Sundhedsstyrelsen kritiseres for kræft-overvågning

VENTETID: Kræftens Bekæmpelse kritiserer nu Sundhedsstyrelsen for ikke at have overvåget ventetiderne på kræftbehandling ordentligt. Styrelsen afviser samtidig at have misinformeret Rigsrevisionen.

Ikke godt nok. Det er meldingen fra Kræftens Bekæmpelse om Sundhedsstyrelsens overvågning af ventetiderne på kræftbehandling.  

Meldingen kommer, fordi en helt ny opgørelse, Altinget har lavet, viser, at tre hospitaler mere end 80 gange i 2011 og 2012 indrapporterede, at den forventede ventetid til operation på  bugspytkirtelkræft var længere end de to uger, som ifølge loven er den maksimale ventetid. 

Optællingen er lavet i Sundhedsstyrelsens egen database venteinfo.dk, men alligevel greb styrelsen først ind før jul, da Kræftens Bekæmpelse og en stribe kræftlæger advarede om, at ventetiden til behandling for en række kræftformer var for lang.

Sundhedsstyrelsens manglende handling vækker kritik fra Kræftens Bekæmpelse. Kræftens Bekæmpelse mener, at styrelsen burde have reageret lang tid før.

"Det er for dårligt, at styrelsen først reagerer i slutningen af 2011, når Altingets opgørelse viser, at flere hospitaler gennem store dele af 2011 rapporterer til Sundhedsstyrelsens Venteinfo, at ventetiden er meget lang," siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard.

Opgørelsen viser, at problemerne især har været på Rigshospitalet og Odense Universitetshospital, og at sygehusene har rapporteret om problemer i både starten, midten og slutningen af 2011. Aalborg Sygehus har kun rapporteret om for lange ventetider i 2012.

Sagde noget andet til Rigsrevision
Sundhedsstyrelsen fik endnu et forklaringsproblem i januar, da Rigsrevisionen udsendte en kritisk rapport om overvågningen af kræftbehandlingen. I rapporten forklarer Sundhedsstyrelsen, at:

"....styrelsen tager kontakt til den pågældende region for at sikre, at der tages hånd om problemerne, hvis det på venteinfo.dk viser sig, at konkrete sygehuse over en periode ikke kan leve op til de maksimale ventetider."

Styrelsen oplyser altså til Rigsrevisionen, at den griber ind, når ventetiden på venteinfo.dk er for lang, men Altingets opgørelse viser, at ventetiden i mere end 80 tilfælde i 2011 og 2012 var for lang, uden at styrelsen greb ind.

Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Dorte Thrige, forklarer til Altinget, at venteinfo.dk hidtil ikke har været brugbart i forhold til at holde øje med de enkelte sygehuses ventetider på kræftoperationer. Faktisk så lidt brugbart, at styrelsen ikke mener, at de kunne vide noget om de mange kapacitetsproblemer på to af landets største hospitaler.

"Sundhedsstyrelsen bruger venteinfo.dk som en indikation på, hvordan det går med de fremadrettede ventetider, hvilket ikke er det samme som de faktiske ventetider. Det er de faktiske ventetider, der er omfattet af loven om de maksimale ventetider. Hidtil har det været frivilligt for regionerne at benytte venteinfo.dk," siger Dorte Thrige blandt andet i en artikel i Altinget i dag (se linkboks).

Styrelse afviser misinformation
Hun afviser, at Rigsrevisionen har fået ukorrekte oplysninger.
"Nej, det er korrekt, vi har bare ikke screenet systemet på bestemte datoer, som har været kendt af regionerne. Det gør vi fremover. Men vi har jo hele tiden været i meget tæt kontakt med regionerne via Kræftstyregruppen og Taskforce og i andre sammenhænge. Og når de siger, der ikke er problemer, så stoler vi på det," siger Dorte Thrige.

Hos Kræftens Bekæmpelse er man lodret uenig i Sundhedsstyrelsens afvisning af venteinfo.dk's brugbarhed.

"Venteinfo.dk fortæller ganske vist ikke, hvor længe patienterne venter - men meget lang fremadrettet ventetid er en advarselslampe, der blinker - og det bør der reageres på fra alle de, der burde overvåge ventetiden," siger Leif Vestergaard.

Sundhedsstyrelsen afviser at have begået fejl, men de peger på, at regionerne og Sundhedsstyrelsen efter kritikken i januar har sat en stribe initiativer i gang for at løse problemerne.

Dorte Thrige gør samtidig opmærksom på, at det klart står i loven, at regionerne skal kontakte Sundhedsstyrelsen, hvis der stadig er problemer med at overholde fristerne for kræftbehandling, efter de har søgt hjælp hos de andre regioner.

Altinget har også undersøgt ventetiden for andre kræftformer. Her er der også problemer med for lange ventetider ifølge tal fra venteinfo.dk, men Altinget har for de andre kræftformer ikke lavet en komplet optælling. 

Forrige artikel Her er uddannelserne, der skal stramme op på kvaliteten Her er uddannelserne, der skal stramme op på kvaliteten Næste artikel Forslag til betalingsring yderligere udskudt Forslag til betalingsring yderligere udskudt