Søvndal: DF foretrak diktatorer i Nordafrika

SHARIA: Udenrigsminister Villy Søvndal er røget i infight med DF's Søren Espersen om sharia og demokrati i Nordafrika. Søvndal beskylder DF for at ville fastholde de arabiske lande i et sort diktatur, mens Espersen mener, at SF-formanden er naiv og overoptimistisk.

Selvom den nye ledelse i Libyen taler om sharia og flerkoneri, og selvom islamisterne vandt en storsejr i Tunesien, tror udenrigsminister Villy Søvndal (SF) fortsat på, at der er gode chancer for demokrati i Nordafrika.

"Det arabiske forår viste, at der nu er kommet bevægelser, der kæmper for demokrati og kvinders rettigheder. Det er ikke nogen naturlov, at der skal være diktatur i Nordafrika," siger udenrigsministeren og fortsætter:  

"Det er her, Søren Espersen (DF) og jeg er fundamentalt uenige. Han udtalte tidligere i år, at man jo vidste, hvad man havde med Mubarak i Egypten og Ben Ali i Tunesien. Og at han hellere ville have en korrupt diktator, der holder islamisterne i skak, end et islamistisk styre."

Villy Søvndal anser DF's holdning for at være helt uden perspektiv:

"Espersen foretrækker diktatorer, fordi han tror, man ikke kan få demokrati i et arabisk land. Men med den tankegang fastholder man disse lande i et sort diktatur til evig tid. Den "espersenske" logik vil jeg aldrig bøje mig for," siger udenrigsministeren.

Ønsketænkning
Men det er snarere Søvndal, der nægter at se virkeligheden i øjnene, mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen:

"Villy forsøger at overbevise sig selv om, at det går fint i Nordafrika. Men det er desværre ønsketænkning. De kender udmærket til demokratiet i Nordafrika, men de vil det ikke. De vælger shariaen i stedet for."

DFs udenrigsordfører anser det for overvejende sandsynligt, at det ender galt i Nordafrika:

"Det ender sandsynglivis med diktaturer igen i både Egypten og Libyen, og i Tunesien har islamisterne nu vundet en stor sejr. Hvis vi alligevel skal vælge mellem to onder, foretrækker jeg det diktatur, Vesten kan stole på," siger Søren Espersen.

Læs hele interviews med Villy Søvndal og Søren Espersen på Altinget| Christiansborg.

Forrige artikel Thorning hylder brede forlig Thorning hylder brede forlig Næste artikel Taburetten vakler under Barfoed Taburetten vakler under Barfoed