Thorning: Vi ønsker et nyt dagpengesystem

KAMPDAG: Helle Thorning-Schmidt (S) løftede i sin 1. maj-tale sløret for, at Socialdemokraterne vil nytænke reglerne for genoptjening af dagpenge. Samtidig havde hun hårde ord med på vejen til SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Der har været én sag, som har hjemsøgt den socialdemokratisk ledede regering i hele perioden siden valget i 2011.

Dagpengereformen.

Hidtil har regeringen afvist at tale om konkrete løsninger i dagpengespørgsmålet, med henvisning til at regeringens nedsatte dagpengekommission først skal komme med sine anbefalinger i efteråret 2015, før regeringen vil tage stilling.

Men i statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) sidste 1. maj-tale før det kommende folketingsvalg, kommer hun lidt nærmere, hvad Socialdemokraterne gerne vil justere på i en kommende dagpengereform. Nemlig reglerne for genoptjening af dagpenge.

"Jeg vil sige det helt klart: Socialdemokraterne ønsker et nyt dagpengesystem. Reglerne for genoptjening fungerer ikke godt nok. Derfor skal de nytænkes," siger Helle Thorning-Schmidt i sin tale.

Allerede aftenen før fredagens 1. maj-fejringer var statsministeren Helle Thorning-Schmidt klar med budskabet om, at genoptjeningsreglerne skal nytænkes. Den ide fremlagde hun i et nyhedsbrev udsendt på mail til alle medlemmer af Socialdemokraterne.

SF og EL 
Det er især efter pres fra dele af det socialdemokratiske bagland samt SF og Enhedslisten, at Helle Thorning-Schmidt nu begynder at signalere, at hun er klar til at kigge på genoptjeningsreglerne. De to partier har gentagne gange kritiseret, at den forkortede dagpengeperiode gør, at arbejdsløse falder ud af dagpengesystemet. 

Men selvom Helle Thorning-Schmidt med sit forslag om nytænkning af genoptjeningsreglerne rækker hånden ud til venstrefløjspartierne, havde hun også et par hårde ord med til SF og Enhedslisten i sin tale. Hun vil have de to partier til at indstille deres kritik af Socialdemokraterne.

"Derfor vil jeg sige vores venner i SF og Enhedslisten: Er det ikke på tide, at I stopper med at sige, at det er Socialdemokraterne, der ikke ønsker et nyt dagpengesystem?" spørger hun i talen.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt burde de to røde partier se i øjnene, at det er bedre, at det er Socialdemokraterne, der står for at reformere dagpengesystemet. Og det budskab skal de to venstrefløjspartier kommunikere til vælgerne, siger statsministeren.

"Er det ikke på tide, at I fortæller danskerne, at lønmodtagerne er bedst tjent med, at det er Socialdemokraterne, som sikrer et nyt dagpengesystem. Og at det ikke skal være Løkke og Thulesen, der som Knold og Tot skal forsøge at rydde op efter sig selv?"

En stemme på DF er en stemme på Løkke
Hver tredje arbejdervælger stemmer i dag på Dansk Folkeparti. Det fremgår af en analyse, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen har foretaget for Altinget. Men Helle Thorning-Schmidt advarer vælgerne mod at stemme på Kristian Thulesen Dahls parti.

"Husk nu på: Dansk Folkeparti har én og kun én mærkesag, og det er, at Lars Løkke skal være statsminister i Danmark. En stemme på Kristian Thulesen Dahl er en stensikker stemme på Lars Løkke," sagde hun i talen.

Hun giver i talen Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti hovedansvaret for dagpengereformen, der forkortede dagpengeperioden fra fire til to år. Samtidig anklager hun partiet for at give dyre valgløfter, som der ikke er penge til at indfri.

"Dansk Folkeparti vil bruge så mange milliarder, at julemanden bliver arbejdsløs," sagde hun, og tilføjede:

"Det hænger jo ikke sammen. Selv et par spenderbukser kan revne. Lad nu være med at bruge flere penge, end I har."

Helle Thorning-Schmidt holder 1. maj tale i Randers, Aarhus, Fredericia, Ringe og endelig Fælledparken i København.

Forrige artikel Søren Gade tilbage i dansk politik Søren Gade tilbage i dansk politik Næste artikel DF og SF: Nyt dagpengesystem kræver penge på bordet DF og SF: Nyt dagpengesystem kræver penge på bordet