SF-opgør med "længst muligt i eget hjem"

ÆLDRE: Som del af nyt ældreudspil foreslår SF, at ældre skal have mulighed for at flytte tidligere væk fra eget hjem til fordel for nye boformer og mere attraktive plejehjem. Ældre Sagen er positive, så længe ingen tvinges til at flytte fra eget hjem.

Stop for bureaukrati i ældreplejen, tilkøbsydelser fra kommunal hjemmepleje, mulighed for at tjene 60.000 kr. om året uden modregning som pensionist og efterlønner, mere attraktive plejehjem og ældreboliger samt et nyt videnscenter for alderdom.

Det er blandt den stribe af forslag på ældreområdet, SF nu lancerer, hvor SF's satsning på mere attraktive plejehjem og ældreboliger markerer et bemærkelsesværdigt brud med de senere års dogme om "længst muligt i eget hjem".    

Nye boformer
Ifølge næstformand i SF's folketingsgruppe Astrid Krag er det "meget firkantet," at borgere partout skal blive længst muligt i eget hjem.

"Mange ældre er alene, ensomme og uden den fornødne praktiske hjælp i hjemmet. Derfor skal det være muligt at komme tidligere på plejehjem for at øge livskvaliteten og trygheden," siger Astrid Krag og tilføjer:

"Det er ikke særligt attraktivt at bo på plejehjem, der ofte er for de meget syge eller svækkede ældre. Derfor skal der gives mulighed for at udvikle nye boligformer, så ældre kan finde en bolig, der ikke er et plejehjem i traditionel forstand, men som tilgodeser mulighed for fællesskab med andre og sikrer den enkelte en boligform, der passer til deres behov," siger hun.

SF forestiller sig, at der i disse fællesskaber skal have tilknyttet sundhedsfagligt personale, der kan holde øje med de ældre og derved sætte tidligt ind med hjælp eller genoptræning, så de ældre kan klare sig selv i længere tid.


Positiv modtagelse
I Ældre Sagen er man glad for udspillets øgede fokus på forebyggelse:
"Hjælp til selvhjælp bør opprioriteres. Spørgsmålet må være, om SF er parat til at støtte området målrettet gennem nye puljer, så kommunerne ikke kun tilbyder borgerne en discount-model uden de nødvendige redskaber og tilstrækkeligt uddannet personale," siger Olav Felbo, chefkonsulent i Ældresagen, der ser SF's forslag som overvejende positivt.

Men det er vigtigt ifølge Olav Felbo at fastholde, at det er den enkeltes eget valg, om man vil på plejehjem eller ej.

"Kommunerne skal ikke kunne tvinge ældre, som har omfattende plejebehov på plejehjem, mod deres ønske," siger han.

Advarsel fra DF
Den indvending bakker Dansk Folkeparti op.
"Jeg vil gerne advare mod, at kommunerne får flere redskaber til tvinge ældre på plejehjem. Det er meget umyndiggørende," siger Martin Henriksen, socialordfører i Dansk Folkeparti, der derimod er positiv stemt over for at gøre det nemmere for ældre at komme på plejehjem, hvis de selv ønsker det.

"Jeg har også hørt skrækeksempler om ældre, der ikke har fået lov til at komme på plejehjem, selvom de både har haft ønske og behov for det. Sådanne situationer skal vi undgå. Derfor vil vi gerne se på muligheden for at lette overgangen til plejehjemmene.

Blandt de otte punkter i SF's ældreudspil er nogle nye, mens andre er kendt SF-politik som f.eks. mindre bureaukrati i ældreplejen. Forslaget om at pensionister skal kunne tjene 60.000 kr. om året uden modregning svarer til den nye grænse, der ligger i forliget mellem regeringen, DF og Radikale om tilbagetrækningsreformen.

,

Forrige artikel Altinget | EU opruster Næste artikel Arrangør af ramadanmøde faster ikke selv Arrangør af ramadanmøde faster ikke selv