S lægger pres på V-minister: Kvindelige præster skal ikke kunne fravælges på grund af deres køn

Kirkeministeren bør hurtigst muligt fjerne folkekirkens undtagelse fra ligebehandlingsloven. Sådan lyder opfordringen fra Socialdemokratiet, som mener, at lovgivningen i alle tilfælde skal vægte højere end religiøse hensyn. Regeringspartierne er uenige.

Socialdemokratiet opfordrer kirkeminister Louise Schack Elholm (V) til hurtigst muligt at ophæve folkekirkens undtagelse fra ligebehandlingsloven.

Det giver ingen mening, at folkekirken i 2023 stadig kan afvise kvindelige ansøgere til præstestillinger på baggrund af deres køn, lyder det.

"Vi kan ikke diskriminere kvinder på baggrund af deres køn. Heller ikke under dække af, at det handler om religion," fastslår Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Trine Bramsen.

Den tidligere ligestillingsminister bakkes op af partiets kirkeordfører, Kim Aas.

"Jeg håber, at ministeren meget hurtigt kan finde frem til en afklaring. Kirken efterspørger en afklaring, uanset hvilken vej det går, fordi man har brug for at komme videre. Jeg har stor respekt for, at ministeren har brug for at vende hver en sten og snakke med alle interessenter, men i Socialdemokratiet håber vi på at få undtagelsen fjernet," siger han.

Kirkeministeren har indtil videre nægtet at tage stilling til spørgsmålet. Hun vil først have en omfattende dialog med forskellige folkekirkelige parter, har hun fortalt. Indtil videre har et stort flertal af biskopperne advokeret for at fjerne undtagelsen.

Fra Venstres kirkeordfører, Lars Christian Lilleholt, har det lydt, at "det ikke er nogen nem sag", og at det blandt andet handler om at kunne Indre Mission i folkekirken.

Det sidste regeringsparti, Moderaterne, har argumenteret for at bevare undtagelsen. Til Altinget har partiets kirkeordfører Jeppe Søe forklaret, at sagen for ham ikke handler om ligestilling, men om religionsfrihed.

S: Religion har vigepligt

Ifølge Trine Bramsen drejer sagen sig dog ikke om religionsfrihed. Der er vigtigere ting på spil end det, lyder det.

"For Socialdemokratiet går vores samfundsværdier og regelsæt forud for religion. Vi siger, at religionen har vigepligt, når lovgivning og religion mødes på vejen," siger hun og fortsætter:

"Og vi har jo bare besluttet i Danmark, at vi har en ligebehandlingslov, som sikrer, at man ikke kan blive fravalgt på baggrund af køn. Derfor kan man ikke under dække af religion sige, at religion vægter højere end dansk lovgivning."

Det handler blandt andet om at fjerne barrierer for kvinder i samfundet.

"Vores ansvar som politikere er at sikre, at der ikke er strukturelle barrierer for at kunne udleve sine drømme og ønsker. Det gælder også, når man ønsker at være præst et specifikt sted," siger Trine Bramsen.

Altinget har spurgt kirkeminister Louise Schack Elholm, hvad hun siger til Socialdemokratiets melding.

I et skriftligt svar lyder det fra ministeren:

”Det er vigtigt for mig som kirkeminister at prioritere tid til dialog med interessenter i folkekirken. Dem vil jeg lytte til, inden jeg tager endelig stilling til spørgsmålet.”

”Personligt deler jeg ikke en opfattelse af, at præsteembedet kun kan eller bør varetages af personer af et bestemt køn, men der er forskellige holdninger til det i folkekirken. Det er vigtigt, at vi også har øje for rummeligheden i folkekirken, og som jeg tidligere har sagt i min dialog med Folketingets partier, lægger jeg som kirkeminister vægt på selv at danne mig et indtryk af, hvad der er på spil både for mindretallet og for flertallet, inden jeg træffer en beslutning.”

Forrige artikel Her er hovedpunkterne i aftalen om kommunernes økonomi i 2024 Her er hovedpunkterne i aftalen om kommunernes økonomi i 2024 Næste artikel Enhedslisten vil kalde i samråd efter afsløring af nye detaljer om våbenindkøb Enhedslisten vil kalde i samråd efter afsløring af nye detaljer om våbenindkøb