Statistikken taler for valg i september

TRYK PÅ KNAPPEN: Et kig på valgstatistikken taler for, at folketingsvalget kommer en tirsdag i september. Eller maj. Eller april. Få det historiske overblik her. 

Hvornår kommer valget? Det spørgsmål grubler politikere, kommentatorer og andre kloge hoveder over.

Måske grubler statsministeren også.

Kun én ting er sikkert: Valget skal afholdes inden 15. september, hvor den fire-årige valgperiode udløber.

Ser man imidlertid på statistikkerne, er der ikke megen tvivl: Valget kommer i september.

Siden 1945 har der været afholdt 26 folketingsvalg, og her viser september sig som den mest populære valgmåned med hele syv valg.

 

Der er ingen regler, der forhindrer Thorning i at udskrive valg i sommerferien, men det vil være helt usædvanligt. Siden 1945 har der ikke været folketingsvalg i hverken juni, juli eller august.

Der er heller ingen regler for, hvor lang valgkampen skal være, men Statsministeriet og Indenrigsministeriet har en stiltiende aftale om, at cirka tre uger er passende. Det giver tid nok til at brevstemme, ligesom kommunerne kan nå at arrangere afstemningen.

Tre-ugers-fristen gør det vanskeligt at nå et valg i marts på grund af påskeferien, som i år strækker sig fra slutningen af marts til begyndelsen af april.

Og hvis valgkampen ikke skal løbe henover påsken og kollidere med påskefrokoster, gækkebrevsklipning og trillende æg, så kan et april-valg tidligst afholdes i slutningen af måneden.

Et forårsvalg er dog langtfra udelukket – i hvert fald ikke set med de historiske statistik-briller: Siden 1849 har der været afholdt 68 folketingsvalg – heraf har 11 været i april og 9 i maj.

 

Mens kommunalvalg altid afholdes om tirsdagen, er der ingen regler for, hvilken dag folketingsvalg skal afholdes – men også her er tirsdag en klar favorit. 37 ud af 68 valg siden 1849 har været afholdt om tirsdagen.

Så et frisk bud på en valgdato: En tirsdag i september. Eller maj. Eller måske april. Værsgo!

 

, ,

Forrige artikel Vismænd: Klimamål hindrer ikke vækst Vismænd: Klimamål hindrer ikke vækst Næste artikel Hver femte københavnske skole skal have hjælp Hver femte københavnske skole skal have hjælp