Ugen i dansk politik: Skæbnestund for storfusion i fagbevægelsen

OVERBLIK: Fredag bliver det afgjort, om LO og FTF skal fusioneres til en ny megaorganisation. Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) uge står i det internationale tegn. Få overblik over ugen i dansk politik her.

Der er taget hul på endnu en uge i dansk politik, hvor især statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) står over for et travlt program med hele fire møder med forskellige europæiske regeringsledere – heriblandt britiske Theresa May og tyske Angela Merkel.

Det er også ugen, hvor fremtiden for LO og FTF skal afgøres, når de to hovedorganisationer skal stemme om, hvorvidt de skal fusioneres til en stor superorganisation.

Og så er der kommet gang i OK18-forhandlingerne i Forligsinstitutionen igen. Her skal forhandlerne på det kommunale område mødes onsdag, mens det er regionale område, der skal forhandles torsdag.

Mandag
Storbritanniens premierminister Theresa May kommer på besøg i Statsministeriet. Det forventes, at hun og statsminister Lars Løkke Rasmussen skal tale om det formodede russiske giftangreb og det fremtidige forhold mellem Danmark og Storbritannien, når briterne forlader EU.

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget drager til Bruxelles for at blive klogere på forhandlingerne om en række EU-forslag, der omhandler erhvervsgodstransport. I forbindelse med turen vil udvalget også præsentere de danske overvejelser om forslagene fra EU.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er blandt deltagerne til DTU’s konference om energi- og forskningspolitik, der blandt andet vil forsøge at sætte spot på regeringens og Folketingets forventninger til den kommende energiaftale.

Dagen byder også på nogle anbefalinger til, hvordan man skaber levedygtige landsbyer, som erhvervsminister Brian Mikkelsen modtager ved et pressemøde. Det finder sted i landsbyen Nyrup i nærheden af den sjællandske by Sorø.

Tirsdag
Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget inviterer til høring om Danmarks klimaindsats og Parisaftalen, hvor der blandt andet skal fokuseres på ambitionsniveauet.

Det er også dagen for statsministerens spørgetime og møde i salen, hvor en stribe lovforslag vil blive behandlet.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen skal i ugens første samråd, hvor han skal svare på spørgsmål om begrænsning af fyrværkeriskader. Han skal blandt andet vurdere, om Danmark kan gøre brug af erfaringer fra andre nordiske lande, der har strammere lovgivning.

Tirsdag 10. april var også oprindeligt den dag, de offentlige arbejdsgiveres lockout af omkring 440.000 ansatte skulle være trådt i kraft. Siden har forligsmanden dog udskudt konflikten. Men i anledning af dagen samles fagbevægelsen til en stor demonstration i København, hvor blandt andet FOA-formand Dennis Kristensen holder tale.

Nordisk Råd mødes til sin årlige temasession, der i år finder sted i Island. I år er det fremtidens havmiljø, som repræsentanter fra alle de nordiske lande skal diskutere.

Onsdag
Danmark har haft formandskabet for Europarådet siden november 2017, og det kulminer nu med et topmøde i København med fokus på Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Topmødet indledes onsdag og løber frem til fredag, og formålet er, at medlemslandene skal nå frem til en erklæring, der skal forny brugen af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget er tilbage fra Bruxelles og afholder en høring om udviklingen i den almene boligsektor med særligt fokus på initiativer, der skal forhindre parallelsamfund.

Foruden det har dagen også to samråd på tapetet. Først skal miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) stå skoleret om konsekvenserne af den mangeårige undervurdering af kvælstof- og fosforniveauet i vandmiljøet. En sag, som Altinget tidligere har beskrevet.

Derudover skal udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) en tur i samråd sammen med sin kollega minister for fiskeri Karen Ellemann (V), hvor de to ministre skal svare på spørgsmål om EU’s fiskeriaftale med Marokko.

Endelig kan den tidligere socialdemokratiske minister og EU-kommisær Poul Nielson fejre sin 75-års fødselsdag. Tillykke med det.

Torsdag
Dagen står i det internationale tegn for statsminister Lars Løkke Rasmussen, der skal nå at besøge hele to europæiske regeringsledere. Først tager han til Berlin, hvor han mødes med den tyske forbundskansler, Angela Merkel. Hun er netop blevet genvalgt som forbundskansler, og derfor er et af formålene med turen at sikre, at den nye regering i Tyskland er bekendt med Danmarks synspunkter og prioriteter i forhold til EU’s fremtid.

Bagefter skal statsministeren videre til Lissabon, hvor han skal mødes med Portugals premierminister António Costa. Lars Løkke har udtalt, at formålet med det besøg er at række ud efter nye mulige samarbejdsparter, der kan overtage den tomme stol, når Danmarks vigtigste alliancepartner, Storbritannien, forlader EU.

Udenrigsminister Anders Samuelsen er hovedtaler sammen med Kinas ambassadør i Danmark, Deng Ying, ved dansk-kinesisk erhvervsforums årsmøde.

Der er to høringer i Folketinget. Den første handler om barselsorloven, hvor ligestillingsminister Karen Ellemann er på talerlisten. Rockwoolfonden vil præsentere noget af den nyeste forskning om barselsorlov i Danmark, ligesom der vil blive præsenteret konkrete bud på anderledes barselstiltag. Endelig vil Folketingets ligestillingsordførere debattere, hvad de ønsker at gøre ved barslen i de kommende år.

Stråling fra mobiltelefoner er temaet for dagens anden høring, der afholdes af Sundheds- og Ældreudvalget. Formålet er at samle al den nyeste viden om emnet og risiciene.

I folketingsalen skal innovationsminister Sophie Løhde (V) svare på spørgsmål om de nuværende forhandlinger om nye overenskomster for de offentlige ansatte.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen er kaldt i ugens sidste samråd, der handler om pantebrevsspekulation.

Fredag
Statsministeren fortsætter sin rejse i Europa til Madrid, hvor han skal mødes med den spanske premierminister Mariano Rajoy. Her er formålet det samme som dagen før i Lissabon.

Dagen er også skæbnestunden for LO og FTF, der afholder ekstraordinære kongresser i Odense. Her skal de delegerede beslutte sig for, om hvorvidt de to hovedorganisationer skal fusioneres til en superorganisation.

Finansudvalget afholder en høring under titlen ’Et Danmark i vækst – hvordan sikrer vi (nok) kvalificeret arbejdskraft’. Formålet med høringen er at blive klogere på problemstillingen med manglen på den rette arbejdskraft og se nærmere på sammenhængen mellem arbejdsudbud, uddannelse, vækst og produktivitet.

SF indleder sit landsmøde, der i år finder sted i Kolding.

Og så skal vi ønske den danske EU-kommissær Margrethe Vestager tillykke. Hun fylder nemlig 50 år. Den runde dag blev allerede markeret med en stor fødselsdagsreception på Christiansborg fredag 6. april med blandt andet taler fra Lars Løkke og Bjarne Corydon. Det kan du læse mere om her.

Weekenden
SF’s landsmøde fortsætter i hele weekenden, og du kan følge med her på Altinget. Lørdag holder Pia Olsen Dyhr sin landsmødetale.

Søndag fylder tidligere Venstre-minister og EU-kommissær Mariann Fischer Boel 75 år. Tillykke herfra!

Forrige artikel Fire ting vi lærte på LA’s landsmøde Fire ting vi lærte på LA’s landsmøde Næste artikel Det sker i EU: Møder med May og Merkel Det sker i EU: Møder med May og Merkel