Se listen: Her er Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner

DI’s årlige opgørelse over kommunernes erhvervsvenlighed er landet. Få her et overblik over vinderen, taberen, højdespringerne – og alle de andre.

Champagnepropperne kan for andet år i træk sprænge i en midtjysk kommune. 

Kommunen har nemlig genvundet titlen som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune.

Men mens glæden er stor i det midtjyske, lider andre kommuner store tilbageslag.

DI er klar med sin årlige liste over erhvervsvenligheden i landets kommuner. Altinget giver dig et overblik over vinderne og taberne.

Vinderen

For andet år i træk trækker Ikast-Brande Kommune sig sejrrigt ud af kampen om erhvervsvenlighed.

Den midtjyske kommune klarer sig godt på samtlige 10 parametre og scorer særligt højt i kategorierne ”Skatter, gebyrer og erhvervsarealer” samt ”Information og dialog med kommunen”.

Ikast-Brande Kommunes sejr underbygger en særlig tendens på årets liste, som er, at jyske kommuner klarer sig langt bedre end kommunerne øst for Storebælt. Ni ud af 10 kommuner i top-10 er således jyske.

”I Jylland har man politisk fokus på at ville være erhvervsvenlig. Man bruger kræfter på at kende virksomhederne og forstå, hvor problemerne ligger, og finde ud af, hvad man kan gøre bedre,” siger Anders Søndergaard Larsen, medlemsdirektør i DI, og fortsætter:

”Man har det som en servicekultur i de jyske kommuner, at det skal være godt at være virksomhed i kommunen.”

Taberen

Ligesom Bornholm ligger isoleret fra det danske fastland, ligger øen også isoleret på bunden af erhvervsvenlighedslisten.

Bornholm klarer sig særligt dårligt i kategorien ”Brug af private leverandører”. I 2020 endte Bornholm på en 87. plads.

Anders Søndergaard Larsen foreslår, at kommunerne med en dårlig placering kan bruge listen på to måder:

Den ene tilgang er at kigge på sig selv og reflektere over, hvorfor man ligger, som man gør. Den anden er at bruge andre kommuner som inspiration til selv at blive bedre.

”Kommunerne kan i høj grad lære af hinanden og stræbe efter at gøre som de bedste. Mange kommuner kigger på hinanden, og det betyder noget for kommunerne at ligge højt i den her liste,” siger DI-medlemsdirektøren.

Højdespringerne

Dette års liste indeholder flere højdespringere. De to jyske kommuner Kolding og Brønderslev er begge hoppet 31 pladser op på listen, så de nu ligger henholdsvis nummer 34 og 32.

På Sjælland har Ballerup taget et stort spring på 30 pladser, så kommunen nu ligger nummer 14 og dermed er den mest erhvervsvenlige kommune på Sjælland.

”Ballerup Kommune skiller sig ud. Og det gør den, fordi kommunalbestyrelsen har besluttet sig for, at erhvervsvenlighed skal fylde noget i Ballerup. Det er et aktivt valg,” siger Anders Søndergaard Larsen.

Anders Søndergaard Larsen håber, at erhvervsvenlighed vil komme på dagsordenen til det nærtforestående kommunalvalg 16. november.

”Vi gør alt, hvad vi kan i DI for, at det bliver en del af debatten ved det kommende kommunalvalg. Vi har aktiviteter i 30 kommuner, og vi har en bus, der kører rundt til virksomhederne.”

Han anerkender dog, at andre temaer ofte begejstrer vælgerne mere.

Læsø, Fanø, Samsø, Langeland og Ærø er ikke en del af DI’s erhvervsvenlighedsliste, fordi der ikke har været tilstrækkeligt med besvarelser fra de fem økommuner.

Forrige artikel Hvornår skal Støjberg afhøres, og hvornår forklarer departementschefen sig? Sådan forløber rigsretssagen Hvornår skal Støjberg afhøres, og hvornår forklarer departementschefen sig? Sådan forløber rigsretssagen Næste artikel Afsløring: Her er regeringens bud på en ny landbrugsaftale Afsløring: Her er regeringens bud på en ny landbrugsaftale