Ugen i dansk politik: Finanslovsudspil, studieture og en 850-års fødselsdag

OVERSIGT: Regeringen kommer i denne uge med sit finanslovsudspil. Og så bliver der tomt på Christiansborg, når omkring 30 politikere tager på studietur til udlandet.

Det er blevet mandag, og vi er klar til at klæde dig på til en ny uge i dansk politik.

Og det er ikke en hvilken som helst uge, regeringen vil nemlig i de kommende dage komme med ikke mindre end tre udspil. Finanslov, erhvervspakke og skatteudspil er alle på dagsordenen. Særligt finanslovsudspillet vil fylde en del.

Mandag
Vi skal mandag sige farvel til en del politikere. Eller måske nærmere på gensyn. Hele 14 politikere skal nemlig rejse ud i verden denne dag.

Folketingets Kulturudvalg tager til London, hvor de skal forberede sig på de kommende medieforhandlinger ved blandt andet at besøge BBC. Med på turen er blandt andre medieordfører for Venstre, Britt Bager, og Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen.

Det Udenrigspolitiske Nævn skal til Washington D.C. og Detroit i USA. De skal mødes med en række amerikanske politikere for at få et indtryk af landets tilstand siden sidste års præsidentvalg.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og Minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Karen Ellemann besøger Grønland. Her vil de blandt andet fokusere på de manglende søkort over de kolde farvande, der blev lovet i 2009, og som har deadline næste år.

Hjemme i Danmark skal Københavns Byret afsige dom i en sag mod fire Uber-chauffører. Retssagen er en såkaldt prøvesag, der kan ende med sager mod flere chauffører, hvis de fire chauffører findes skyldige. Uber lukkede 18. april sidste år efter stor polemik, som du kan læse mere om her.

I Fredericia skal minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) indvie Din Indgang sammen med byens borgmester Jacob Bjerregaard (S). Din Indgang tilbyder forebyggelse til personer med handikap, sindslidelser og misbrugsproblemer.

Inden regeringens finanslovsforslag bliver fremlagt, gennemgår Danmarks Frie Forskningsfond sit synspunkt på, hvad der skal gøres for, at fonden kan blive ved med at styrke kvaliteten af dansk forskning. Det sker, fordi finansloven bestemmer, hvordan forskningsreserven fordeles.

Dagens fødselar er prins Nikolai, søn af prins Joachim og grevinde Alexandra, der fylder 18 år.

Tirsdag
Regeringen vil tirsdag præsentere sit udspil til Jobreform II – eller mere populært sagt det længe ventede skatteudspil. Udspillet blev i sidste uge lækket til Politiken, og Anders Samuelsen har allerede afsløret, at der ikke vil være topskattelettelser i udspillet.

Der vil i Sundheds- og Ældreudvalget blive holdt åben høring om de mange konkurser, der har ramt ældreplejen.

Og ja, så skal flere politikere på studietur. Denne gang går turen til Finland for Undervisningsudvalget, der skal se på landets skolesystem. 

Udenrigsudvalget skal til et sted så eksotisk som Myanmar for at lære om børnevaccinationsprogrammet. Det bliver de to udviklingsordførere Claus Kvist Hansen (DF) og Ulla Sandbæk (ALT), der får den fornøjelse.

Onsdag
Onsdag præsenterer regeringen sit vækstudspil

Derudover er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kaldt i samråd om de problemer, der har været med virksomhedens KMD’s it-system. Systemet blev brugt til implementeringen af kontanthjælpsloftet, men der har været udfordringer, som ministeren skal redegøre for.

Det er også dagen, hvor WHO's generalsekretær Tedros Adhanom gæster Danmark.

I Københavns Byret skal to rumænske tiggeres sag behandles efter de skærpede regler på området.

Torsdag
Torsdag står i finanslovens tegn, når regeringen præsenterer sit forslag til næste års finanslov. Der er allerede lækket en del, ligesom regeringen selv har været ude med små bidder af forslaget. Men det samlede billede får vi først torsdag. 

På torsdag siger vi farvel til visitationszonen på Nørrebro, der har været gældende siden 20. juli. Medmindre den bliver forlænget igen, udløber den torsdag klokken 12:00.

Vi siger også på gensyn til Kirkeudvalget, der skal besøge Paris, Hamborg og Sydslesvig.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er blevet kaldt i samråd om manglende efteruddannelse til DSB’s lokomotivførere. Her skal han svare på, om han kendte til manglen på efteruddannelse.

Fredag
En stille fredag, der ikke byder på meget storpolitik, men en statsminister holder ikke fri. Lars Løkke Rasmussen (V) skal til Mønsted og indvie det nyrestaurerede Mønsted Kalkgruber, der blandt andet har fået en ny café.

Lørdag
Lørdag kan man se det noget omtalte kampfly F-35 Joint Strike Fighter. Det sker på Tøjhusmuseet i København kun en uge efter, det kom frem, at indkøbet af flyene vil blive 200 millioner dyrere end ventet. Det skal dog siges, at der er tale om en model og ikke den ægte vare.

Samme dag kan man i selvsamme by fejre en noget aldrende fødselar. København runder de 850 år, og det fejres på Københavns Rådhus, hvor Dronning Magrethe er ærestaler.

Forrige artikel Ny bog: Fogh var klar til at sige nej til Bush Ny bog: Fogh var klar til at sige nej til Bush Næste artikel Det sker i EU: Brexit-forhandlinger og Samuelsen på charmetur Det sker i EU: Brexit-forhandlinger og Samuelsen på charmetur