Statsstøtten havner hos hovedstadens kunstnere

OVERBLIK: Størstedelen af de 500 millioner kroner, som Statens Kunstfond årligt uddeler, ender i hovedstadsområdet, hvor også de fleste ansøgninger kommer fra. Det beviser skævhed, mener Venstre.

Kunstnere i hovedstadsområdet løber med hovedparten af de midler, som Statens Kunstfond yder i støtte til fx arbejdslegater, projekter, institutioner, festivaler og en lang række andre ting.

Statens Kunstfonds årsberetning fra 2014 viser, at 58,2 procent af pengene gik til kunstnere eller projekter i hovedstadsområdet. Det skal dog ses i lyset af, at det samlede antal ansøgninger fra hovedstadsområdet udgjorde 63,9 procent af alle ansøgninger. Til sammenligning fik kunstnere i Nordjylland blot 2,4 procent af midlerne. Deres ansøgninger udgjorde 2,8 procent af det samlede antal ansøgninger.

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, har tidligere kritiseret kulturminister Marianne Jelved (R) og Statens Kunstfond for at medvirke til en skævvridning mellem landsdelene. Og de nye tal bekræfter hans værste frygt for den kulturelle skævhed mellem øst og vest.

”Det er jeg virkelig ked af at høre. Jeg havde håbet, at den øgede politiske fokus på området havde fået Kunstfondens forskellige udvalg til at huske på, at det er vigtigt at sikre en balance, også geografisk – men det her bekræfter mine værste anelser,” siger han.

Halvdelen af ansøgere får støtte
Han mener, at hovedstadens store andel af ansøgninger hænger sammen med, at kunstnere i for eksempel Vestdanmark ikke søger, fordi de på forhånd ved, at slaget er tabt. 

"Hele kunstverdenen vest for Valby Bakke ved jo, at der er den her skævhed. Hvis Kunstfonden virkelig gerne ville bekæmpe skævheden, kunne man jo bare træffe en beslutning om at give flere midler til dem ude i resten af landet," siger Michael Aastrup Jensen.

Michael Aastrup Jensen erkender, at en sådan beslutning kan betyde, at der procentvis vil være flere, som får støtte uden for København, men det kan være med til at bryde skævheden.

Statens Kunstfond uddeler en halv milliard kroner i støtte og modtog sidste år i alt 13.000 ansøgninger. Heraf blev der givet støtte til godt halvdelen. 6.700 kunstnere, projekter og institutioner modtog statsstøtte inden for forskellige kunstarter.

”At halvdelen af alle ansøgninger har fået støtte, viser, hvor mange gode kunstnere, dygtige institutioner og spændende kunstprojekter, der er derude,” siger formanden for Statens Kunstfond, Gitte Ørskou.

Læs hele artiklen på Altinget: kultur (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Regeringen tøver med at gå med i EU's bankunion Regeringen tøver med at gå med i EU's bankunion Næste artikel Regeringen får hug for bankunions-udmelding Regeringen får hug for bankunions-udmelding