Værdikrigeren Pind indtager Justitsministeriet

REGERING: Med Søren Pind får Justitsministeriet igen en politisk chef med juridiske meritter. Som profileret værdipolitiker er han kendt for sin skarpe og indimellem kontroversielle linje.

En 'manisk og presseliderlig' juraprofessor. En kvindelig partifælle, der brøler som en ko. Og en tidligere kirkeminister som 'udslidt hattedame'.

Ikke så få har gennem årene fået en krasbørstig kommentar med på vejen af Danmarks nyudnævnte justitsminister, Søren Pind (V).

Lige siden sin gymnasietid på Bornholm har Pind formået at markere sig som solidt funderet liberalist, der ophøjer den personlige frihed til en absolut politiske målestok.

I dag går han på to ideologiske ben. De liberale principper er suppleret med klare kulturkonservative værdier, hvor ihukommelsen af fædreland, tradition og familien fletter fingre med en hård 'lov og orden'-hånd.

Friheds- og assimilationsminister
Rollen som justitsminister er den foreløbige kulmination på Søren Pinds politiske karriere. Men ministerrollen er ikke ny for ham.

I februar 2010 udnævnte Lars Løkke Rasmussen (V) Pind til udviklingsminister og siden til integrationsminister.

Eller henholdsvis 'frihedsminister', som Søren Pind selv karakteriserede retningen for sin politiske porteføjler i Udenrigsministeriet.

Og 'assimilationsminister', som flere radikale politikere kaldte ham, da han overtog Integrationsministeriet fra en desavoueret Birthe Rønn Hornbech (V).

Sidstnævnte betegnelse var en reference til at blogindlæg, Søren Pind tidligere havde forfattet, hvor han slog fast, at han ikke længere gad at høre ”mere snak om integration.”

”Fri mig for det – det rigtige ord må være assimilation,” skrev Pind.

Stram kurs forude
Som justitsminister må Søren Pind overlade integrationspolitikken til den nye udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Tilbage står han med et ministerium med ansvar for politi, domstole, anklagemyndighed, fængselsvæsen og den indenlandske efterretningstjeneste PET.

Et på mange måder samfundsopretholdende ministerium, der samtidig står som et centralt omdrejningspunkt på Slotsholmen.

Hovedopgaven bliver at sikre en ”stram og konsekvent kurs mod kriminalitet,” som Lars Løkke Rasmussen formulerede det på sit første pressemøde som ny statsminister. Særligt med fokus på bande- og rockerkriminalitet.

Og så venter der som noget af det første forhandlinger til efteråret om politiets økonomi, hvor Søren Pind blandt andet kommer til at forholde sig til, om nogle af politiets opgaver kan løses af andre personalegrupper.

Manuduktøren blev minister
Søren Pind kommer som justitsminister til at drage fordel af sin fortid først som jurastuderende og siden som undervisningsassistent i statsret – eller manuduktør, som det hedder på det gamle juridiske fakultet – på Københavns Universitet.

Med den baggrund er han fuldt bevidst om, at jura så langt fra er en eksakt videnskab. Paragraffer kan formuleres og gradbøjes på mange måder i forsøget på at understøtte en politisk dagsorden.

Det til trods er det i højere grad de politiske end de juridiske meritter, der har sikret Søren Pind den nye titel.

I 1998 fik han tilkæmpet sig posten som teknik- og miljøborgmester på Københavns Rådhus. Her satte han blandt andet en hård kamp ind mod grafitti og Ungdomshuset. Den post kostede ham hans opstillingskreds til folketingsvalget på Bornholm

Udenrigspolitisk indenrigspolitiker
Ved valget i 2005 kom han i Folketinget, og i 2006 trak han sig fra det politiske arbejde i Københavns Kommune.

Det blev til en årrække med markante udmeldinger, men et godt stykke fra den borgerlige regerings inderkreds omkring Anders Fogh Rasmussen.

Da Lars Løkke overtog efter Fogh, var vejen banet for Pinds ministerkarriere. Mange har spået ham et potentiale som udenrigsminister, men i denne omgang blev hans felt igen den indenrigspolitiske dagsorden.

At Søren Pind en dag ville sætte sig i spidsen for Justitsministeriet, var derfor heller ikke indlysende, da Altinget i 2010 spurgte den daværende integrationsminister, om han fortsat ville være politiker i 2015.

”Jeg kan ikke sige, hvad jeg præcist laver om fem år, men jeg laver noget, jeg kan lide. Det ved jeg.”

Forrige artikel Thorning til Løkke: På med EU-sokkerne Thorning til Løkke: På med EU-sokkerne Næste artikel Corydon til Hjort: Godt med tunge finansministre Corydon til Hjort: Godt med tunge finansministre