Søren Gade er ny formand for følgegruppe til magtudredningen

Mens arbejdet med den første magtudredning i to årtier skrider frem, skal en følgegruppe på 30 prominente borgere komme med input og sikre en folkelig forankring af projektet. Nu er der sat navn på medlemmerne. 

Artiklen er opdateret 13. september med to nye folketingsmedlemmer. 

Folketingets formand har fået endnu en formandspost.  

Søren Gade (V) skal stå i spidsen for følgegruppen til magtudredningen, der skal undersøge demokratiets tilstand.

Følgegruppen består af 32 medlemmer, der repræsenterer forskellige områder i samfundet. Gruppens opgave er todelt: Medlemmerne skal komme med inputs og relevante vinkler for forskningsprojektet. Derudover skal de engagere befolkningen i diskussionen om folkestyret.  

"De skal sørge for, at det ikke bare bliver et forskningsprojekt i støvede lokaler på et universitet, men at det også er en diskussion, der kommer ud og leve blandt dem, som det jo handler om; nemlig befolkningen," siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M). 

{{toplink}}

Udover Folketingets formand består gruppen blandt andre af direktøren for Tænketanken Europa, Lykke Friis, selvstændig konsulent og foredragsholder Emma Holten og Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen. Derudover vil der være et medlem fra hver af Folketingets partier.

Seneste magtudredning er 20 år gammel

Den seneste magtudredning er fra 2003, og ifølge Christina Egelund er der løbet meget vand i åen, særligt når det kommer til den teknologiske udvikling.

Derfor er det relevant at få demokratiets tilstand belyst igen. 

"Siden den første magtudredning er der sket virkelig meget i forhold til, hvordan vores folkestyre fungerer. Mest markant er ankomsten af sociale medier, som fundamentalt har forandret meget store dele af hele den demokratiske samtale," konstaterer hun overfor Altinget.

Beslutningen om at sætte en ny magtudredningen blev vedtaget i september 2022 af den daværende S-regering og et enigt folketing. 

Forskningsprojektet, der går under navnet 'Magtudredningen 2.0', forventes at være færdig inden for fem år. Forskningsgruppen ledes af professor Michael Bang Petersen, og medlemmerne af følgegruppen vil ikke være med til at træffe beslutninger om, hvilke emner, teoretiske tilgange eller metoder forskningsgruppen vælger at benytte. 

{{toplink}}

Forrige artikel Jon Stephensen melder sig ud af Moderaterne og bliver løsgænger Jon Stephensen melder sig ud af Moderaterne og bliver løsgænger Næste artikel Grønlandsk folketingsmedlem tager orlov fra Folketinget Grønlandsk folketingsmedlem tager orlov fra Folketinget