Trads: Stærk Østergaard får Radikale tilbage i centrum

KLUMME: Morten Østergaard mindede i gårsdagens partilederrunde på DR om, at Radikale er den stærke magtfaktor i dansk politik. Hans bedste præstation i valgkampen, skriver David Trads i dagens klumme.

De, der havde glemt, at De Radikale er landets mest indflydelsesrige parti, fik et dramatisk 'wake-up call', da Morten Østergaard under DR's store partilederrunde afleverede dybe stød:

Først gik den radikale leder som en pitbull i struben på Lars Løkke Rasmussen:

”Men Lars, nu har du haft så mange chancer. Nu må du fortælle os, hvor det moderne kontanthjælpsloft skal ligge,” krævede han med blikket direkte rettet mod Venstres leder.

”Ja … men så bliver jeg nødt til at have lidt mere tid,” replicerede Løkke defensivt – og uden at svare.

Hvor mange kuverter?
Østergaard slap imidlertid ikke grebet om Løkke, for han ventede tålmodigt til næste gang, han fik ordet. Han fortalte, at han var dybt rørt efter at have mødt en kontanthjælpsfamilie, som kæmpede for at få deres hjælp til at strække til en hel måned.

”Kontanthjælpsfamilien delte pengene op i 31 kuverter, så de er sikre på at have råd til mad til hele måneden. Hvor mange kuverter har de for mange ifølge dig? 5? 10?” spurgte Østergaard skarpt.

”Når Morten siger det her med EU, så er han helt gal på den …” indledte Løkke endnu et ’ikke-svar.’

Østergaard fik bedre end nogen anden i hele valgkampen illustreret, at Venstre ikke vil svare på, hvad deres kontanthjælpsloft egentlig betyder. Det var godt politisk håndværk.

Styr på de Radikale
Men den radikale leder fik også leveret et dybt slag til Helle Thorning-Schmidt:

Statsministeren blev i løbet af debatten så hårdt presset af Løkke under udlændingedebatten, fordi han borede i den åbenlyse kløft, der er mellem Socialdemokratiet og De Radikale på området – og det fik Thorning til at bryde ud et farligt ærinde:

”Jeg skal nok få styr på De Radikale,” udbasunerede hun.

De øvrige partiledere slog en høj latter op – for alle erindrer naturligvis, hvordan Thorning slet ikke havde styr på De Radikale under de famøse regeringsforhandlinger i Det Sorte Tårn efter sidste valg. TV-debatten var imidlertid stort set slut, så Østergaard fik ikke ordet til replik – men så greb han til de sociale medier:

”Vi bragte Helle til magten, og vores reformer fik Danmark ud af krisen. Og vi skal som bekendt videre…Det skal jeg nok få styr på ;)” skrev Østergaard på Twitter.

Så ved vi det – hvis vi uforsigtigt havde glemt det:

Radikale er den stærke magtfaktor i dansk politik – og Morten Østergaard, den forholdsvis nye partileder, er endelig trådt i karakter som en ligeværdig partner i SR-aksen.

Blå blok er sammentømret
Ud over De Radikales bedste præstation i valgkampen bed jeg særligt mærke i tre andre temaer:

For det første – blå blok ligner langt mere et sammentømret hold end rød blok:

Tre gange indledte Løkke et svar med at sige, at ’Kristian, Anders, Søren og jeg er enige om…’ Blå blok ligner et hold – ganske vist med indre modsætninger – men slet, slet ikke på niveau med den store uenighed, der hersker på rød side. Løkke virker stolt af sit hold. Det gør Thorning ikke.

For det andet – Thorning kæmper indædt for at gøre ’nulvækst’ til hovedtema:

Allerede første gang statsministeren fik ordet – på et spørgsmål, der handlede om noget helt andet – angreb hun Venstres nulvækst, som hun mener er roden til alt ondt. Den vækst, vi ser lige nu, er Thornings stærkeste kort – og nulvækst-begrebet er Venstres svageste.

For det tredje – Løkke kæmper benhårdt for at gøre ’udlændinge’ til afgørende emne:

Uanset, hvad emnet var – praktiserende læger, selskabsskat – prøvede Løkke at dreje det til udlændinge. Han levererede et stærkt citat – ’man kan godt være et godt menneske, selv om man vil have styr på asyltilstrømningen’ – som gav ham det største bifald. Det er hans trumf.

I morgen skal vi stemme – og vi ved, hvad de to statsminister-kandidater helst vil have, vi taler om, nemlig udlændinge, hvis Løkke bestemmer, eller nulvækst, hvis Thorning bestemmer.

---

David Trads skriver hver dag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: DF topper politisk power-indeks Trads: DF topper politisk power-indeks Næste artikel Corduas dom: Her er de bedste kampagner Corduas dom: Her er de bedste kampagner