Vagthund varsler aktivering af den kontracykliske kapitalbuffer

Det Systemiske Risikoråd lægger op til at begynde genopbygningen af den kontracykliske kapitalbuffer fra sommeren 2022. "Det er klart, at man på et tidspunkt skal se på en genopbygning af bufferen. Men hvornår, det giver mening, er svært at sige," melder Finans Danmark. 

Regeringens finansielle vagthund, Det Systemiske Risikoråd, varsler en forøgelse af den kontracykliske kapitalbuffer til sommer.

Det skriver rådet, som ledes af Nationalbank-direktør Lars Rohde, i en skriftlig orientering. 

"Rådet forventer at henstille om en forøgelse af bufferen i midten af 2021, medmindre der sker en væsentlig opbremsning af risikoopbygningen i det finansielle system eller økonomien rammes af et nyt negativt stød," lyder det fra Det Systemiske Risikoråd.

Den kontracykliske kapitalbuffer er et kapitalkrav til penge- og realkreditinstitutternes polstring, der varierer med den økonomiske udvikling.

Kravet øges, når det går godt og reduceres, når tiderne vender. 

12. marts 2020 frigav erhvervsminister Simon Kollerup (S) den kontracykliske kapitalbuffer ved at reducere den fra 1 til 0 procent, hvilket betød, at bankernes udlånskapacitet blev øget med omkring 200 milliarder kroner.

Siden har han fastholdt den kontracykliske kapitalbuffer på 0 procent, men nu varsler Det Systemiske Risikoråd altså en anbefaling om, at bufferen skal hæves, hvis alt går som ventet. 

I så fald vil anbefalingen konkret blive fremsat på det næste møde i Det Systemiske Risikoråd, som er 21. juni, oplyser rådet til Altinget.

Nye kapitalkrav træder først i kraft i 2022
Den eventuelle ændring vil dog først træde i kraft et år senere. Dermed skal bankerne i så fald først leve op til det øgede kapitalkrav fra sommeren 2022.

"Da der som udgangspunkt går 12 måneder, fra det besluttes at hæve bufferen, til en forøgelse træder i kraft, vil institutterne først skulle opfylde et positivt bufferkrav i midten af 2022. I lyset af de meget lempelige finansielle forhold kan der blive behov for en relativt hurtig genopbygning af den kontracykliske kapitalbuffer," skriver Det Systemiske Råd, der også har deltagelse af Erhvervsministeriet departementchef, Michael Dithmer.

Direkte adspurgt ønsker Det Systemiske Råd dog ikke at svare på, hvor mange procentpoint rådet forventer den varslede forøgelse af den kontracykliske kapitalbuffer skal være på. 

Bankerne: Svært at sige, hvornår forøgelse giver mening
Hos Finans Danmark erkender man, at kapitalbufferen skal genopbygges igen, men finanssektorens interesseorganisation vil ikke forholde sig til, hvornår det rette tidspunkt er.

"Det er klart, at man på et tidspunkt skal se på en genopbygning af bufferen. Men hvornår, det giver mening, er svært at sige. Lige nu står vi stadig midt i en coronakrise," lyder det i en skriftlig kommentar fra Finans Danmarks administrerende direktør Ulrik Nødgaard, der fortsætter:

"Store dele af dansk økonomi er stadig lukket ned, og i den finansielle sektor bruger vi lige nu alle vores kræfter på, hvordan vi får så mange virksomheder som muligt med ud på den anden side, når statens hjælpepakker ophører, og de udskudte skatter er tilbagebetalt. De danske banker er i øvrigt bundsolide og velkapitaliserede."

Siden han reducerede den kontracykliske kapitalbuffer, har Simon Kollerup fulgt Det Systemiske Råds anbefalinger.

"Der er heldigvis faldet mere ro på de finansielle markeder siden marts, men jeg mener, at det er fornuftigt at vente med at genopbygge bufferen igen, da usikkerheden i økonomien stadig er stor. Jeg noterer mig, at Risikorådet vurderer, at bufferen tidligst skal genopbygges i 2021," lød det fra erhvervsministeren i juni 2020

Altinget har spurgt Erhvervsministeriet om Simon Kollerup vil følge Det Systemiske Råds forventede anbefaling om at forøge den kontracykliske kapitalbuffer med virkning fra sommeren 2022. 

Ministeriet oplyser, at erhvervsministeren ingen kommentarer har til sagen. 

Forrige artikel Ny politisk rådgiver bag Mai Villadsen og Enhedslisten Ny politisk rådgiver bag Mai Villadsen og Enhedslisten Næste artikel Staten opfordrer offentlige indkøbere til at droppe corona-klausuler: Covid-19 er ikke force majeure Staten opfordrer offentlige indkøbere til at droppe corona-klausuler: Covid-19 er ikke force majeure