Traktor-Troels set i bakspejlet

STATUS: Troels Lund Poulsen (V) nåede at være miljøminister fra november 2007 til februar 2010. Politikere og aktører gør status over, hvad han udrettede.

Lad os indlede med en selskabsleg:
Hvis Troels Lund Poulsen var et køretøj, hvilket køretøj ville han så være?
Svaret må være yndlingstraktoren John Deere.

Udvider vi selskabslegen og spørger, hvad traktoren udrettede som miljøminister, så bliver svaret mindre entydigt: For lidt, mener nogen. For meget, mener andre - mens atter andre påpeger, at brakken i hvert fald blev pløjet op.

Troels Lund Poulsen (V) blev miljøminister i november 2007. I tirsdags takkede han af efter to et halvt år, som ikke mindst er gået med slagsmål, skænderier og debat. Med oppositionen, med sin egen gruppe, med de grønne organisationer, med landbruget, med lodsejere i nationalparker og på det seneste også med vindmølle-ramte borgere.

"Det er fremgået flere steder, at det ikke nødvendigvis er det nemmeste job at være Venstre-miljøminister. De grønne synes ideligt, at du er for slap, og landbruget at du er alt for hård, så det har været en slidsom post," sagde Miljøministeriets departementschef, Marianne Thyrring, i sin tale ved ministeroverdragelsen, hvor hun takkede for en flittig og engageret indsats.

Vand- og naturplaner størst
Troels Lund Poulsen selv er ikke i tvivl om, hvad der er hans bedste bedrift som minister:
"Mine største resultater er helt sikkert vand- og naturplanerne. Det bliver det største miljøpolitiske aftryk i nyere danmarkshistorie. Det er jeg stolt af. Derudover er jeg glad for de to nationalparker," siger han.

Marianne Thyrring fremhævede i sin tale arbejdet med Grøn Vækst, samt ministerens internationale resultater. Her betød Troels Lunds engagementet blandt andet, at EU i december satte nyt fokus på kemikaliers cocktail-effekter. Hans indsats på kemi-området bliver fremhævet af SF's miljøordfører, Ida Auken, som også peger på hans forsøg på at skaffe penge til miljøteknologi.

Radikales miljøordfører, Johs. Poulsen, fremhæver aftalen om at etablere hele fem nationalparker.
"Hans forgænger og regeringen stod længe på, at der kun skulle etableres een - højst to - nationalparker."

At Miljøministeriet spænder vidt, ses af reaktionerne fra organisationerne. Danmarks Naturfredningsforening fremhæver projektet for laksefisken snæbelen, mens DI fremhæver arbejdet med at modernisere vandsektoren.
"Her kan der nu komme fornyelse og innovation. Vi er ikke ved vejs ende, men vi kom i gang og det er et meget, meget stort plus," siger Bjarne Palstrøm, miljøchef i DI. Han fremhæver desuden ministerens fokus på, at miljøteknologi kan skabe arbejdspladser og eksport.

Brak og marsk
Det var rosen. Nu til risen. Hvor kørte traktoren galt?
SF's Ida Auken er ikke i tvivl:
"Ophævningen af brakken er den største naturmassakre i nyere tid. Det er det mest drastiske, der er sket."

Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov, peger på den fredede Tøndermarsk.
"Det har været en katastrofal håndtering af den unikke natur. Det står som en skamplet på hans ministertid," siger hun og fortsætter:
"Også med Grøn Vækst fejlede han på miljøets vegne. Det lykkedes ham ikke at trække det i en grøn retning, og det vil få store følger i årene fremover."

Præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, mener, at naturen har det værre i dag, end da Troels Lund Poulsen kom til.
"Han har ikke formået at tage fat på dilemmaet om, hvordan vi kan have et intensivt landbrug og samtidig beskytte naturen. Han har ikke taget hånd om naturen, så vi kan få en rig og mangfoldig natur. Han har gjort for lidt, og det er kommet for sent," siger hun.

Handling eller snak
Som bekendt afhænger meget af øjnene, der ser. Og i bakspejlet ser aktører og politikere et meget forskelligt billede af den afgående miljøminister.

Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, ser en handlingens mand:
"Han har været god, konstruktiv og resultatskabende. Hans forgænger, Connie Hedegaard (K), snakkede bare. Her har der været handling bag ordene."

I Danmarks Naturfredningsforening ser Ella Maria Bisschop-Larsen det modsatte billede:
"Han talte mere, end han handlede."

Ida Auken mener, at Troels Lund gjorde sig store anstrengelser for især at tale om de gode sager. Hun henviser til sagen om den såkaldte "kogebog", hvor ministeriet blev opfordret til at pakke en dårlig sag ind i to gode, og til sagen om indberetningerne om skovenes tilstand.

"Jeg vil huske ham som spin-minister nr. 1. Han lavede lange pralelister med, hvad regeringen har gjort, i stedet for at svare på spørgsmål, og han politiserede forskernes arbejde på et område, hvor man virkelig har brug for neutrale, videnskabelige oplysninger," siger hun.

Johs. Poulsen håber, at tiderne nu bliver anderledes.
"Jeg tror og håber, at der nu vil komme et mere nøgternt syn på den virkelige miljøtilstand i Danmark. At vi slipper for konstant at få malet et falsk rosenrødt billede og at vi i stedet kommer i gang med at løse problemerne."

Forrige artikel Høegh: Håndsrækning til landbruget Høegh: Håndsrækning til landbruget Næste artikel Bankpakke skal betale regeringens læseløfte Bankpakke skal betale regeringens læseløfte