Støjberg om svineanekdote: Jeg burde have dobbelttjekket

FAKTATJEK: Inger Støjberg erkender, at hun burde have undersøgt en historie nærmere, som hun fortalte til et møde i en vælgerforening. Historien handler om en børnehave i Aalborg, som angiveligt havde forbud mod svinekød, men det er i strid med kommunens regler.

En historie om en aalborgensisk børnehave med forbud mod svinekød kan ikke dokumenteres.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg fortalte historien om et vennepars datter, da hun fredag var til Venstre i Frederikshavns nytårskur.

Her berettede ministeren, at en bekendt havde valgt den offentlige børnehave fra, fordi der var forbud mod svinekød, og datteren var begejstret for hamburgerryg.

David Trads beskriver forløbet i en klumme her på Altinget. Det gør han, fordi noget tyder på, at historien ikke har hold i virkeligheden.

Til stede ved mødet var nemlig Anja Lundtoft Thomsen, som er vikarierende byrådsmedlem i kommunen for Enhedslisten. Hun vidste, at et forbud mod svinekød var i strid med kommunens regler og har derfor bedt ministeren om at komme med flere oplysninger om sagen.

Inger Støjberg har nu svaret på tvivlen om hendes anekdote. Hun erkender, at hun burde have været grundigere.

”Jeg har fået fortalt denne historie i et privat selskab af personer, som jeg stoler på. Flere har spurgt til, hvilken børnehave det drejer sig om. Det drejer sig om en børnehave i Aalborg ved navn Pilehaven, og episoden skulle have fundet sted i foråret 2013. Jeg har ikke haft grund til at betvivle, at den gengivelse, jeg har fået, er korrekt. Jeg kan ikke yderligere dokumentere, at det pågældende forældrepar har fået besked om ikke at måtte medbringe svinekød, og jeg burde derfor ikke have gengivet historien uden at have dobbelttjekket den med Aalborg Kommune,” siger Støjberg i en skriftlig kommentar.

I kølvandet på valgkampen sidste år er der ekstra fokus på validiteten af de hverdagseksempler, som politikerne bruger til at illustrere deres historier.

Det sker efter historien om en ansat på virksomheden Panorama, som angiveligt sagde op, fordi gevinsten på lønsedlen ikke var stor nok.

Lars Løkke Rasmussen, der fortalte historien, kom i modvind, fordi han ikke kunne påvise dens rigtighed.

Forrige artikel Hjort åbner for at udskyde skatteforhandlinger Hjort åbner for at udskyde skatteforhandlinger Næste artikel Stort fald i aktivering af ledige skaber bekymring Stort fald i aktivering af ledige skaber bekymring