Søvndal tog fejl om uddannelse

FAKTA: Ifølge SF's formand Villy Søvndal står vi for første gang med en ung generation, der ikke er bedre uddannet end den generation, som forlader arbejdsmarkedet. Men det er langt fra tilfældet, viser Altingets faktatjek.

Villy Søvndal tog fejl, da han tidligere på ugen hævdede, at den generation, der træder ind på arbejdsmarkedet, ikke er højere uddannet end den, som træder tilbage. Det viser et faktatjek, som Altinget.dk har foretaget.

Udsagnet fra partiformanden faldt i et interview i Dagbladet Information, men påstanden holder ikke til et faktatjek.

Ser man på de seneste tal fra Undervisningsministeriet, så forventes hver anden af de unge, som er på vej ind på arbejdsmarkedet at få en videregående uddannelse. For den generation, der er ved at forlade arbejdsmarkedet, har kun hver fjerde en videregående uddannelse.

Fokuserer man alene på dem, som har folkeskolen at falde tilbage på, har Villy Søvndal heller ikke belæg for sin påstand. Mens hele 31 pct. af den ældre generation har grundskolen som højeste uddannelse, så er det tal helt nede på 17.7 pct. for den unge generation, viser tallene ifølge Danmarks Statistik.

V: Villy lyver
Venstres undervisningsminister Troels Lund Poulsen er forarget over Villy Søvndals udlægning.

"Det er lodret forkert, og det er jo ikke første gang, at Villy Søvndal bliver taget i at lyve. Det gjorde han også i sidste valgkamp," siger Troels Lund Poulsen med henvisning til episoden fra valgkampen i 2007, hvor Villy Søvndal overdrev antallet af plejehjemsbesøg.

Troels Lund Poulsen gør opmærksom på, at uddannelsesniveuaet for dem, som skal ind på arbejdsmarkedet, ikke tidligere har været højere, og ser man på antallet af unge, som i dag får en ungdomsuddannelse, er det over 87 pct.

"Det er også et historisk højt tal. Derfor må jeg også bare sige, at de påstande om, at de unge, som kommer ud nu, er dårligere uddannede end deres forældre, det er simpelthen faktuelt forkert, og derfor, vil jeg også bede Villy Søvndal dokumentere sin påstand," siger Troels Lund Poulsen.

Søvndal står ved udsagn
Villy Søvndal har ikke ønsket at give et interview til Altinget, men har sendt en skriftlig kommentar. I den står Villy Søvndal ved, hvad han sagde til Information:

"Uddannelsesniveauet steg fra 70'erne og op gennem 90'erne, så hvis vi ikke får hævet uddannelsesniveauet i de kommende ti år, risikerer vi at stå med et problem, vi aldrig havde troet skulle gentage sig, med masser af unge uden uddannelse i lavtlønsjob. Det giver et ringe arbejdsliv for den enkelte og skaber ikke værdi for samfundet og forstærker sig som negativ social arv. Det var, hvad jeg mente, at jeg sagde til Information. Og det står jeg ved. Velfærdskommissionen har desuden peget på, at vi er ved at sætte Danmarks uddannelsesposition over styr. Det er ganske alvorligt," skriver Villy Søvndal.

Forrige artikel Risbjerg: LA går frem, SF går tilbage Næste artikel LA-fremgang sender kuglestøder ind LA-fremgang sender kuglestøder ind