra USA, så er det en kæmpe succes, så vil det være mærkeligt, hvis vi sagde, at vi lukkede festen, når der kom 75," siger erhvervsordføreren og fortsætter:

"Men hvis det omvendt viser sig, at det ikke er en succes, så er der ingen grund til at fortsætte det. Det handler på ingen måde om at underminere en fast og fair udlændingepolitik. Det handler om at skabe et Danmark for dem, der kan og vil. Danmark bliver bedre, hvis vi kan tiltrække mere talent."

Så der skal ikke være et loft på pilotordningen?

"Nej. ikke i udgangspunktet, men i sagens natur er en pilotordning en midlertidig ordning, der skal gøre os klogere på, hvad der virker. Detaljerne vil vi gerne drøfte med investormiljøet og iværksætterne. Vores udgangspunkt er jo mere talent vi kan få, jo bedre. Så evaluerer man efter pilotordningen."

Skal kunne få familien med

Hvem skal sørge for en bolig til de her personer?

"De skal komme for at arbejde. Det er en privat opgave for dem, der gerne vil have de her medarbejdere, at sørge for, at der kan stilles bolig til rådighed, men vi skal have et administrativt setup for, at det her kan gøres overskueligt."  

Erhvervsordføreren gør det klart, at ordningen skal indebære, at hele familien kan flytte med til Danmark. Også selvom ægtefællen ikke har job i landet.

Kan talenterne også få ægtefællen og børn med på ordningen – også selvom ægtefællen ikke har et arbejde?

"Det skal sådan en pilotordning indeholde, for det kunne jo være, at det ville være lettere at tiltrække arbejdskraft, hvis man kan få familien med. Lad os lave pilotprojektet med de 90 dage, lad os gøre nogle erfaringer, og så må vi gøre status på det og se, hvordan det virker," siger Torsten Schack Pedersen og tilføjer:

"Men det er til folk, som skal lave noget. Det er ikke en bagvej til social dumping."

{{toplink}}

Hjælp til opholdstilladelse

Ligesom i den finske ordning vil Venstre sørge for, at de udvalgte ansøgere får hjælp til at udfylde alle de officielle papirer vedrørende bolig, skole og institutionsplads til deres børn samt hjælp til at søge om opholdstilladelse og finde en permanent bolig i løbet af den 90 dage lange prøveperiode.

Hvad skal der ske efter de 90 dage?

"Så har de forhåbentlig fået mod på det og overbevist familien om, at det er interessant. Synes de, at det er forfærdeligt i Danmark, så er det god tur hjem. Det kan være mere overskueligt at prøve Danmark en måned eller to fremfor at tegne en fireårig kontrakt," siger Torsten Schack Pedersen. 

Hvordan vil du sikre, at familiernes ansøgninger om permanent ophold til familien ikke risikerer at strande i systemet, så de ikke når at blive behandlet, før de 90 dage er gået?

"Det her skal være en måde at gøre det mindre bureaukratisk på. Det skal ikke være sådan, at man skal rejse hjem efter de 90 dage for så at komme tilbage tre uger efter, fordi ansøgningen er i proces. Vi skal sørge for, at der er processer, så alt det administrative kan afvikles inden for de 90 dage, så de ved om de kan blive her eller ej."

Venter fortsat på iværksætterforhandlinger

Venstre vil tage forslaget med til forhandlingsbordet, når erhvervsminister Simon Kollerup (S) indkalder til iværksætterforhandlinger. 

Torsten Schack Pedersen har flere gange udtrykt sin frustration over, at iværksætterforhandlinger er blevet udskudt siden efteråret 2020. 

Simon Kollerup forventer at indkalde til forhandlingerne før sommerferien, men det er endnu ikke sket.

"Iværksætterforhandlingerne er blevet skubbet gentagne gange. Det er frustrerende, at de forhandlinger er blevet udsat og udsat, men jeg kan forstå, at ministeren for nogle måneder siden har sagt, at der skulle ske noget inden sommerferien. I så fald vil jeg anbefale, at der snart bliver indledt nogle forhandlingsforløb," siger Torsten Schack Pedersen. 

Forrige artikel Dagens overblik: Bruxelles sender en advarsel til Danmark, og ja-siden fastholder føringen i EU-afstemning Dagens overblik: Bruxelles sender en advarsel til Danmark, og ja-siden fastholder føringen i EU-afstemning Næste artikel Opsamling på partilederdebat: Skal Danmark afskaffe forsvarsforbeholdet? Opsamling på partilederdebat: Skal Danmark afskaffe forsvarsforbeholdet?