Statsrevisor: Risiko for ny milliardskandale i Skat

SKAT: Formand for Statsrevisorerne frygter, at Skat har tabt endnu et milliardbeløb på mangelfuld inddrivelse af selskabsskat, told og moms.

”Vi er nødsagede til at frygte det værste.”

Sådan siger formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), om risikoen for endnu et milliardtab i Skat.

Udmeldingen kommer dagen efter, at Statsrevisorerne i deres årlige beretning om revisionen af statsregnskabet har gjort opmærksom på, at Skat meget vel har kostet statskassen yderligere tab.

Et beløb, der ifølge statsrevisoren formentligt løber op i milliardklassen.

”Hvis man skal give et bud, er det nok desværre over en milliard. Ud fra hvad vi har stødt på andre steder, så er det ikke usandsynligt, at man kan finde frem til, at der minimum er tabt endnu en milliard,” siger han.

Risiko for fejlslåen inddrivelse af selskabskat, told og moms er grunden til, at Statsrevisorerne endnu henleder Folketingets opmærksomhed på Skat.

Mistet moms til milliarder
Ifølge Peder Larsen er moms den største indtægtskilde staten har, og der har været problemer med afgiften over flere omgange. Det har statsrevisorerne også påpeget i tidligere beretninger om statsregnskabet.

”I forhold til tyngden kan moms beløbe sig op i forholdsvis store beløb. Hvis man skal prioritere bør man holde øje med, om momsen bliver indbetalt korrekt,” siger han.

Derudover pointerer Peder Larsen, at EU heller ikke har været begejstret for den danske håndtering af told.

Selskabsskat er godt nok en beskeden indtægtskilde for staten, men det er et område, hvor fristelserne også er store.

”Det er ikke fordi, vi ønsker, der skal være tab, men det er vores pligt at gøre opmærksom på, at der kan være risici,” siger statsrevisoren.

I kølvandet på andre skandaler
Statsrevisorernes bekymring kommer i kølvandet på, at Skat er blevet snydt for 12,3 milliarder kroner i udbytteskat, og at afskrivning af gæld har kostet statskassen et tocifret milliardbeløb på grund af det fejlslående it-systemet EFI.

Ifølge Peder Larsen er de længerevarende mangler i Skat grunden til de mange milliardtab.

”Fristelserne bliver for store, når der i længere tid ikke bliver holdt opsyn,” siger han og fortsætter:

”Det er ottende år i træk, at der er blevet taget forbehold omkring Skat i revision af statens regnskab, så må man sige, at det har ikke stået for godt til i lang tid.”

Peder Larsen kan ikke udelukke, at der er andre områder, der ikke har været opmærksomhed på.

Forrige artikel Redaktør: Sådan vil regeringen hente milliarder på forsyning Redaktør: Sådan vil regeringen hente milliarder på forsyning Næste artikel Politikere vil beskytte patienter: Skal ikke flås ved tabte ankesager Politikere vil beskytte patienter: Skal ikke flås ved tabte ankesager