Stort fald i brugen af behandlingsgarantien

FALD: Antallet af danskere, som er behandlet på privathospitalerne på det offentliges regning, er faldet for første gang. Regionerne og regeringen er tilfredse, mens privathospitalerne ærgrer sig.

* RETTELSE SE BUNDEN AF ARTIKLEN. 

Antallet af patienter, der benytter sig af behandlingsgarantien, eller som bliver behandlet på privathospital på det offentliges regning, rasler ned.

I 2010 udgjorde de to grupper i alt 110.582 patienter, hvilket var rekord. Men det tal er i 2011 faldet med 16 procent til 92.704 patienter.

Det viser en foreløbig opgørelse fra Danske Regioner. Opgørelsen viser også, at det er første gang, at brugen af garantien falder.

<div id="chart_5"></div>
<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"containerId":"chart_5","dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdFlnU0tVS2xNUmQ4TGQxTTJXbzlJZ1E&transpose=0&headers=1&range=A1%3AB7&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"title":"Antal patienter","minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"curveType":"","booleanRole":"certainty","title":"Offentlige patienter på privathospitaler","interpolateNulls":false,"animation":{"duration":500},"legend":"none","vAxis":{"format":""},"lineWidth":2,"useFirstColumnAsDomain":true,"hAxis":{"title":"\u00c5r","maxAlternations":1,"format":""},"width":450,"height":371},"state":{},"view":["{\"columns\":[0,1]}","{\"columns\":[0,1]}","{\"columns\":[0,1]}"],"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script> Kør musemarkøren over grafen og se flere detaljer. Kilde: Danske Regioner og Landspatientregisteret. Note: * 2011 er en foreløbig opgørelse.

Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) glæder sig over udviklingen. Ifølge ham er hovedforklaringen, at sygehusene som følge af den økonomiske krise har færre penge at gøre godt med.

"Krisebevidstheden og kravet til offentlige institutioner om at holde budgetterne slår virkelig igennem nu. Vi gør alt, hvad vi kan for at stoppe de huller, hvor pengene fosser ud, og det ser ud til at lykkes i forhold til privathospitalerne," siger Bent Hansen.

Bent Hansen: Vi er blevet bedre til at samarbejde
Han er også overbevist om, at nedgangen skal forklares med, at de offentlige sygehuse er blevet bedre til at sende patienter til andre offentlige afdelinger, hvis de kan se, at ventetiden vil overstige 30 dage.

"Vi er blevet bedre til at udnytte kapaciteten på tværs af regioner og sygehuse," siger Bent Hansen.
En anden markant årsag til faldet i brugen af behandlingsgarantien skal findes i antallet af især fedmeoperationer, der er reduceret.

Antallet af fedmeoperationer på offentlige hospitaler blev mere end halveret fra over 3.800 i 2010 til omkring 1.200 i 2011. Det skyldes, at Sundhedsstyrelsen og regionerne i 2011 ændrede kriterierne for, hvornår man skal tilbyde patienter en operation.

SF: God udvikling
SF ser også positivt på de nye tal fra regionerne.
Partiets sundhedsordfører, Jonas Dahl, ser meget gerne, at udviklingen fortsætter, så stadig færre patienter får behov for at benytte sig af behandlingsgarantien.

"Jeg håber, at de offentlige hospitaler bliver stadig hurtigere til at levere behandlinger af høj kvalitet. Vi har ingen interesse i at pumpe offentlige kroner i den private hospitalssektor," siger Jonas Dahl.

Behandlingsgarantien på 30 dage blev indført under VK-regeringen i 2007, og den har i flere år været et stort stridspunkt mellem rød og blå blok.

V: Regering vil ødelægge garantien
Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, mener ikke, at faldet i brugen af behandlingsgarantien kan betegnes som en god eller en dårlig nyhed.

