Venstre overvejer at slagte e-valg

E-VALG: Regeringen har ikke flertal for sine planer om at udskifte stemmeboksens blyant og papir med elektroniske stemmemaskiner. Venstre, der sidder på de afgørende mandater, er uafklaret.

Regeringen kan få svært ved at få sit forslag om gradvist at indføre elektroniske valg vedtaget.

Umiddelbart støtter kun Liberal Alliance op om regeringens forslag, men de fleste af Folketingets øvrige partier er direkte imod. Det betyder, at forslaget står og falder med Venstre, der er skeptisk, men endnu ikke har gjort sin stilling op.

"Vi har nogle meget konkrete spørgsmål om økonomi og sikkerhed. Og hvis de ikke bliver svaret tilfredsstillende, tror jeg godt, at man kan gætte, hvad vores svar til lovforslaget om e-valg bliver," sagde Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, ved førstebehandlingen af regeringens lovforslag i folketingssalen torsdag 7. februar.

Både oppositionspartierne Dansk Folkeparti, De Konservative og regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, er imod.

"De tvivlsomme fordele, der kan være, står slet ikke mål med, at man gambler med vælgernes tillid til valget, og man risikerer at bruge mange millioner kroner på det," siger Enhedslistens it-ordfører Stine Brix.

Bliver forslaget vedtaget vil det formentlig betyde, at visse kommuner ved europaparlamentsvalget i 2014 vil gennemføre elektroniske afstemninger.

Hvorfor nu?
Især Dansk Folkeparti forholder sig meget kritisk.

"Hvorfor skal vi lave forsøg med det her, når der allerede findes eksempler fra andre lande?" spurgte Dennis Flydtkjær, Dansk Folkepartis it-ordfører, der fremhævede dårlige erfaringer med e-valg fra Finland, Holland, Irland og USA.

"Vi har et valgsystem, der er gennemskueligt og fungerer rigtig godt. Den tillid må ikke sættes over styr. Hvem kan garantere, at et digitalt valgsystem ikke kan hackes? Fordi noget kan digitaliseres, så er det altså ikke nødvendigvis en god ide. Hvis noget ikke er i stykker, så lad vær med at reparere det," fortsætter Dennis Flydtkjær.

Flere ordførere undrer sig over, at regeringen vil lade kommunerne gennemføre e-valg netop nu i stedet for at afvente den e-valg-forskergruppe på IT-Universitetet, der skal komme med sine anbefalinger i 2016.

Enhedslisten fremhæver, at Økonomi- og Indenrigsministeriet i lovforslagets høringsnotat anerkender, at den folkelige kontrol ikke kan opretholdes på det nuværende niveau, hvis valghandlingen digitaliseres.

"Det gør desuden et stort indtryk på os, når de mest skeptiske ved at gennemføre elektroniske valg er de it-kyndige," siger Stine Brix, Enhedslistens ordfører.

Folketinget afholder høring om e-valg 13. marts. 

Forrige artikel Krag giver skideballe til høreapparats-industri Krag giver skideballe til høreapparats-industri Næste artikel Regeringen lancerer vækstplan for kreative erhverv og design