V: Forbud mod tørklæde er bekymrende

FORBUD: DF's ønske om forbud mod religiøs hovedbeklædning i folkeskolen skal ikke være en del af 2025-planen, mener Venstre. Resten af blå blok og S skyder også forslaget ned.

I Venstre bakker man ikke op om DF's krav om forbud mod religiøs hovedbeklædning i folkeskolen, som partiet tager med til 2025-forhandlingerne.

”Det er et bekymrende forslag, men selvfølgelig er DF i deres gode ret til at tage det med, og det lytter vi også til sammen med de mange andre forslag, vi skal diskutere,” siger finansordfører Jacob Jensen (V) til TV 2 News.

Han mener, at folkeskolen fortsat skal være mangfoldig, og at det skal være muligt i Danmark at vise sin religion. Et forbud kan ifølge finansordføreren blive en glidebane.

”Hvad med andre religiøse symboler som en jødisk kalot eller lignende. Der er mange mærkelige ting i det her, hvis man graver lidt mere ned i det, der vil være svært i den daglige praksis, hvis man ønsker, det skal gennemføres,” siger han.

Indkaldt til udlændingeforhandlinger
Onsdag er partierne i blå blok indkaldt til orienteringsmøde om regeringens udlændingeudspil i 2025-planen i Finansministeriet.

Forud for finansminister Claus Hjort Frederiksens møde har DF's udlændingeordfører Martin Henriksen krævet et forbud for religiøse hovedbeklædninger i folkeskolen som en del af 2025-planen.

”Danmark bliver et mere og mere muslimsk land, og det er ikke positivt set med vores øjne. Tørklædet er med til at dele befolkningen op i os og dem og signalerer derudover en afstandtagen til det danske samfund og de værdier, som Danmark hviler på,” siger Martin Henriksen til TV 2

Forslaget gælder ikke mindre religiøse symboler, men er direkte fokuseret på det muslimske tørklæde.

S: Indgreb i personlig frihed
I Socialdemokraterne bakker man ligesom Venstre ikke op om forslaget fra DF.

”Det er ikke nogen god idé at forbyde. Det med at blande sig i, hvad folk skal have på, det er simpelthen et indgreb i den personlige frihed,” siger Dan Jørgensen, udlændingeordfører for Socialdemokraterne, til TV 2 News.

Han er dog positivt stemt over for, at der bliver sat fokus på tørklædedebatten.

”Der er nok ikke nogen tvivl om, at der er piger, der bliver pålagt at tage tørklæder på af deres forældre. Det, synes vi faktisk, er meget godt at få sat fokus på, og vi synes, at man skal opfordre forældrene til at holde op,” siger Dan Jørgensen.

LA og K: Ikke vores politik
Retsordfører for LA, Christina Egelund, er heller ikke tilhænger af lovgivning på området, men mener, at hvis en skolebestyrelse beslutter sig for et forbud mod religiøs beklædning på deres lokale skole, skal politikerne heller ikke blande sig i det.

Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, mener, at muslimske tørklæder er kvindeundertrykkelse, men ikke bør forbydes i folkeskolen.

”Det er den forkerte kamp at forbyde tørklæder. Vi skal overlade den beslutning til skoler og uddannelsessteder. Vi skal støtte piger, der ikke ønsker tørklædet. Vi skal bekæmpe det moralsk, når vi diskuterer det,” siger han i Jyllands-Posten.

Konservative vil kun forbyde burka og niqab, som helt tildækker kvindernes øjne som en maske. I et åbent samfund skal vi kunne se hinandens ansigt. Et tørklædeforbud kan blive en boomerang som det franske burkiniforbud, mener han.

Dansk Lærerforening:
Et forbud mod religiøs hovedbeklædning i de danske klasseværelser vil være en rigtig dårlig idé, mener formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, ifølge Jyllands-Posten.

”I begrebet folkeskole ligger der, at der skal være plads til alle, uanset om du er kristen, muslim, jøde eller noget andet. Mangfoldighed skal være folkeskolens varemærke,” siger Anders Bondo Christensen til avisen.

Forrige artikel Overblik: Sådan vil regeringen hjælpe skilsmissefamilier Overblik: Sådan vil regeringen hjælpe skilsmissefamilier Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med i ugen, der gik? Prøv quizzen: Har du fulgt med i ugen, der gik?