Svensk EU-ambassadør: Formandskabet bliver en blanding mellem krisehåndtering og lovgivning

Ruslands krig mod Ukraine og dens konsekvenser ligger som en skygge over det nyligt påbegyndte svenske EU-formandskab. Sveriges EU-ambassadør Lars Danielsson skal stå i spidsen for det daglige arbejde i Bruxelles, og han forventer, det bliver et forår, som vil være præget af krisestyring, men også intensivt lovgivningsarbejde. "At fremme migrationsspørgsmålet vil være en af vores hovedopgaver," siger han.

Af Charlotta Asplund Catot
EU-korrespondent for Altinget.se

At Sverige kickstartede sit formandskab for EU's Ministerråd ved at indkalde til et hastemøde om den øgede spredning af covid-19 fra Kina, er sigende for, hvad der kan forventes af de kommende seks måneder. Med krig i Ukraine, skyhøje energipriser og rekordhøj inflation vil krisestyring præge det svenske formandskab.

”Det næste halve år kommer i høj grad til at handle om en blanding af krisestyring og forsøg på at rykke lovgivningsdagsordenen så langt frem som muligt,” siger Sveriges EU-ambassadør, Lars Danielsson, på et pressemøde i Bruxelles i denne uge.

I løbet af foråret vil Lars Danielsson være edderkoppen i spindet i Ministerrådets daglige arbejde i Bruxelles – under det svenske formandskab skal han lede arbejdet i den arbejdsgruppe, som samler EU-landenes ambassadører, og hvor de mest afgørende EU-beslutninger træffes.

"Ukraine påvirker alt"

Ifølge Lars Danielsson vil Ruslands krig mod Ukraine påvirke alt, hvad der sker i foråret på forskellige måder.

"Selv om der er blevet gjort meget i EU det seneste år, er der stadig meget at gøre," siger Danielsson og nævner det fortsatte behov for humanitær, økonomisk og militær støtte til Ukraine, men også behovet for at bringe de ansvarlige for krigen for retten og støtten til Ukraines genopbygning. 

Derudover er der spørgsmålet om yderligere sanktioner mod Rusland – hvor medlemslandene er splittede – og Ukraines ønske om at rykke tættere på EU politisk.

"Så Ukraine vil fortsætte med at kaste sin skygge over hele vores formandskabsperiode," siger Danielsson.

Økonomi, energi og klimaet

Den fortsatte håndtering af krigens konsekvenser i Sverige, såsom at sikre adgang til energi og finde fælles måder at nedbringe de kraftigt stigende energipriser og øget inflation på, vil også være i fokus under det svenske formandskab.

Derudover er der spørgsmålet om, hvordan EU skal reagere på den amerikanske hjælpepakke til grønne virksomheder, den såkaldte IRA, som risikerer at skævvride konkurrencen for europæiske virksomheder.

"Det bliver et stort emne på det ekstraordinære topmøde 9. til 10. februar," siger Danielsson.

Sideløbende med håndteringen af disse eksterne faktorer vil Sverige gå videre med igangværende lovgivningsmæssige spørgsmål. Det handler ikke mindst om den grønne omstilling, hvor fokus er at arbejde med den resterende lovgivning i EU's klimapakke, men også med lovgivning om biodiversitet og cirkulær økonomi.

{{toplink}}

Vejen til en fælles migrationspolitik

En anden stor opgave, som Sverige står over for, er at komme videre med forslaget til en fælles migrationspolitik - migrationspagten - som blev præsenteret i efteråret 2020. Forhandlingerne om pagten har været langsomme, men EU-landene er blevet enige om at forsøge at nå til enighed inden februar 2024.

"Under vores formandskab mener vi, at den vigtigste opgave er at sikre, at de forskellige juridiske spørgsmål modnes, så vi kan bane vejen for en politisk diskussion og forhåbentlig en aftale under enten det spanske formandskab i efteråret eller det belgiske i foråret 2024," siger Lars Danielsson.

Sveriges fokus er frem for alt pagtens eksterne dimension, det vil sige "med gulerødder og pisk" at arbejde mere med oprindelses- og transitlandene, om hvordan migrationsstrømme kan bremses, for eksempel gennem handelsaftaler eller visumadgang. Der er meget at gøre her, mener Lars Danielsson. 

"Vi skal fortsætte det, vi gør, men vi skal gøre mere, gøre det bedre og koordinere bedre. Det bliver en af hovedopgaverne i vores formandskab," siger Danielsson.

Oversat fra svensk af Mette Grube Condrup

Forrige artikel Professor: Når kvinder siger nej til lorteopgaver, bliver de straffet hårdere end deres mandlige kollegaer Professor: Når kvinder siger nej til lorteopgaver, bliver de straffet hårdere end deres mandlige kollegaer Næste artikel S-regering havde fattigdomsgrænse klar i skuffen. Men ny regering har ikke taget stilling endnu S-regering havde fattigdomsgrænse klar i skuffen. Men ny regering har ikke taget stilling endnu