SF kræver styr på kommuners spildevands-indsats

VAND: Flere kommuner er bagud med rensning af spildevand i det åbne land. Det gør det svært at leve op til vandrammedirektivet, mener SF, som kræver, at ministeren griber ind. Ellemann afviser.

Miljøminister Karen Ellemann (V) bør skride ind over for de kommuner, som ikke har leveret den spildevandsrensning i det åbne land, som de har lovet. Det mener SF, som frygter, at Danmark ellers får svært ved at leve op til EU's vandrammedirektiv.

"Ministeren burde træde i karakter og sørge for, at kommunerne lever op til det, som de har lovet. Men hun lægger bare ansvaret fra sig. Hun burde give de kommuner, som ikke lever op til det, de har meldt ind, et påbud," siger SF's miljøordfører Ida Auken.

Miljøministeren var onsdag kaldt i samråd om spildevandsrensningen i det åbne land. Her fastslog hun, at der i mange kommuner bliver gjort en stor indsats for at forbedre spildevandsrensningen. Hun ser derfor ikke et behov for at gribe ind.

"Vi har besluttet i Folketinget, at det er kommunerne, der skal varetage opgaven. Dermed er det et ansvar, der ligger ude i de enkelte kommunalbestyrelser. Jeg kan i princippet godt give påbud, men jeg tror på det kommunale selvstyre og jeg tror på, at opgaven ligger bedst hos kommunerne, hvor man kan finde de bedste løsninger på konkrete problemer. Så jeg har intet ønske om at give påbud," sagde ministeren på samrådet.

Forudsætning holder ikke 
SF's krav om indgreb kommer, fordi mange kommuner er bagud med at etablere rensning af spildevand fra hustande i det åbne land. I Grøn Vækst blev det aftalt, at 17.000 hustande i det åbne land skal have forbedret spildevandsrensningen, for at Danmark kan leve op til Vandrammedirektivet. Men her er det forudsat, at kommunerne senest i 2012 har fået etableret rensning for de 96.000 ejendomme, som indgik i amternes regionplaner fra begyndelsen af årtusindet.

Den forudsætning holder imidlertid ikke, mener SF, som frygter, at kun 30.000 ud af de 96.000 hustande har fået styr på spildevandet i 2012.

"Ser man på kommunernes spildevandsplaner, er der intet, der tyder på, at det, man forudsætter i vandplanerne, er på plads i 2012. Der er endda mange af kommunerne, der først vil lave indsatsen efter 2015. Det er jo helt uacceptabelt, når man forudsætter, at indsatsen i forhold til vandrammedirektivet skal være sat i værk i 2012 for at fungere i 2015," siger Ida Auken.

Kommuner har brug for mere tid 
På samrådet erkendte Karen Ellemann, at indsatsen i vandplanerne forudsætter, at kommunerne når at levere den rensning, som blev aftalt i regionsplanerne.

Hun forklarede, at kommunerne i den tekniske høring af vandplanerne blev bedt om at redegøre for, hvor langt de er med spildevandsindsatsen.

"Jeg er opmærksom på, at en række kommuner i høringssvarene mener, at det ikke er muligt at gennemføre hele indsatsen med udgangen af 2015, og at mange kommuner oplyser, at man ikke er så langt som forventet i forhold til den tidligere aftalte indsats i det åbne land," sagde Ellemann på samrådet.

Hun understregede, at det er for tidligt at afgøre, om der er brug for at udskyde målene. Den afgørelse kan først træffes, når By- og Landskabsstyrelsen har gennemgået høringssvarene, så ministeriet har et opdateret overblik over, hvor langt kommunerne er.

"Først når vi har det vurderingsgrundlag, vil vi tage stilling til, om der er behov for længere tid til at gennemføre indsatsen," sagde ministeren.

Forrige artikel Energivision mangler politisk tyngde Energivision mangler politisk tyngde Næste artikel Ingen politisk slagside hos DR eller TV 2