Sverigedemokrat får partiets første borgmesterpost

Sverigedemokraternas Stefan Borg indtager borgmesterposten i den skånske kommune Hörby. Han er partiets første borgmester nogensinde.

Den svenske politiker Stefan Borg skriver sig ind i historien som det første medlem af Sverigedemokraterna til at blive borgmester – nogensinde. Det skriver STV.

Partiet opnåede 35,4 procent af stemmener i kommunen og har nu indgået et valgforbund med Moderaterna og SPI Välfärden, som tilsammen giver alliancen 22 ud af 41 mandater.

Sverigedemokraterna er langt det største parti fordelt på mandater i kommunen. De modtog hele 14 mandater, hvor den nærmeste konkurrent er Socialdemokraterna, der fik 6 mandater.

Ny borgmester forudsiger store forandringer i Sverige
Selvom Sverigedemokraterna er det største parti, skal de søge støtte blandt de andre partier for at opnå flertal til at få deres politik vedtaget.

Det bekymrer imidlertid ikke den nyvalgte borgmester, Stefan Borg. Han mener, at valgforbundets partier ligger tæt på hinanden inden for flere forskellige områder. 

Stefan Borg kalder valgresultatet vidunderligt og spår store forandringer i Sverige:

"Dette er jo historisk, og jeg er både rørt og euforisk. Det var et godt valg for os og derfor svært at se, hvordan det ellers skulle blive. Dette er første skridt mod en stor forandring i landet. Skåne kan ikke følge den store blokering, der råder i Stockholm," fastslår den nyvalgte borgmester Stefan Borg over for SVT.

Med den sidste bemærkning henviser borgmesteren til, at samtlige partier i Riksdagen forsøger at lave forhandlinger uden om Sverigedemokraterna for at begrænse deres politiske indflydelse på nuværende tidspunkt. 

Netop samarbejde med Moderaterna vil Sverige se mere af i fremtiden, mener Sverigedemokraternas formand Jimmie Åkesson. Det er de partier, der har bedst kontakt på kommunal plan, sagde partilederen forleden til svensk tv. 

Ud over borgmestertronen står det klart, at Moderaterna får posten som viceborgmester.

Forrige artikel Modtagere af Nobels fredspris bekæmper krigsforbrydelser Næste artikel Aalborg Kommune får ny kulturchef