SF: Regeringen viser et dårligt miljøeksempel

MILJØ: Hvis statsministeren vil være grøn, må regeringen sikre, at alle ministerier bliver EMAS-registrerede, mener SF.

Hvis statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) grønne nytårstale skal være troværdig, må regeringen sørge for, at alle ministerier indfører miljøstyring og bliver EMAS-registrerede, mener SF's Steen Gade.

Altinget | Miljø skrev i går, at den europæiske miljøcertificering EMAS flopper i Danmark, fordi hverken virksomheder eller myndigheder lader sig registrere. Miljøstyrelsen er således den eneste af de offentlige styrelser og ministerier, der er EMAS-certificerede, og det er langt fra godt nok, mener Steen Gade.

"Regeringen sender et dårligt signal til virksomhederne om, at man ikke tager miljøet alvorligt. Staten bør gå forrest med sit eksempel," siger Steen Gade, der nu vil have Folketingets Miljøudvalg til at at stille en række spørgsmål til miljøministeren.

Et spørgsmål om troværdighed 
Han vil blandt andet have svar på, om regeringen vil sikre, at alle ministerier i denne valgperiode bliver EMAS-registrerede.

"Vi må jo se om statsministerens grønne ord er troværdige," siger han.

Miljøstyrelsen blev EMAS-certificeret i 2003, og det har medført øget fokus på blandt andet forbruget af vand og papir. De gode erfaringer fra Miljøstyrelsen burde være en ekstra motivation for andre styrelser og ministerier til at blive EMAS-registrerede, mener Steen Gade. 

Mere ud af EMAS
I Altinget | Miljøs artikel i går forklarede miljøchef i Dansk Industri, Bjarne Palstrøm, at mange virksomheder vælger den internationale certificering ISO 14001 i stedet for EMAS, der kun er europæisk.

Det forstår Steen Gade godt, men han mener, at virksomheder vil få endnu mere ud af EMAS.

"Hvis først en virksomhed er blevet EMAS-certificeret er det en smal sag også at blive ISO 14001-godkendt," siger han.

Forrige artikel Oppositionen: Hvad med arbejdsmarkedet, Fogh? Oppositionen: Hvad med arbejdsmarkedet, Fogh? Næste artikel Regering tøver med at fremrykke trafikprojekter Regering tøver med at fremrykke trafikprojekter