Venstre afviser Thornings EU-rabat

BUDGET: Venstres europa-parlamentarikere stemte onsdag for en genforhandling af EU's budget og dermed imod den danske rabat. Venstre stemmer imod danske interesser, siger Socialdemokraterne. Vi vil afskaffe alle rabatter, siger Jens Rohde (V).

Onsdag stemte Venstre sammen med det store flertal i Europa-Parlamentet, der ønsker at genforhandle den aftale om EU's langtidsbudget, som de 27 medlemslande enedes om i sidste måned.

Konsekvensen er, at parlamentarikerne nu vil genforhandle den rabat på EU-budgettet, Danmark fik forhandlet hjem i februar.

"For mig at se er Venstre-parlamentarikernes position klart imod Danmark interesser. Og det er også imod, hvad Venstre vil på Christiansborg," siger Dan Jørgensen (S).

Venstres Anne E. Jensen er en af Parlamentets fem budgetforhandlere, og hun skal nu arbejde for et opgør med rabatordningerne. Gruppeformand Jens Rohde siger, at rabatspørgsmålet ikke er afgørende for Venstres position.

"Vi vil gerne afskaffe rabatterne. Det er vores målsætning, og det har hele tiden været Venstres politik. Jeg er meget varm tilhænger af, at vi har et restriktivt EU-budget. Men der er nogle prioriteringer i det forslag, som ligger fra medlemsstaterne, som jeg ikke er helt enige i," siger Jens Rohde.

"Nej, men"
Han peger på, at Venstre gerne ser, budgettet bliver mere grønt, mere konkurrenceevne-orienteret, og så skal der rettes op på, at medlemsstaterne ifølge parlamentarikerne har tilsidesat Europa-Parlamentets rolle i forhold til fordelingen af landbrugsstøtten.

"Vi afviser sådan set ikke rigtigt medlemsstarternes aftale. Det er et "nej, men", fordi det er vi simpelthen nødt til, hvis vi skal få en reel forhandling med medlemsstaterne," siger Jens Rohde.

Den position, mener Socialdemokraterne, er problematisk.

"Man kan selvfølgelig ikke sige nej til en aftale og så bagefter sige, at det ikke er et rigtig nej. Venstre er her gået med i et flertal, som klart afviser den aftale, vores statsminister var med til at forhandle hjem. Det fremgår klart af den vedtagne tekst, men også af parlamentarikernes egne pressemeddelelser efter afstemningen," siger Dan Jørgensen.

Jens Rohde mener, det er helt normalt at involvere sig i Europa-Parlamentets videre forhandlinger med medlemsstaterne.

"Der er områder, hvor medlemsstaterne er gået ud over deres beføjelser. Og der er ting, vi gerne vil ændre. Derfor er det helt naturligt, at vi har stemt, som vi har," siger Jens Rohde.

Venstres tre parlamentarikere og Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU stemte for Europa-Parlamentets krav om genforhandling af budgettet med medlemsstaterne. De fire socialdemokrater, Bendt Bendtsen (K), Morten Messerschmidt (DF) og Anna Rosbach (løsgænger) stemte imod. SF's Emilie Turunen og Margrete Auken stemte begge blankt.

Forrige artikel Flere faggrupper kan se frem til arbejdstidsopgør Flere faggrupper kan se frem til arbejdstidsopgør Næste artikel Danskerne støtter flere vindmøller på land Danskerne støtter flere vindmøller på land