Thorning: Det har tit været op ad bakke

S-KONGRES: Det koster at handle. Men "Danmark er tilbage på sporet," lyder det fra statsminister og S-formand Helle Thorning-Schmidt på Socialdemokraternes kongres. Samtidig sender hun en ny bredside mod oppositionen.

"Der er blevet spildt mælk undervejs, og æg er blevet slået i stykker."

Sådan sagde en tydeligt rørt statsminister Helle Thorning-Schmidt fra talerstolen på Socialdemokraternes årlige partikongres i Aalborg Kongrescenter, efter hun var trådt ind på scenen med et langt, stående bifald fra salen.

Ifølge statsministeren har regeringens første to år været præget af et væld af reformer. Og hun anerkender, at det har været op ad bakke og til tider svært at forklare regeringens politik over for vælgerne.

"I har alle sammen mødt en nabo eller en kollega, som havde flere spørgsmål, end I synes, I havde svar. Jeg ved udmærket godt, at I har kæmpet for at forklare, hvad vi har gjort," sagde Helle Thorning-Schmidt.

Men anstrengelserne har ifølge S-formanden båret frugt.

"Vi er begyndt at tage livtag med de udfordringer, som hobede sig op under VKO. Og det bedste er; arbejdsløsheden, den går ikke op. Den går ned," sagde hun.

Venstres hulemænd
Fra talerstolen hilste Helle Thorning-Schmidt sine regeringsfæller i SF og Radikale. Tre forskellige partier, der ifølge Statsministeren indeholder "mindre spin og mere substans" end det tidligere VKO-flertal.

"Det er måske ikke altid lige strømlinet, men der bliver truffet flere beslutninger," sagde hun.

Samtidig sendte statsministeren en bredside mod Venstre, som hun ikke mener tør stå ved sin politik.

"På mange måder tror jeg også, at Venstre er mere trygge ved at være 10'ernes hulemænd end 00'ernes julemænd," sagde S-formanden.

Helle Thorning-Schmidt rettede også sin kritik mod resten af oppositionspartierne. Især Dansk Folkeparti fik en overhaling, der ifølge statsministeren havde stort ansvar for dagpengereformen og manglende fokus på social dumping.

Desuden mente Helle Thorning-Schmidt ikke, at Dansk Folkeparti vil kunne "forhindre Venstres skattelettelser og nedskæringer":

"Kære Kristian Thulesen Dahl, sig det dog, som det er: Den eneste mærkesag, du har, er, at Lars Løkke skal være statsminister i Danmark," sagde hun til et af talens allerstørste bifald.   

Vi ændrer erhvervsuddannelserne
Helle Thorning-Schmidt begyndte sin tale med at fortælle om Anne Marie på 42, der først lige har lært at læse på det lokale VUC.

Billedet indrammer en central pointe i Helle Thorning-Schmidts tale: Behovet for at sikre et stærkt fællesskab.

"Det er det, som det hele handler om," sagde statsministeren.

Efterårets store tema, en reform af erhvervsskolerne, fik også plads i talen. For med et tårnhøjt frafald på 50 procent er der behov for forandring, fastslog Helle Thorning-Schmidt.

"Hvis det samme var tilfældet på gymnasierne, ville vi ikke tale om andet," sagde hun.

Klar til kommunalvalg
Den 19. november skal danskerne stemme til kommunalvalget. Og selvom Socialdemokraterne i de nationale meningsmålinger ligger under 20 procent, langt fra kommunalvalgsresultatet i 2009 på 30 procent, så er Helle Thorning-Schmidt fortrøstningsfuld.

"I kan trygt og stolt stå på jeres resultater. Jeg er ikke i tvivl om, at vi får et bedre valg end spåmænd og spåkonerne forudsiger," sagde hun og tilføjede:

"I kender mig. I ved, at jeg tager del i valgkampen. Ikke kun når solen skinner, men også når det regner og stormer, og det gør det ofte i november," sagde Helle Thorning-Schmidt. 

Socialdemokraterne holder deres årlige partikongres fra lørdag den 28. tll søndag den 29. september. 

,

Forrige artikel Barfoed: Vi kommer stærkt tilbage Barfoed: Vi kommer stærkt tilbage Næste artikel Kamp mod madspild modtager Svend Auken-prisen Kamp mod madspild modtager Svend Auken-prisen