Thornings appel til det arbejdende folk

KONGRESTALE: Der var ikke antydning af korrektion af den politiske kurs i Helle Thorning-Schmidts tale til S-kongressen. Men S-lederen henvendte sig målbevidst til de arbejdere, Socialdemokraterne har så svært ved at tiltrække.

"It aint over till the fat lady sings."

Med dette kampklare løfte til den socialdemokratiske kongres i Aalborg demonstrerede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at hun i hvert fald stadig er fuld af gejst, selvom det sidste år ikke har budt på andet end modgang. Men der var ikke meget selvkritik eller analyse af, hvad der var gået galt, i statsministerens kongrestale.

Talen formede sig som en appel til arbejderklasse og middelklasse i bred forstand, den brede gruppe lønmodtagere. Det er deres interesse, der vil blive varetaget af Socialdemokraterne, lod statsministeren forstå. Både når det gælder skattereform og arbejdsmarkedspolitik.

Thorning tog også fat om det ømtålelige dagpengeproblem, og hun understregede, at det ikke var med Socialdemokraternes gode vilje, at dagpengeperioden blev halveret. Men at man ikke havde haft flertal til at forhindre forringelsen.

Thorning leverede dermed en af de efterspurgte markeringer af, at regeringsgrundlaget ikke blot er identisk med socialdemokratisk politik. Men - sagde Thorning gang på gang - der var ikke noget alternativ til at "tage ansvaret" med de betingelser, der nu var.

Hilsen til Dovne Robert
Samtidig med en markering af bekymring for de uforskyldt ledige, havde statsministeren også en hilsen til "Dovne Robert" uden at nævne ham med navn:

"Vi må sige klart fra over for kontanthjælpsmodtagere, som ligefrem synes, det er sjovt at provokere med, at at de ikke vil tage et arbejde efter ti år på kontanthjælp."

Angreb på V og DF
Statsministeren gik også til angreb på Venstre på en række områder. Hun borede i konsekvenserne af Venstres forslag om, at det skal være ulovligt for fagbevægelsen at starte en konflikt, hvis en arbejdsgiver har en overenskomst med de såkaldt gule fagforeninger:

"Det lyder jo uskyldigt og teknisk. Men hvis Venstres forslag bliver vedtaget, siger sagkundskaben entydigt, at danske lønmodtagere intet vil kunne gøre ved, at udenlandske kollegaer kommer til Danmark og arbejder på deres lokale overenskomst."

"Kort sagt: Venstre og Dansk Folkeparti har fremsat et forslag i Folketinget, der betyder, at en industriarbejder her i Danmark pludselig skal kunne konkurrere med lønninger på 30 kr. i timen," sagde Thorning.

Hardcore mod kriminelle
Værdipolitikken blev kun sparsomt berørt, men også her anlagde statsministeren en tone med appel til klassiske socialdemokratiske arbejdervælgere. Således gav Thorning endnu en gang en opbakning til partifællen Trine Bramsen, der havde talt med store typer efter optøjerne i Vollsmose:

"Der er ingen tolerance over for kriminelle med køller," som Thorning udtrykte det med reference til Bramsens ordvalg.

Thorning forsøgte dog samtidig at appellere til den mere bløde del af partiet ved at fremhæve lempelserne i den nye asylaftale.

Statsministeren leverede ingen form for forklaring på, hvorfor hendes regering er blevet katastrofalt upopulær, men hun fik markeret, at hun bestemt ikke har givet op.

"Det er ikke ovre, før blondinen har stillet stiletterne," som statsministeren sagde med pæne klapsalver til følge.

Forrige artikel Romneys mareridts-uge Romneys mareridts-uge Næste artikel Børsting: I må se på dagpenge-reglerne