Facebook efter regeringens kritik af techgiganter: Tag os med i diskussionen

Globale techselskaber tager godt imod regeringens hvidbog, der skal fungere som et diskussionsoplæg til en fremtidig regulering af de største teknologivirksomheder. Men noget af kritikken er også forældet, siger Facebook.

De største techvirksomheder i verden tager godt imod den danske regerings oplæg til en diskussion om, hvilken rolle de skal spille i samfundet.

Det sker, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen i sidste uge lancerede en hvidbog, som beskriver, hvilke problemer den ser ved techbranchen. Hvidbogens lancering blev blandt andet modtaget med et "alletiders", da Altinget fangede ledende næstformand for EU-Kommissionen, Margrethe Vestager, på Folkemødet.

"Det giver god mening, at regeringen melder sig ind i diskussionen nu," lyder det blandt andet fra Facebooks politiske chef i Norden og Benelux-landene, Martin Ruby.

Hvidbogen kommer ikke med løsninger eller udspil til konkrete reguleringer – den skal i stedet ses som et oplæg til en diskussion, som kan pege frem mod kommende reguleringer.

"Vi har ikke noget problem med, at der kommer regler for det digitale. Vi har på nogle områder været overladt til selv at definere reglerne, hvor det kan være mere legitimt, at det er folkevalgte, der nu definerer dem," siger Martin Ruby.

Han ser derfor frem til den debat, regeringen lægger op til:

"Vi stiller meget gerne op til diskussioner, og vi vil meget gerne med ind til bordet og diskutere det her. Vi har jo håndteret de her problemer i årevis. Vi kan stille med nogle af verdens førende eksperter på en del af de her områder, og det gør vi gerne."

Han bakkes op af Googles politiske chef i Danmark, Christine Sørensen:

"Vi bakker helt op om mange af de tanker, som regeringen udtrykker. Under overskrifterne gemmer der sig mange svære dilemmaer, og dem vil vi rigtig gerne være med til at løse. Vi har flere gange efterspurgt mere demokratiske spilleregler, som vi kan forholde os til. Og faktisk arbejder vi allerede ganske tæt sammen med myndigheder og en række ministerier om ny regulering på flere områder,” siger hun til Altinget i en skriftlig kommentar.

Gamle kritikpunkter på nye flasker

Men regeringens hvidbog bliver ikke udelukkende taget imod med kyshånd. Blandt andet synes Martin Ruby fra Facebook, at nogle af kritikpunkterne henvender sig mod diskussioner, der ligger år tilbage:

"Hvidbogen er et opkog på eksisterende diskussioner, der har været de senere år. Det er ikke noget helt nyt for os, det der står der. Jeg er ikke nødvendigvis så glad for tonen i alle afsnittene. Noget af det er skrevet for hårdt og kigger nogle år tilbage, i forhold til hvor vi er nu," siger Martin Ruby.

"Det er særligt noget af det om misinformation, og om hvorvidt og hvordan vi fjerner indhold fra platformen. Og Cambridge Analytica kommer op igen. Det er nogle ting, jeg synes, vi har flyttet os videre fra," siger han.

Hvad tænker du om den stemning, der er om tech-diskussionen i Folketinget?

"Jeg synes, det er sundt at få det på dagsordenen og få sat nogle processer og reguleringer op. Men jeg kan godt blive lidt mismodig over noget af tonen, der er omkring os. Vi bliver beskyldt for mange ting, som ikke er helt fair, synes jeg," siger Martin Ruby.

Regeringen skriver blandt andet i sin hvidbog, at techselskaber skal bidrage til finansieringen af velfærdssamfundet på linje med andre virksomheder – og den noterer sig, at der allerede foregår et arbejde i G7 og OECD-regi, der handler om at lave internationale aftaler om netop dette.

Alligevel undrer det Martin Ruby, at formuleringerne er der.

"Folk tror, det handler om, hvorvidt vi skal betale skat eller ej, men det er ikke det, diskussionen handler om. Det handler om, hvor vi skal betale skatten henne. På globalt plan betalte vi over fire milliarder dollars i skat – hovedsageligt i USA. Vi har over en tiårig periode en gennemsnitlig skatteprocent på omkring 20 procent – det er lige omkring OECD-gennemsnittet," siger han.

"Vi har fortjent kritikken - men ikke længere"

Hans pointe er grundlæggende, at en god portion af den kritik, Facebook tidligere har modtaget, har været berettiget, men at virksomheden har rykket sig og modnet sig betragteligt siden:

"Jeg mener, kritikken har været fortjent tidligere, fordi vi har indset nogle ting for sent. Men i dag er vi et andet sted. Blandt andet omkring hvordan vi beskytter data, hvordan vi bekæmper misinformation, og hvordan vi deltager i den offentlige diskussion. Det synes jeg ikke altid, der bliver kvitteret for i debatten."

Hvis kritikken af jeres fejl var fair, skal man så virkelig kvittere for, at tingene nu er blevet forbedret?

"Vi fortjente kritik for, at vi ikke var modne nok dengang. Men jeg synes ikke, man kan blive ved med at kritisere os for de samme ting nu, som man kunne dengang," svarer han.

Et af de punkter i hvidbogen, Ruby har en anke mod er, at den anklager techselskaber bredt for at sælge brugernes data:

"Det har jo ikke noget med os at gøre. Vi sælger ikke data. Det har vi sagt tusindvis af gange. Og mig bekendt er der heller ikke nogle af de andre virksomheder, der gør det. Man kan jo ikke ringe til os og købe data uanset hvad man tilbyder os. Det, man kan købe, er målretning af annoncering til bestemte målgrupper, som vi kan ramme – ligesom man kan købe annoncer på en bus. Det er bare mere effektivt," siger han.

,

Forrige artikel Overblik: Her er hovedpunkterne i aftalen om udflytning af uddannelser Overblik: Her er hovedpunkterne i aftalen om udflytning af uddannelser Næste artikel Begejstring over klimafokus i ny udviklingsstrategi, men pengene mangler. Læs reaktioner fra de centrale aktører Begejstring over klimafokus i ny udviklingsstrategi, men pengene mangler. Læs reaktioner fra de centrale aktører