Thorning klar med dagpenge-hjælp

DAGPENGE: Regeringen tilbyder ledige, der mister deres dagpenge de kommende år, en midlertidig ydelse på niveau med kontanthjælp.

De tusindvis af mennesker, der mister deres dagpenge som en konsekvens af den forkortede dagpengeperiode, får nu en håndsrækning af regeringen.

Efter at have været under pres fra regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, fagbevægelsen og fra S og SF's baglande i en længere periode, præsenterede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag formiddag regeringens redningskrans til de mange mennesker, der mister deres dagpenge som følge af den forkortede dagpengeperiode.

"Vi retter op på den alt for hurtige indfasning af de nye dagpengeregler, som VK-regeringen og Dansk Folkeparti aftalte i 2010," sagde statsministeren ved pressemødet.

De udfaldsramte arbejdsløse skal tilbydes en ny midlertidig arbejsmarkedsydelse på 60-80 procent af dagpengesatsen. Det svarer til niveauet for kontanthjælp. Til forskel fra kontanthjælpen vil den nye arbejdsmarkedsydelse dog være uafhængig af både formue og ægtefælles økonomi.

Dermed vil ydelsen hjælpe mennesker, der for eksempel har hus eller bil, eller hvis ægtefæller har lønnet arbejde. Den gruppe mennesker har ikke ret til kontanthjælp og ville derfor stå uden indkomst, hvis det ikke var for den nye ydelse.

I lighed med kontanthjælpsmodtagere vil modtagerne af den nye ydelse kunne blive sendt i aktivering i såkalte nyttejob.

Det nye udspil fra regeringen betyder, at ledige, der opbruger deres dagpengeret i år, vil kunne modtage dagpenge, uddannelsesydelse og arbejdsmarkedsydelse i samlet set fire år. Der er dog tale om en midlertidig ordning, så den periode vil blive forkortet frem mod udgangen af 2016, hvorefter ledige alene vil have ret til to års dagpenge.

Problematikken omkring ledige, der mister deres dagpenge, er i høj grad forårsaget af den forkortelse af dagpengeperioden fra fire til to år, som Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative aftalte i 2010, og som også Radikale stemte for.

Det nye udspil finansieres ved en midlertidig forhøjelse af kontingenterne for alle dagpengemodtagere og en såkaldt "målrettelse af danskuddannelsen for udlændinge".

Regeringen har indkaldt Enhedslisten til forhandlinger torsdag.

Forrige artikel Corydon kritiserer voksende EU-budget Corydon kritiserer voksende EU-budget Næste artikel Her er regeringens dagpengeudspil Her er regeringens dagpengeudspil