Vismænd kritiserer skæv boligskat

BOLIGSKAT: Skattestoppet på boliger har været med til at skævvride Danmark, lyder det fra de økonomiske vismænd. De vil svare igen ved at fordoble ejendomsværdiskatten og bevare grundskylden.

Skattestoppet på ejerboliger har vredet skattesystemet skævt. Gevinsten ved skattestoppet er gået til de områder af landet, som har oplevet stigende boligpriser, især i og omkring storbyerne.

Det konstaterer De Økonomiske Råd i et nyt diskussionsoplæg.

De Økonomiske Råd konstaterer, at boligskattestoppet har betydet en udhulning af boligskatterne. Og den udhulning er ikke fordelt jævnt over landet.

”Den har samtidig skabt en geografisk skævvridning, hvor boligejere i og omkring storbyerne i dag reelt betaler en mindre procentsats i ejendomsværdiskat, end boligejere andre steder,” siger Michael Svarrer, overvismand og formand for De Økonomiske Råd.

Det Økonomiske Råd har gentagne gange over mere end et årti anbefalet at flytte skat fra arbejdsindkomst til boliger og jord. Dagens diskussionsoplæg fra vismændene er ingen undtagelse.

Skat på ejendom er effektiv
Skat på boliger og jord er ifølge rådet en af de mest effektive skatteformer, da de ikke påvirker samfundets effektivitet ligeså meget som for eksempel skat på arbejde.

Derfor peger vismændene også på, at det vil være en fordel at lave en omlægning af skat fra arbejde til skat på jord og boliger.

“En højere ejendomsværdibeskatning vil samfundsøkonomisk være en fordel, hvis provenuet eksempelvis anvendes til at sænke skatten på arbejde,” siger Michael Svarer, overvismand og formand for De Økonomiske Råd i en pressemeddelelse om rapporten.

Samtidig er ejendomsværdiskatten i dag så lav i forhold til skat på andre opsparingsformer, at danskerne ifølge vismændene sparer for meget op i deres boliger i stedet for andre typer investeringer.

Højere skat eller skat på afkast
De økonomiske vismænd anbefaler, at fjerne skattestoppet og hæve ejendomsværdiskatten til 1,2 procent. I 2014 var ejendomsværdiskatten reelt på 0,6 procent, så der er tale om en stor stigning. Det Økonomiske Råd anbefaler da også, at ændringer indfases langsomt.

Hvis der ikke kan opnås enighed om at fjerne skattestoppet på ejendomsværdiskatten, så kan det ifølge De Økonomiske Råd være en mulighed, at beskatte gevinsten ved ejendomssalg. I dag er en eventuel prisstigning på boliger skattefri.

De Økonomiske Råd betoner desuden vigtigheden af at få større kvalitet og gennemsigtighed i ejendomsvurderingerne, der danner grundlaget for beskatningen af jord og boliger.

Forrige artikel Her er regeringens aftale om antiradikalisering Her er regeringens aftale om antiradikalisering Næste artikel Sådan forløber Folketingets afslutningsdebat Sådan forløber Folketingets afslutningsdebat