Søvndal går som formand

AFGANG: SF's leder, Villy Søvndal, vil fredag formiddag meddele sin afgang som formand. Han bliver som udenrigsminister. Søvndal afviser at pege på en efterfølger.

Efter knap syv et halvt år på posten har SF-formand Villy Søvndal besluttet at gå som partiets førstemand. Det skriver Altinget.dk.

Søvndal understreger, at han allerede før folketingsvalget i 2011 besluttede, at det skulle være hans sidste valg som formand for partiet:

"Beslutningen var helt uafhængig af valgresultatet. Jeg vil være fyldt 63, når der kommer valg næste gang, og jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle stå i spidsen for SF i den alder," siger Villy Søvndal til Altinget.dk.

Han traf den endelige afgørelse om tidspunktet for sin afgang i løbet af sommeren, men han afviser, at det havde nogen sammenhæng med balladen i kølvandet på skattereformen:

"Nej, slet ikke. Hverken den eller andre begivenheder i SF har haft noget med det at gøre. Derimod har det spillet ind, at en ny formand skal på plads i god tid inden kommunalvalget - og senere EP-valget og folketingsvalget," siger Søvndal.

Blandt sine resultater som formand peger Villy Søvndal blandt andet på, at SF er kommet i regering, at det er lykkedes at lave "det grønneste regeringsgrundlag i hele verden", samt at han har korrigeret dele af SF's værdipolitik.

Den afgående formand afviser, at han afleverer et parti i krise, men erkender, at mange aktuelt opfatter SF's profil som uklar:

"Mange synes nok, at ønsket om at holde sammen på regeringsprojektet har været på bekostning af en skarp SF-profil. Det tager jeg ansvaret for," siger Villy Søvndal.

SF-formanden bliver siddende, indtil en ny leder er valgt. Villy Søvndal vil ikke pege på en efterfølger.

Læs stort interview med Søvndal på Altinget | Christiansborg

Forrige artikel Arnfeldt sigtet for læk Arnfeldt sigtet for læk Næste artikel Det mener SF'erne om Søvndals afgang Det mener SF'erne om Søvndals afgang