"I Venstre mener vi ikke, det er afgørende, om patienten bliver behandlet i det offentlige eller i det private. Det, der tæller for os, er, om patienterne bliver behandlet hurtigt," Sophie Løhde.

Derimod mener hun, at det er entydigt dårligt, at regeringen har meldt ud, at de vil gøre behandlingsgarantien variabel. Det vil betyde, at behandlingsgarantien fremover først skal træde i kraft senere end 30 dage for en række endnu ikke udpegede mindre alvorlige lidelser.

"Der er 450.000 danskere, som igennem årene har benyttet sig af behandlingsgarantien. Derfor er det ekstra ærgerligt, at regeringen nu vil afskaffe garantien. De burde bekæmpe ventelisterne i stedet for behandlingsgarantien," siger Sophie Løhde.

Stadig færre udgifter til privathospitaler
2011 blev også samlet set et rigtig dårligt år for privathospitalerne, når man ser på deres samlede indtægt fra det offentlige.

<div id="chart_4"></div>
<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"containerId":"chart_4","dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdGdQNUtQNml6dzBuVEo1cFBjV09fdXc&transpose=1&headers=0&range=A1%3AK2&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"title":"Hundrede mio.","minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"title":"Regionernes udgifter til privathospitalerne","booleanRole":"certainty","curveType":"","animation":{"duration":500},"legend":"none","vAxis":{"format":""},"lineWidth":2,"useFirstColumnAsDomain":true,"hAxis":{"title":"\u00c5r","maxAlternations":1,"format":""},"width":450,"height":371},"state":{},"view":["{\"columns\":[0,1]}","{\"columns\":[0,1]}","{\"columns\":[0,1]}"],"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram2"} </script>
Kør musemarkøren over grafen og se flere detaljer. Kilde: Danske Regioner og Landspatientregisteret. Note: * 2011 er en foreløbig opgørelse.

I 2010 betalte regionerne i alt 1,2 milliarder kroner til privathospitalerne for patienter, der blev behandlet via behandlingsgarantien og for behandlinger, som regionerne selv havde bestilt. I 2011 er regionernes samlede udgift til privathospitalerne faldet med 30 procent til 883 millioner.

Hos privathospitalerne er man forundrede over udviklingen. Sekretariatschef i Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, Naomi Pagh Abudi, mener nemlig, at privathospitalerne ofte kan operere til en billigere pris end de offentlige hospitaler - især inden for ortopædkirurgien.

"For nogle operationstyper er privathospitalerne helt op til 50 procent billigere. Faktisk er privathospitalernes priser væsentligt lavere end de priser, regionerne betaler til hinanden, når de behandler patienter fra andre regioner," siger Naomi Pagh Abudi.

Hun afviser, at privathospitalerne kan sænke taksterne yderligere.

SF: Priser skal måske længere ned
Hun kan endnu ikke vurdere, om faldet vil betyde endnu flere lukninger blandt privathospitalerne, som man ellers har set de seneste år.

SF's sundhedsordfører vil dog ikke afvise, at privathospitalernes takster bliver sat yderligere ned.

"Hvis Rigsrevisionens beregninger om overbetaling af privathospitaler viser sig at holde stik, så skal taksterne sænkes yderligere," siger Jonas Dahl. Han henviser til, at Sundhedsministeriet er ved at gennemgå både de offentlige og de private takster.

RETTELSE: I artiklen fremstod det som om, at opgørelsen over antallet af personer behandlet på privathospital var lig antallet af personer, som havde benyttet sig af behandlingsgarantien. Tallene dækker dog både over personer, som er behandlet på privathospital på det offentliges regning via udbud, og personer som har benyttet sig af behandlingsgarantien.

Forrige artikel Betalingsring: Her er Thornings Betalingsring: Her er Thornings "gode løsning" Næste artikel Hjerteforeningen: Overvågning sejler på hjerteområdet Hjerteforeningen: Overvågning sejler på hjerteområdet