Statsministeren om finanslovsaftalen

DOKUMENTATION: Aftalen repræsenterer en ansvarsfuld løsning, hvor DF og KD sammen med VK tager ansvaret for dansk økonomi for at sikre sunde offentlige finanser som den mest centrale forudsætning for at få væksten tilbage, sagde statsministeren på sit pressemøde.

Fra pressemødet den 9. november 2010

Statsministeren på pressemødet:

"[Der er] jo indgået en aftale om finansloven for næste år. Jeg er meget tilfreds med, at aftalen nu er på plads mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne, og at den jo repræsenterer en meget ansvarsfuld løsning, hvor de to partier sammen med regeringen nu tager ansvaret for dansk økonomi, for at sikre sunde offentlige finanser som den mest centrale forudsætning for at få væksten igen.

Jeg vil gerne opridse nogle af hovedpunkterne i aftalen.

Vi iværksætter bl.a. nye vækstfremmende initiativer for dansk økonomi. Det ligger i forlængelse af de mange initiativer, vi allerede har taget, og som jo samlet set betyder, at Danmark kommer fri af krisen med langt færre menneskelige omkostninger, end det vi ser i så mange andre europæiske lande.

Vi vil indgå en aftale med pensionsinstitutterne, der skal medvirke til at styrke markedet for risikovillig kapital med op til 10 mia. kr., så ikke mindst de små og mellemstore virksomheder får adgang til kapital. Vi sænker skatten på kapital til iværksættere, så nystartede vækstvirksomheder får bedre muligheder for at få tilført kapital og ekspertise. Vi omlægger forskerskatten for på den måde at gøre det lettere for vores virksomheder at tiltrække højt kvalificeret udenlandsk arbejdskraft til deres virksomheder. Og vi gennemfører en række tiltag for at styrke det danske turismeerhverv.

Med aftalen gennemfører vi også en lang række målrettede indsatser for at bringe ghettoen tilbage til samfundet, bl.a. i form af et obligatorisk dagtilbud til tosprogede børn med danskproblemer. Vi kan ikke have, at børn møder op i 0. klasse uden at kunne sproget dansk. Så derfor styrker vi det. Vi styrker også regelsættet bag at give forældrepålæg, hvis et barn fx ikke møder op i dagtilbuddet eller passer sin skole.

Samtidig har vi på boligområdet i en bredere kreds af partier, der også indbefatter Det Radikale Venstre, aftalt et ekstraordinært løft til renoveringer på i alt 5 mia. kr. i 2011 til 2013. Og der er afsat 1⁄2 mia. kr. til nedrivning af boligblokke frem mod 2014 via midler fra Landsbyggefonden.

Så har vi aftalt en styrkelse af kræftområdet med 810 mio. kr. over de kommende år i en ny kræftplan 3. Den følger op på de markante resultater, der er skabt på sundhedsområdet de seneste år. Også på kræftområdet, hvor vi kan se markante resultater, når vi ser på helbredelse, på overlevelsesgrad, men vi har også et udestående med nogen bestemte kræftformer. De sættes nu i fokus, der gøres en særlig indsats, og samtidig udbygger vi hospicekapaciteten med 22 pladser til i alt 250 pladser i 2014.

Derudover rummer finanslovsaftalen også et andet nyt meget spændende initiativ, som, jeg ikke har set, har fundet adgang til offentligheden endnu, nemlig forslaget om - initiativet om at lave fem udvalgte frikommuner i storskala. Fem kommuner, der udvælges til i en periode at få så højt til loftet, som man overhovedet kan - fri for så vidt af al statslig regulering. Det gør vi for at hente inspiration til at nytænke den statslige regulering af den kommunale opgavetilrettelæggelse.

Vi vil en årrække frem jo være udfordret af, at vi skal have væksten igen. Den skal målrettes den private sektor. Vi har verdens største offentlige sektor. Verdens største skattetryk, og derfor så skal udviklingen i den offentlige sektor jo i høj grad ske ved vidensdeling og innovation og ikke ved, at den offentlige sektor bare vokser sig større og større.

Det kræver mod til at prøve noget helt nyt. Og det gør vi så med disse fem frikommuneforsøg, hvor borgerne skal opleve en smidig og velfungerende offentlig sektor. Hvor de ansatte skal opleve, at man bruger tid på kerneopgaver og ikke på bureaukrati. Og hvor de offentlige ledere skal have størst mulige råderum til at træffe egne beslutninger. Det vil være et forsøg, som gør det muligt at udvikle og afprøve helt nye måder at styre og tilrettelægge den borgernære service på. Vi tager sådan set, kan man sige, kommunerne på ordet og siger - I slipper for procesregulering og detailstyring. I får frihed. Der er en økonomisk ramme. Lad os se, hvad I kan! Og lad os se, om det så ikke kan inspirere resten af landets kommuner og i øvrigt Christiansborg til at lave et mere fleksibelt, mere frit regelsæt.

Så har vi også indgået en ny udlændingeaftale. Med aftalen gennemfører vi en væsentlig modernisering af reglerne om familiesammenføring, så de, der kommer hertil, har både viljen og evnerne til at bidrage positivt til det danske samfund. Omvendt skal de, der ikke vil integreres, ikke kunne blive familiesammenført, og det gælder sådan set uanset alder.

Tidligere gav indvandringen samlet set røde tal på bundlinjen. Med den faste, fair og fornuftige udlændingepolitik kommer de fleste udlændinge nu til Danmark for at arbejde eller studere. De regler går et skridt videre, og vi samtænker udlændingepolitik og vækstpolitik, så vi kan sikre den danske velfærd i fremtiden. Det er sådan set essensen af den udlændingeaftale, der er indgået som en del af finanslovsaftalen, som i sagens natur også omfatter langt flere emner end dem, jeg synes tiden tillod, at jeg satte ord på her i dag."

Forrige artikel Regioner ryster på hovedet af Kræftplan III Regioner ryster på hovedet af Kræftplan III Næste artikel S-SF: Unfair og uambitiøs boligaftale S-SF: Unfair og uambitiøs boligaftale