Tysk kansler vil danne en klimaklub med Danmark

Mette Frederiksen og den tyske kansler, Olaf Scholz, har på et møde i Berlin vendt idéen om at danne en klimaklub for lande med store grønne ambitioner.

Den tyske kansler, Olaf Scholz, vil have Danmark med i en klimaklub for de mest ambitiøse lande i verden inden for grøn omstilling.

Det kom frem, da statsminister Mette Frederiksen onsdag mødtes med kansleren i Berlin.

"Vi er ambitiøse lande, når det kommer til den grønne omstilling. De ambitioner forbinder os. Vi har talt om, hvordan vi kan intensivere arbejdet her, og vi har vendt idéen om en klimaklub med de lande, der kan arbejde sammen om ambitiøse klimamål," lød det fra Olaf Scholz på et pressemøde.

Mette Frederiksen hilser klimaklubben velkommen.

"Det er spændende tanker at lave en klimaklub for de mest ambitiøse lande i verden. I Danmark tager vi meget gerne del i det arbejde."

Samtidig roste hun de grønne ambitioner, Tyskland har fået med den nye regering, som består af Olaf Scholz' socialdemokratiske parti, SPD, liberale FDP og De Grønne. Regeringen har som mål at udfase kul, og at 80 procent af al strøm i 2030 skal være grøn.

"Jeg er glad for, at der er kommet en ny tysk regering, som har sat høje mål i forhold til klimaforandringerne. Vi har muligheden for et stærkt bilateralt samarbejde, fordi vi deler grænse," lød det fra statsministeren.

I sommeren 2021 fremlagde Olaf Scholz første gang planerne om en international klimaklub, da han var finansminister.

Tætpakket kanslerkalender

Det var første gang, de to regeringsledere mødtes, efter Olaf Scholz tilbage i december fik titel af kansler.

Hen over det tyske frokostbord var temaerne grøn omstilling og sikkerhedspolitik, og særligt sidstnævnte emne har fyldt meget i Olaf Scholz’ kalender på det seneste efter møder tidligere på ugen med præsidenterne i henholdsvis USA, Frankrig og Polen.

"Vi har talt intensivt om de alvorlige sikkerhedspolitiske spørgsmål, der hersker i øjeblikket. Selvfølgelig først og fremmest Ukrainekrisen og forholdet til Rusland," sagde Olaf Scholz på pressemødet med Mette Frederiksen og fortsatte:

"Vi må forberede os på, at vi skal handle, i fald det ender i en militær aktion. Derfor er det godt, at vi er i et tæt samarbejde med Danmark i EU og i Nato, så vi har en fælles position i det spørgsmål."

I næste uge rejser Olaf Scholz til Ukraine og derefter Moskva for at vende den anstrengte sikkerhedspolitiske situation med de to landes ledere.

Stadig ikke et ord om gasledningen

Mette Frederiksen takkede Olaf Scholz for en god dialog omkring sikkerhedssituationen i Ukraine og understregede, at fremfærden fra russisk side er ”uacceptabel” og ”aggressiv”.

Da Olaf Scholz mandag besøgte den amerikanske præsident, Joe Biden, i Washington, fortalte Joe Biden, at et sanktionsvåben mod Rusland kan være at sætte en stopper for den russiske gasledning Nord Stream 2, som skal levere naturgas til det tyske samfund.

Kansleren selv forholdt sig imidlertid ikke til det spørgsmål, og derfor blev han på pressemødet med Mette Frederiksen spurgt ind til holdningen til Nord Stream 2 som sanktionsvåben.

Og ligesom tilfældet var i Washington, tog Olaf Scholz heller ikke denne gang Nord Stream 2 i sin mund.

"Med hensyn til de sanktioner, man kunne gribe til, er vi forberedt på det. Vi vil dog ikke offentliggøre hele kataloget. Det ville være kontraproduktivt. Man skal ikke kunne se på forhånd, hvad vi har tænkt på af sanktioner," lød det fra kansleren.

Og heller ikke Mette Frederiksen kunne blive lige så konkret, som Joe Biden var mandag.

"Som kansleren har sagt, kommer vi ikke til at gå i detaljer med, hvilke sanktioner der forberedes," sagde hun og fortalte herefter, at Danmark er klar til at hjælpe Ukraine militært.

Forrige artikel Dagens overblik: Regeringen overskrider egen tidsplan for asyllejre uden for Europa Dagens overblik: Regeringen overskrider egen tidsplan for asyllejre uden for Europa Næste artikel Målet for DF's nye lederduo: Exit fra EU inden for de næste 10 år Målet for DF's nye lederduo: Exit fra EU inden for de næste 10 år