Turunen: Regeringen bør genoverveje finansskat

EU: Det nye samarbejde mellem 11 EU-lande for en finansskat bør få regeringen til at overveje, om Danmark ikke vil være med til at forme skatten, mener SF's Emilie Turunen. De Radikale afviser tanken om en europæisk finansskat.

Når 11 lande nu sætter trumf på for at indføre en ny skat på finansielle transaktioner, så er det også en mulighed for at genoverveje den danske holdning til skatten. Det mener SF's Europa-parlamentariker, Emilie Turunen, der er ordfører på skatten i Den Grønne Gruppe i Parlamentet.

"Statsministeren har jo flere gange sagt, at man ikke er ideologisk modstander af skatten, men mente, at det konkrete forslag fra EU-Kommissionen ikke var robust nok. Nu kommer der et nyt forslag, og det giver jo en anledning til fornyet overvejelse," siger Emilie Turunen.

Regeringen skriver i regeringsgrundlaget, at den vil "gå forrest i EU i kampen for indførelsen af en global skat på finansielle transaktioner". Og stod det til Turunen, burde regeringen da heller ikke tøve sådan med at gå med de andre EU-lande i det "forstærkede samarbejde".

"Det er helt indlysende, at hvis man vælger bare at lurepasse, så afgiver man også indflydelse til andre. Så når regeringen har haft nogle helt konkrete bekymringer omkring Kommissionens forslag, så ville det da være oplagt at forsøge at få adresseret sine bekymringer i en konkret forhandlingssituation nu," siger Emilie Turunen.

Toget endnu ikke kørt
Hun har forståelse for, at regeringen vælger en sikker position, hvor den kan afvente og se, hvad de 11 lande kan blive enige om. Det forstærkede samarbejde vil nemlig blive fulgt helt tæt af alle EU-landene, og et land vil sidenhen kunne tilslutte sig samarbejdet eller endnu senere bare tilslutte sig skatten.

"Der er mange steder at stige på toget. Det er ikke sådan, at det bare er kørt, og nu står vi bare tilbage på perronen," siger Emilie Turunen.

Tirsdag slog økonomiminister Margrethe Vestager fast, at Danmark - sammen med et flertal af EU's medlemsstater - vil afvente og se, hvordan det videre arbejde udfolder sig.

Radikale: Kun global skat
Den linje bliver dog skærpet af hendes partis skatteordfører, Nadeem Farooq. Han kan ikke forestille sig, at Danmark på noget tidspunkt kommer til at tilslutte sig en finansskat kun i Europa.

"Det er noget af et eksperiment, de 11 lande har kastet sig ud i, og det glæder jeg mig over, at vi i Danmark vælger at stå uden for," siger Nadeem Farooq.

Han slår fast, at det altid har været et spørgsmål om kun at acceptere en finansskat, hvis den var global for De Radikale. Bliver den kun europæisk, frygter De Radikale, at den vil føre til kapitalflugt og koste danske arbejdspladser.

Hvordan hænger det sammen med, at I vil gå "forrest i EU", når Danmark ikke er med, når der nu er en række lande, som forsøger at realisere skatten?

"Vi har gjort det meget klart, at vi altid lytter og altid interesserer os for, hvordan man kan regulere kapitalmarkeder, og hvordan man kan lave en fornuftig beskatning af finansielle aktiviteter. Og derved er vi også interesseret i at se modeller, der kan sikre en global skat på finansielle transaktioner. Det har vi bare konstateret, at det kan vi ikke se nogen steder."

Tror du, at Danmark på et tidspunkt vil tilslutte sig det forstærkede samarbejde eller den skat, de bliver enige om?

"Det kan jeg ikke lige forestille mig. Jeg kan ikke se for mig, at der skal kunne opdyrkes nogle modeller, som anbefaler en EU-skat og samtidig eliminerer risikoen for kapitalflugt,"

Er det så overhovedet realistisk med en globalskat, som I i regeringsgrundlaget siger, at I arbejder for?

"Ingen kan skråsikkert sige, om man i fremtiden vil kunne gennemføre en global skat. Teknologien bliver jo mere og mere kompliceret," siger Nadeem Farooq.

,

Forrige artikel Derfor er Vestager mere magtfuld end Thorning Derfor er Vestager mere magtfuld end Thorning Næste artikel Finansministeriet i top i ministeriehierarkiet Finansministeriet i top i ministeriehierarkiet