Sander vil ikke hæve taxameter her og nu

TAXAMETRE: Videnskabsministeren vil ikke bruge 155 mio. kroner på at hæve taxametrene allerede nu. Det slog han onsdag fast i Folketingets spørgetime.

Videnskabsminister Helge Sander (V) vil ikke gå med til at hæve taxametret for humaniora og samfundsvidenskab med 8.000 kroner per studerende allerede fra semesterstart 2009.

Det stod klart efter Folketingets spørgetime onsdag, hvor forskningsordfører Kirsten Brosbøl (S) stillede spørgsmål om sagen til ministeren.

Prognoser var lavere 
Flere organisationer med DJØF, DEA og Dansk Erhverv i spidsen bad i januar videnskabsminister Helge Sander (V) bruge 155 mio. kroner på at hæve taxametrene for humaniora og samfundsvidenskab allerede fra studiestart 2009.

De 155 mio. kroner skulle komme fra en regulering, som regeringen foretog, da den i forbindelse med finanslovsforhandlingerne i 2008 for første gang baserede sine skøn over forventede STÅ-bevillinger til universiteterne ud fra universiteternes egne prognoser. Prognoser, der var 155 mio. kroner lavere end det tal, regeringen i første omgang havde noteret i sit finanslovsudspil.

"Vi har sagt, at det her med taxametrene er noget, vi skal kigge på, og derfor har vi i fællesskab igangsat en undersøgelse, og derfor skal vi i fællesskab forholde os til det, når vi har resultatet af den undersøgelse. Så derfor er det, at jeg ikke i øjeblikket er til sinds pludselig at begynde at ændre på de her taxametre, fordi der er en justering af finansloven," sagde Helge Sander i sin afskedssalut til forskningsordfører Kirsten Brosbøl, som blandt andet flere gange spurgte ind til, hvordan reguleringen eller besparelsen på de 155 mio. kroner var fremkommet.

Ikke besparelse, regulering
Helge Sander slog fast, at der nok ikke var tale om nogen besparelse, men snarere om en regulering af det overslag for 2009, som universiteterne havde indberettet, da man lavede finanslov for 2008.

"Det vil sige, at der hele tiden sker en regulering, og derfor er der ikke tale om nogen spareøvelse eller om, at der er nogle penge, der bliver væk eller pludselig dukker op..." svarede Helge Sander.

Til forskel fra tidligere 
I et notat fra Universitets- og Bygningsstyrelsen (UBST), der gør rede for universiteternes prognose og reguleringen på de 155 mio. kroner, står der ganske vist, at UBST "... til forskel fra tidligere har ... bedt universiteterne om at indsende deres egne skøn for uddannelsesaktiviteten," hvilket Kirsten Brosbøl gjorde ministeren opmærksom på.

Den formulering ændrede dog ikke ved ministerens holdning. Helge Sander mente, at den måtte skyldes presseskriverier om, at sommerens lavere optag på universiteterne ville få massive økonomiske problemer, og at universiteterne i prognoser derfor havde givet udtryk for, at det ikke var tilfældet.

"...Men hvis der er nogle tekniske ting, vil jeg meget gerne skriftligt orientere fru Kirsten Brosbøl om det efterfølgende. Jeg er ret sikker på, at det er foregået sådan, og sådan har det foregået hele tiden," sagde Helge Sander.

Nok ikke penge der er gemt
Efterfølgende sagde Kirsten Brosbøl til Altinget.dk, at hun var overrasket over, at ministeren ikke var klar over, at der sidste år var tale om en ny opgørelsesmodel for tildeling af uddannelsesbevillinger til universiteterne, selv om det fremgår af notatet fra UBST.

Til gengæld mener hun ikke, der er så meget at komme efter i forhold til at bruge de 155 mio. kroner i indeværende år til forøgelse af det laveste taxameter.

"Ikke fordi jeg vil forsvare ministeren, men han har jo nok ret i, at det ikke er penge, der er gemt permanent," siger Kirsten Brosbøl.

Har han også ret i, at det mest rimeligt at afvente den taxameteranalyse, der nu er sat i gang?

"Det er positivt, at vi nu har fået sat gang i den taxameterundersøgelse. Vi ville gerne have diskuteret forhøjelser på taxameteret allerede sidste år, men det kunne vi ikke få igennem. I stedet fik vedtaget analysen, så vi kunne få det på dagsordenen til de kommende globaliseringsforhandlinger. Men hvis der er penge til det, så vil jeg meget gerne i gang med at forhøje taxameteret allerede i år, for behovet er der," siger Kirsten Brosbøl, som nu vil følge Helge Sanders mundtlige besvarelse op med et par skriftlige spørgsmål, så hun kan få den præcise forklaring på den ændrede prognosemetode og regnestykket med de 155 mio. kroner.

Forrige artikel Beskæftigelsesråd kræver jobinitiativ fra Fogh Beskæftigelsesråd kræver jobinitiativ fra Fogh Næste artikel Boligejere vinder mest på skattereform Boligejere vinder mest på skattereform