Thomas Senderovitz støvede Lægemiddelstyrelsen af, men forlader den på et kritisk tidspunkt

Man kan få den tanke, at nogle har været utilfredse, siger Altingets sundhedspolitiske analytiker om Thomas Senderovitz' overraskende jobskifte. Den afgående styrelsesdirektør har i de sidste fem år været med til at modernisere og strømline Lægemiddelstyrelsen, som står over for store opgaver.

Tirsdag offentliggjorde Lægemiddelstyrelsen den overraskende nyhed, at styrelsens direktør, Thomas Senderovitz, forlader sin stilling midt under udrulningen af det historisk vigtige vaccinationsprogram mod covid-19.

Senderovitz, der er blevet et kendt ansigt under coronakrisen, skal i stedet være Senior Vice President i Novo Nordisk. Her har han første arbejdsdag til maj, men han fratræder som styrelsesdirektør med øjeblikkelig virkning.

Den hurtige exit kan være et tegn på samarbejdsproblemer, vurderer Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft:

"Man kan godt få den tanke, at nogle har været utilfredse. Enten Senderovitz selv eller hans chefer i form af sundhedsministeren eller departementschefen. Det kan i hvert fald være svært at forstå, hvorfor jobskiftet skal ske så akut," siger han.

Kritisk tidspunkt
Senderovitz forlader Lægemiddelstyrelsen på et kritisk tidspunkt under udrulningen af vaccineprogrammet, idet 90 procent af danskerne stadig mangler første stik med én af de godkendte vacciner. 

Lægemiddelstyrelsen står til at spille en vigtig rolle de kommende måneder, idet de fortsat skal godkende vaccinekandidater og desuden har ansvaret for at overvåge bivirkninger for alle vacciner.

Presset på styrelsen er ikke blevet mindre de seneste uger, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) har investeret politisk kapital i udmeldinger om, at Danmark skal udvikle og producere egne vacciner.

Derfor kan baggrunden for Senderovitz' beslutning om et jobskifte også være det ekstraordinære arbejdspres i styrelsen, siger Ole Toft.

Sundhedsministeriet i krig
Senderovitz er ikke er den første af coronakrisens topfigurer, der har sagt farvel til orkanens øje. Alene i departementet er alle afdelingschefer og mange kontorchefer - foruden departementschefen - skiftet  ud siden foråret 2020.

"Vurderingen er, at de fleste har været udkørte. Sundhedsministeriet er billedligt talt i krig, og som chef kan du kun få en pause, hvis du siger op," siger Ole Toft.

Der kan dog også være en anden årsag end arbejdspres på spil, vurderer han:

"Søren Brostrøm og Thomas Senderovitz har på godt og ondt været kendt som to af de mest åbenmundede og målrettede direktører i centraladministrationen. Statsministeriets topstyrring er jo med corona blevet meget voldsom, og det er ikke sikkert, at Senderovitz har haft tålmodighed til det."

Svingdørskultur
Med jobskiftet vender Thomas Senderovitz tilbage til industrien, hvor han tidligere har arbejdet, men nu som leder i en af Danmarks mest værdifulde virksomheder og verdensførende aktører på diabetesområdet. 

At det kan provokere, sås allerede tirsdag, hvor Rosa Lund (EL) på Twitter benyttede nyheden til at genstarte diskussionen om behovet for en karensperiode, når embedsmænd går direkte fra en myndighed til den industri, de netop har været med til at regulere og kontrollere:


Markant og farverig
Thomas Senderovitz har været direktør i Lægemiddelstyrelsen i fem år. Under coronakrisen har den brede offentlighed lært ham at kende som en skarp kommunikator.

Internt i styrelsen har han været en særdeles afholdt chef, fortæller Ole Toft.

"Han har været en meget markant og farverig direktør, der har skabt gejst blandt medarbejderne, og som både kan begå sig i en lægefaglig debat og på slap line i et folkemødetelt. Mange mener, at Thomas Senderovitz har pustet en del støv af Lægemiddelstyrelsen."

På både kort og langt sigt er det nu helt afgørende, at man finder en dygtig og slagkraftig efterfølger, understreger Ole Toft.

På kort sigt på grund af coronakrisen og vaccinationerne.

På lang sigt fordi skiftende regeringer satser på fortsatte væksteventyr i life science-branchen. Den nye direktør skal derfor være med til at sikre, at medicinalvirksomheder vil udvikle og producere medicin i Danmark fremover. Samtidig har Lægemiddelstyrelsen sammen med den europæiske lægemiddelmyndighed EMA ansvaret for, at lægemidlerne er patientsikre.

"Det kræver en indsigtsfuld og fagligt skarp direktør, der ved, hvornår der skal siges stop til ønskerne fra industrien," siger Ole Toft, der vurderer, at Senderovitz har løst den del af sin opgave til topkarakter.

"Når man lytter til aktørerne, er det min vurdering, at han har gjort Lægemiddelstyrelsen mere serviceminded over for industrien, uden at han er gået på kompromis med styrelsens troværdighed," siger han.

Forrige artikel Poul Madsen stopper som chefredaktør for Ekstra Bladet Poul Madsen stopper som chefredaktør for Ekstra Bladet Næste artikel Regeringen vil have samlet plan for genåbning på plads inden 23. marts Regeringen vil have samlet plan for genåbning på plads inden 23. marts