Strid om besparelse ved differentieret behandlingsgaranti

ØKONOMI: Regeringen og oppositionen er uenige om, hvor meget man sparer ved at indføre en differentieret behandlingsgaranti.

Sparer man penge ved at indføre en differentieret behandlingsgaranti i stedet for den nuværende 30 dages behandlingsgaranti? Ja, lyder det fra regeringen. Nej, lyder det fra oppositionen. 

Fronterne står skarpt i spørgsmålet, som er aktuelt, fordi regeringen med støtte fra Enhedslisten har førstebehandlet lovforslaget, der gennemfører denne ændring.

Regeringen har tidligere meldt ud, at besparelsen skal være med til at finansiere indførelsen af den kommende udredningsret, der træder i kraft til næste år.

Men Venstres sundhedsordfører tror ikke på, at regeringen kan spare penge ved at nogle patienter skal vente to måneder frem for én, før de kan forsøge at finde et privathospital, der kan udføre behandlingen på det offentliges regning.

"Du kan kun midlertidigt udskyde en udgift på én eneste måde, og det er ved at opbygge en ny og større ventelistepukkel. Det er altså ikke en varig besparelse, som ministeren påstår. Det er tværtimod et forsøg på at tisse i bukserne for at holde sig varm," siger Sophie Løhde (V).

Ændringen af behandlingsgarantien er et af de største ideologiske stridspunkter mellem regeringen og oppositionen. Og indførelsen af den differentierede behandlingsgaranti var et af regeringens valgløfter.

Intet svar efter økonomiforhandlinger
I maj 2012 spurgte Sophie Løhde sundhedsminister Astrid Krag (SF) om, hvor mange penge regeringen forventer at spare på at udskifte behandlingsgarantien på 30 dage med den differentierede behandlingsgaranti. Men i et svar i Folketinget sagde Astrid Krag, at hun ikke kunne oplyse det tal af hensyn til de forestående forhandlinger med Danske Regioner (se artikel i linkboks).

Her skulle regeringen og regionerne forhandle om, hvor mange penge regionerne skulle bruge til blandt andet at indføre udredningsretten. Og her skulle ændringen af behandlingsgarantien sikre midler til det.

Med henvisning til at økonomiforhandlingerne blev overstået i sommer, har Altinget.dk spurgt sundhedsministeren, om hun nu kan oplyse, hvor stor besparelsen er.

I S-SF-udspillet "En håndsrækning til Regionerne" fra 2010 vurderedes det nemlig før valget, at man kan spare 300 millioner på at indføre den differentierede behandlingsgaranti i stedet for den nuværende behandlingsgaranti på 30 dage. Men ministeren kan stadig ikke fortælle, hvad man sparer ved at ændre behandlingsgarantien.

"Jeg vil nøjes med at konstatere, at regeringen og regionerne er blevet enige om en økonomiaftale for 2013, der blandt andet betyder, at vi kan give patienterne en helt ny rettighed – nemlig udredningsgarantien. Og når nu aftalen mellem regeringen og regionerne én gang har slået fast, at den nye udredningsgaranti kan rummes i aftalen, har jeg ikke følt behov for at lave regnestykker," skriver Astrid Krag i et skriftligt svar til Altinget.dk

Sophie Løhde kalder tilbagemeldingen uden tal for en ren tilståelsessag.

"Regeringen har en interesse i at forsøge at pumpe en mus op i elefantstørrelse. Nu ved vi, at musen slet ikke findes. Danske Regioner har i øvrigt heller ikke været så dumme, at de har accepteret regeringens præmis. Hvis de havde været enige om, at man varigt kunne spare et eller andet kæmpe beløb, så havde det selvfølgelig fremgået af økonomiaftalen, hvad beløbet anslås at udgøre. Det er bare ikke tilfældet," siger Sophie Løhde.

Sundhedsminister Astrid Krag peger dog på, at VK-regeringen i sin tid ændrede behandlingsgarantien fra 60 til 30 dage i en økonomiaftale med regionerne. Heller ikke her fremgik prisen på det konkrete tiltag.

"Det sker meget sjældent, at jeg roser den forrige regering – det indrømmer jeg. Men netop her kan jeg jo se, at VK-regeringen i 2007 på akkurat samme måde indgik en aftale med regionerne, da den valgte at nedsætte ventetiden fra 60 til 30 dage. Og det synes jeg faktisk er en klog fremgangsmåde," skriver Astrid Krag til Altinget.dk.

Faglig kritik af behandlingsgaranti
En stribe fagfolk og sundhedsøkonomer har dog advaret om, at den nuværende behandlingsgaranti er for dyr og skaber skævheder i sundhedsvæsnet.

Blandt andet har tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen i Altinget efter sin afgang som minister slået fast, at han mener, at behandlingsgarantien er for dyr i forhold til genvinsten (se linkboks).

Men også Danske Regioner og Lægeforeningen har talt for at ændre den nuværende behandlingsgaranti, så sygehusene må lade patienterne vente længere inden, de kan tage på privathospital.

Internt i Danske Regioner er man dog nu uenige i forhold til behandlingsgarantien.

Danske Regioners næstformand Carl Holst har for år tiltage også ment, at behandlingsgarantien på 30 dage var for dyr. Han har dog i sommer i en artikel på Altinget.dk slået fast, at behandlingsgarantien i sin nuværende form ikke længere er et problem, fordi udgiften til garantien ikke længere stiger.

En kilde i Sundhedsministeriet har også over for Altinget.dk peget på, at de stadig lavere priser hos privathospitalerne de senere år har været med til at mindske den besparelse, som ændringen af behandlingsgarantien ventes at afstedkomme.

Forrige artikel Pædagoger skal fylde mere i folkeskolen  Pædagoger skal fylde mere i folkeskolen Næste artikel Danmark ned på OECD-liste over privatforbrug