SF's forebyggelses-sandwich skydes ned

FOREBYGGELSE: SF's fire forebyggelsesforslag bliver blankt afvist af regeringen og Dansk Folkeparti.

Kommunisme, begrænsning af det kommunale selvstyre og alt for stor statslig indgriben i den personlige frihed.

Det er nogle af de ord, som de borgerlige sundhedsordførere sætter på SF's fire beslutningsforslag om forebyggelse, der i morgen skal 1. behandles i Folketinget (Se forslagene i bunden af artiklen).

Både Dansk Folkepartis og Venstres sundhedsordførere kan allerede nu sige, at de stemmer nej til SF's forslag.

SF's forebyggelsesordfører Karl Bornhøft vil med forslagene forsøge at redde 20.000 danskere, som årligt dør af sygdomme - der kan forebygges.

En rodebutik
Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, kalder de fire forslag for en rodebutik af ideer.

"En del af forslagene vil styre kommunerne, andre vil blande sig i de enkelte menneskers måde at leve på. Det jo et kommunistisk samfund, som Socialistisk Folkeparti her fremmer," siger Liselott Blixt.

SF foreslår blandt andet at udarbejde konkrete målsætninger for forebyggelse. Blandt andet vil partiet have reduceret antallet af kronikere med 10 procent.

Men Blixt er imod at sætte tal på forebyggelse.

"De sætter tal på en masse målsætninger, men for at nå dem vil de med forslagene blande sig i mange menneskers livsstil. Og sådan en tilgang til forebyggelse bryder jeg mig ikke om," siger Liselott Blixt.

Det mindst dårlige
Hun afviser også forslaget om at gøre usunde varer dyrere, selv om SF samtidig vil sikre, at sunde varer bliver billigere. Hun mener alligevel, at forslaget vil ramme socialt skævt, og at det i alle tilfælde er formynderisk.

Det mindst dårlige forslag er efter hendes mening forslaget om, at sundhed skal tænkes ind i al lovgivning.

"Men vi bliver nok aldrig enige om en defination af, hvad sundhed er, så vi ender nok med at stemme nej alligevel," siger Liselott Blixt.

Heller ikke Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen kan se noget brugbart blandt SF's forslag.

"Forslagene vil kraftigt indsnævre det kommunale og regionale selvstyre. Og det kommer så fra et parti, som jævnligt konstaterer, at kommuner og regioner ikke har nok handlefrihed," siger Birgitte Josefsen.

Svært at præmiere
Hun afviser at man kan præmiere kommunerne - på en klog måde - for at fremme forebyggelse.

"En storbykommune og en landkommune har en meget forskellig befolkningssammensætning. Dermed skal de heller ikke forebygge på samme måde.

Mange kommuner er jo allerede i gang med at lave sundhedsprofiler af deres borgere for at se hvor de primært skal sætte ind, siger Birgitte Josefsen.

Forslaget om at indrage sundhed i alle lovforslag er unødvendigt, da man i dag indrager sundhed i de lovforslag, hvor det giver mening, vurderer hun.

Samtidig vil Venstre ikke stemme for beslutningsforslag om differentieret moms, før de har set Forebyggelses- og Skattekommissionernes anbefalinger.

SF: Mål men også penge til kommunerne
SF's forebyggelsesordfører Karl Bornhøft afviser, at de fire forslag udhuler det kommunale selvstyre.

"Vi gør jo netop det modsatte. Vi giver kommunerne incitamenter til at gøre noget på forebyggelsesområdet. Så sætter vi nogle mål, men vi er samtidig villige til også at give kommunerne penge til at nå dem," siger Karl Bornhøft.

Hvad tror du, kommuner siger til at få lagt flere mål og krav ned over sig?

"Kommunerne vil gerne forfølge mål, hvis der bare er penge til opgaven. Det er jo derfor, at de seneste år har bedt om fire til fem hundrede millioner kroner til forebyggelse," siger Karl Bornhøft, der understreger, at kommunerne ikke har fået pengene.

Han afviser ikke, at de fire forslag vil føre til mere statslig indgriben i danskernes liv.

"Men ved den sidste folkeundersøgelse viste 79 procent af danskerne sig positive over for flere forbud og ændringer, så sundheden kan fremmes. De borgerlige kritikere leverer derimod en gammeldags automatkritik," siger Karl Bornhøft.

Forrige artikel Forbehold over for Sanders arbejdsløshedsidé Forbehold over for Sanders arbejdsløshedsidé Næste artikel DI & DTL: Trængselsproblemer bliver ikke løst