Serieiværksætter banker på døren til Folketinget: Vil lave iværksætterreform af det offentlige

Klaus Nyengaard vil realisere en mangeårig drøm om at gå ind i politik. Han vil blandt andet forandre den offentlige sektor. "Man skal ikke kopiere nøjagtig, hvordan innovation fungerer i erhvervslivet. Men der er nogle grundprincipper man kan inddrage," lyder det. Se serieiværksætternes mærkesager her.

En mand med øje for den gode ide.

Han var med til at digitalisere fast food som tidligere direktør for Just Eat, hvor han stod i spidsen for at løfte virksomheden ud på det globale marked.

Og han har tænkt i nye baner for, hvordan byggeprojekter kan håndteres på i virksomheden Letsbuild.

Navnet er Klaus Nyengaard. Iværksættergenet har fulgt ham i mange år. Men hvis det står til ham, kommer meget af hans energi til at ligge i politik fremover.

Den tidligere topchef stiller nemlig op til Folketinget for Konservative i Randers og Østjyllands Storkreds, hvor han er opvokset og har studeret, fortæller han.

”Det er en plan, som jeg har haft i årtier. Jeg skulle blot finde det tidspunkt, hvor jeg havde fleksibiliteten og den nødvendige livs- og erhvervserfaring,” siger Klaus Nyengaard, der fortsat sidder i en række bestyrelser.

Faktisk var han tæt på at stille op for cirka syv til otte år siden. Men nu har det rette tidspunkt meldt sig, mener han.

Politik har dog altid ligget ham nært, da han er opvokset i en diskussionslysten familie.

”Jeg har fået interessen for politik og samfundsforhold ind med modermælken. Samtidig tror jeg, at mit studievalg i økonomi fra Aarhus Universitet har givet mig en udmærket ramme til at forstå de ting, som foregår i samfundet,” siger han.

At stemme konservativt ligger også til familien.

”Jeg har altid stemt konservativt, og det har mine forældre og bedsteforældre også. Det er altid der, jeg har følt mig mest hjemme,” forklarer han.

Forenkling af det danske skattesystem

Klaus Nyengaards politiske interesseområder spænder bredt. For som han siger det, kunne han i teorien ønske sig alle ordførerskaber, hvis han blev valgt ind.

”Jeg kunne ønske at være ordfører for alt, men det er klart, at man bliver nødt til at begrænse sig til noget, der lægger én ekstra nært. Men nu skal jeg lige ind først, og der skal også lidt held til,” siger han og griner.

Et område, som imidlertid har fyldt meget i hans karriere som iværksætter og direktør i en række virksomheder, er det danske skattesystem. Det har Klaus Nyengaard ved selvsyn oplevet have sin begrænsninger.

Han fremhæver blandt andet såkaldte warrants, der betyder, at en medarbejder kan få mulighed for at købe underlæggende aktier i en virksomhed til en på forhånd aftalt kurs.

I et interview med Altinget i marts fortalte han om, at warrants-reglerne i Danmark gør det sværere at tiltrække talenter uden for EU, som man kan have brug for i skaleringen af en virksomhed, der er på en vækstrejse.

"I Danmark er reglerne for warrants bare ikke gode nok. Aktieavancebeskatningen på de 42 procent er meget højere end stort set alle andre lande, vi sammenligner os med," sagde Klaus Nyengaard i marts.

Danmark har den tredje højeste sats af beskatning på aktieindkomster af OECD-lande, som ligger på 27 procent op til 56.500 kroner i 2021. Aktieindkomster over det beløb beskattes med 42 procent.

Men det er langt fra det eneste, som han mener bør ændres ved skattelovgivningen i dag.

”Jeg går ind for, at den eksisterende warrants-ordning skal ændres, så det bliver gjort enklere og mere attraktivt. Men der er meget mere at tage fat på. Hvis du ønskede at komme op med det ideelle skattesystem for Danmark, var der ikke nogen, der ville komme op med det, vi har i dag,” lyder det fra serieiværksætteren.

Det er dog urealistisk at ændre hele skattesystemet, pointerer han.

”I Danmark går progressionen op hele tiden. Det ville empirisk være bedre, hvis det faktisk begyndte at gå ned på et tidspunkt, før det går op igen ved meget høje indkomster,” siger Klaus Nyengaard og uddyber:

”Der vil nødvendigvis ikke være så mange fradragsordninger. Det tror jeg ikke vil eksistere i et bedre og mere ideelt skattesystem.”

Samtidig fremhæver han lagerbeskatning af medarbejderaktier og stifteraktier som en anden begrænsning.

Hvis et selskab er børsnoteret, bliver du lagerbeskattet, hvis man har aktier i mere end ti procent af selskabet, forklarer han.

{{toplink}}

”Iværksætterreform” af den offentlige sektor

Derudover har Klaus Nyengaard interesse i at se på, hvordan man politisk kan forbedre den offentlige sektor, som han mener er under stort pres.

Ifølge ham vil det være ideelt at lave en ”iværksætterreform” af det offentlige. Forstået på den måde, at den grundlæggende innovationstankegang fra erhvervslivet skal ind i den offentlige sektor.

”Man skal ikke kopiere nøjagtig, hvordan innovation fungerer i erhvervslivet. Men der er nogle grundprincipper man kan inddrage," siger han og fortsætter:

"Der skal justeres på nogle regler, og der skal gives noget frihed til nogle mennesker, og man skal være i stand til at skalere tiltag på tværs af landet."

Helt konkret mener han, at man bør inddrage de mennesker, der er i frontlinjen, da de kender til udfordringer i det offentlige og kan komme med ideer til løsninger.

Han fremhæver blandt andet sygeplejersker, folkeskolelærere og sagsbehandlere.

”Ligesom man gør i erhvervslivet, bør man give disse mennesker midler og ressourcer til at teste, hvad der virker og derefter inddrage ideerne i den offentlige sektor,” siger han.

Og hvis nogen foreslår succesfulde tiltag, vil det være på sin plads at belønne dem, understreger Klaus Nyengaard.

”Hvis man kommer op med noget, som virker, skal man belønnes finansielt. Det er lidt svært i det offentlige system i dag, da det er anciennitetsbestemt, påpeger han.

Forrige artikel Radikale vil sænke skatten i København Radikale vil sænke skatten i København Næste artikel Dansk formandskab i EU i sigte: Udenrigsministeriet forbereder embedsværket på en “intens” og “uforlignelig oplevelse” Dansk formandskab i EU i sigte: Udenrigsministeriet forbereder embedsværket på en “intens” og “uforlignelig oplevelse”