Tættere på II: Her vil regeringen opføre nærhospitaler

I forbindelse med regeringens ambition om at udligne forskellen mellem land og by lancerer den udspillet Tættere på II, hvor der afsættes 4 milliarder kroner til etablering af op til 20 nærhospitaler. Få overblikket over udspillet, her.  

Onsdag morgen kom der endnu et udspil i rækken, der skal være med til at opfylde regeringens mål om at mindske forskellen mellem land og by og få velfærden tættere på borgerne.

På Nordsjællands Hospital stod indenrigsminister Kaare Dybvad, sundhedsminister Magnus Heunicke og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på rad og række og præsenterede udspillet, der indeholder 13 initiativer om sundhed, uddannelse og lokaludvikling.

Få overblikket over initiativerne her.

Sundhed

På sundhedsområdet har regeringen tre initiativer, der har til opgave at rykke velfærden tættere på borgerne.

          1. Fast læge tæt på eget hjem 
            Regeringen af fastsat to målsætninger omkring den manglende lægedækning. Den første målsætning, er at alle borgere skal have adgang til en fast læge tæt ved deres bopæl. Den anden målsætning er, at flere læger skal til almen praksis i lægedækningstruede områder.

            Regeringen forslår at der indføres en praksispligt under speciallægeuddannelsen i almen medicin. En styrket fordeling af uddannelseslæger, hvilket betyder flere uddannelsesstillinger i speciallægeuddannelsen i lægedækningstruede områder.

            Og en målrettet indsats i områder med lægemanglen, hvor regionerne skal have nye muligheder for at tiltrække læger. Det kan omfatte et økonomisk tilskud til praktiserende læger for at tage flere patienter ind.

          2. Hurtigere og bedre hjælp ved akut sygdom
            Som en reaktion på de skriverier, der har været med problemerne i 112-beredskabet vil regeringen indføre en taskforce, der skal sikre at borgere hurtigt kan komme igennem til regionernes vagtcentraler.

            Derudover forslår regeringen at tilføre fem til 10 nye akutberedskaber, flere hjerteløbere i hele landet, øgede krav til kommunale akutfunktioner og at alle kommuner skal have direkte adgang til faglig rådgivning fra sygehuset.

          3. Nærhospitaler i alle regioner
            Regeringen afsætter fire milliarder kroner til opførelsen af op til 20 nærhospitaler. De første 13 placeringer af nærhospitalerne har regeringen allerede udpeget. Resten skal placeres ud fra, at regioner og kommuner i fællesskab søger om midler til opførelsens af et nærshopital i deres område.

            De 13 placeringer er i Nykøbing Mors, Skagen, Nyborg, Kalundborg, Næstved, Helsingør, Nakskov, Skive, Grenaa, Tarm, Tønder, Fredericia og Frederikssund.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Uddannelse

Det er ikke kun på sundhedsområdet, at regeringen vil rykke velfærden tættere på borgerne. Regeringen mener ikke, at afstanden til en bestemt ungdomsuddannelse skal være afgørende for, om de unge får en ungdomsuddannelse, eller hvilken uddannelse de unge vælger at starte på. Derfor spiller de ud med tre initiativer, der skal ændre det.

                    1. Ungdomsuddannelser i hele landet.
                      Regeringen forslår at byer med over 10.000 indbyggere uden for de fire største byer i Danmark bør have mulighed for mindst en ungdomsuddannelse. Op til 18 nye udbud af ungdomsuddannelser etableres via ansøgningsrunde og de nye udbud tildeles et flerårigt etableringstilskud.

                    2. Styrkede campusmiljøer
                      Det foreslås, at der skal skabes bedre rammer for en styrket campusdannelse. Det skal være op til institutionerne selv at etablere sig i campusmiljøer, hvor flere uddannelser samles under samme tag.

                    3. En ny fælles institutionslov
                      Regeringen mener, at det skal være nemmere at samarbejde på tværs af uddannelser. Derfor forslår den en ny fælles institutionslov, hvor de nuværende forskelle så vidt muligt udlignes. Institutionslovgivningen danner den lovgivningsmæssige ramme for at sikre, at der er en bred uddannelsesdækning i hele landet, og dermed en bedre balance mellem land og by. De barrierer, der forhindrer, at der kan drives forskellige uddannelser under samme tag, bør nedbrydes.

Lokal udvikling

Den sidste del af udspillet handler om lokale udvikling, der skal være med til at binde landet bedre sammen. Her foreslår regeringen syv initiativer.

                    1. Ny afdeling af skolen for fængsels- og transportbetjente i Sydøstdanmark
                      Der skal etableres en ny afdeling af skolen for fængsels- og transportbetjente i Sydøstdanmark med kapacitet til et årligt optag på op til 100 fængselsbetjentelever og 50 transportbetjentelever. 

                    2. Nedbringelse af antallet af faldefærdige huse
                      For mange huse står tomme og faldefærdige i landsbyer. Derfor tilføjes yderligere 102,5 millioner kroner til landsbyfornyelse i 2022, så der samlet vil være 200 millioner kroner til nedrivning, istandsættelse og områdefornyelse.

                    3. Bedre bredbånd i hele landet
                      Der afsættes 100 millioner kroner til en bredbåndspulje i 2022 og etableres et nyt partnerskab mellem telebranchen, staten og øvrige relevante interessenter til identifikation af barrierer for markedsbaseret udrulning.

                    4. Historisk højt niveau af midler til lokale aktionsgrupper (LAG)
                      Der skal afsøges mulighed for at forhøje midlerne til de lokale aktionsgrupper med 12,5 millioner kroner årligt i 2022-2023 fra Brexit-reserven, så der i alt afsættes 105,5 millioner kroner årligt i 2022 og 2023.

                    5. Danmarks Naturstier – en omvej værd
                      Rekreative og naturnære stier og ruter samles i et nationalt netværk, som gøres mere fintmasket med nye stier over tid. Der udvikles kvalitetsstandarder for stierne og ruterne i netværket, og data om stier og ruter samles i én samlet database og formidles på en brugervenlig måde.

                      Dertil øremærkes fire millioner kroner årligt i 2023 til 2024 fra Landdistriktspuljen, der understøtter Danmarks Naturstier – en omvej værd.

                      Forsvarets øvelsesområder åbnes for offentlighedens adgang på udvalgte tidspunkter, når der ikke er aktiviteter i områderne.

                    6. Synlig tryghed og godt naboskab
                      Regeringen forslår at styrke af samarbejdet mellem lokale myndigheder, Forsvaret, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen med henblik på at udnytte ressourcerne, så det øvrige samfund lokalt kan få endnu mere nytte af mandskab og materiel.

                    7. Dansk Turismekapital
                      Vækstfonden afsøger fortsat mulighederne for at etablere Dansk Turismekapital inden for rammerne af Genstartsfonden og sammen med private investorer som fx pensionsselskaber.

Du kan selv grave dig ned i udspillet her. 

Forrige artikel Dagens overblik: Statsministerens rådgiver slettede sms’er om mink, og regeringen kommer med sundhedsudspil Dagens overblik: Statsministerens rådgiver slettede sms’er om mink, og regeringen kommer med sundhedsudspil Næste artikel Finans Danmark: Nye EU-krav til bankerne vil koste det danske samfund milliarder Finans Danmark: Nye EU-krav til bankerne vil koste det danske samfund milliarder