Selvsikre danske elever scorer højt i matematik

FOLKESKOLEN: Danske 4. klasses-elever med selvtilliden i orden ligger over gennemsnittet i matematik og naturvidenskab, viser ny international undersøgelse. Både DF og Socialdemokraterne er svært tilfredse.

Selv om danske elever i 4. klasse bestemt ikke bryder sig om matematik og naturvidenskab, er de selvsikre elever alligevel blevet markant bedre til fagene.

Det viser en ny international undersøgelse, som bliver offentliggjort i dag.

Sammen med elever fra 36 andre lande har cirka 3500 danske elever fra 4. klasser fordelt på knap 150 skoler medvirket i undersøgelsen i de to fag, som IEA står bag. IEA står hér for International Association for the Evaluation of Educational Achievement.

Har rykket sig et år
Peter Allerup, professor på Danmarks Pædagogisks Univesitetsskole (DPU), har været den danske tovholder på undersøgelsen.

"Danske elever klarer sig bedre end gennemsnittet, og i forhold til 1995, hvor vi sidst var med i undersøgelsen, har eleverne rykket sig til det, der svarer til et år i skolen. Og det er selv om eleverne internationalt set interesserer sig ekstremt lidt for faget og samtidig har stor selvtillid," siger Peter Allerup.

Danmark ligger nummer 11 i matematik og nummer 15 i naturvidenskab ud af 37 lande. Desuden er danske elever Nordens bedste, undtaget naturvidenskab, hvor svenske elever er bedre.

Kun taiwanesere kan lide faget mindre
Undersøgelsen konkluderer desuden, at klassestørrelsen ikke har nogen betydning for resultaterne, og at der ikke er tegn på kønsforskelle, som ellers har været problemet med de matematiske fag. Men mens både drenge og piger tilsyneladende er blevet bedre, har de ikke store tanker om fagene.

"Det er ekstremt bemærkelsesværdigt, at danske elever er så lidt interesserede i fagene. Kun elever fra Taiwan synes mindre om faget, men det har heldigvis ikke nogen betydning for resultaterne. Og så er det karakteristisk, at undersøgelsen viser, at danske elevers selvtillid er helt i top," siger Peter Allerup.

Han mener, at forklaringen må være den opmærksomhed, som indskolingen har fået i slutningen af 1990'erne og starten af det nye årtusinde.

Faglig opstramning lykkes
"Noget er lykkedes, og dermed er der tilbagebetaling af indsatsen på den faglige opstramning i fagene. I de senere år har der være klare mål og mere konkrete lærerplaner i fagene, og det har givet bonus," siger Peter Allerup, der mener, at det er dukket en enestående mulighed op for at fastholde elever på et meget vigtigt tidspunkt i deres skoleudvikling.

"I 4. klasse bringes det faglige i orden, og de gode resultater skulle vi gerne bringe videre op i klasserne, hvor eleverne tilsyneladende har glemt det. For i PISA-undersøgelserne, som måler 8. og 9. klasse, har vi ikke imponerende resultater. Og det giver gode muligheder for at følge op, ikke mindst fordi den næste TIMSS-undersøgelse er, når de 4. klasser, vi har undersøgt, er blevet til 8. klasser," forklarer Peter Allerup.

Fokus slår igennem nu
Christine Antorini, uddannelsesordfører for Socialdemokraterne, er glad for resultaterne.

"Jeg tror, at det skyldes de første undersøgelser, der begyndte at dukke op i 1990'erne og startede hele diskussionen om læring og evaluering af gode undervisningsmetoder. Den mere systematiske fokus på læringsprocesser slår igennem nu," siger Christine Antorini.

Hun er dog ked af, at eleverne interesserer sig så lidt for fagene.

"Der burde ikke være en modsætning mellem høj faglighed og god pædagogik. Det er vigtigt, at vi laver skolen, så vi opmuntrer eleverne til fagene, for den lille interesse har en risiko for at slå igennem senere i uddannelsesforløbet, hvor de vælger fagene fra," siger hun.

Modargument mod kritikere
Martin Henriksen, uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti, glæder sig over, at fokus har haft den ønskede effekt.

"Vi skal bruge det over for de kritikere, der har sat spørgsmålstegn ved skolepolitikken i Danmark. For det vigtigste må være, om vi når mål, ikke hvordan. Derfor skal vi også fastholde den nuværende politik," siger Martin Henriksen.

Forrige artikel Eksperter frygter bil- og CO2-stigning Eksperter frygter bil- og CO2-stigning Næste artikel Danmark åbnes for mere udenlandsk arbejdskraft Danmark åbnes for mere udenlandsk arbejdskraft