Sådan skal kommunerne få borgernes gæld hjem

AFTALE: En ny aftale mellem Skatteministeriet og KL gør det muligt for kommunerne selv at inddrive gæld hos borgere og virksomheder.

Kommunerne får nu flere redskaber til selv at inddrive gæld fra borgere og virksomheder.

Regeringen og KL har nemlig indgået en ny aftale, der giver kommunerne bedre mulighed for at opkræve gæld og dermed styrke få nogle flere penge i kommunekassen.

SKAT lukkede i efteråret 2015 ned for det skandaleramte inddrivelsessystem EFI, og siden da har inddrivelsen af gæld til det offentlige været nødlidende.

Karsten Lauritzen fortæller i en pressemeddelelse, at han har haft en god dialog med kommunerne, og han er meget tilfreds med aftalen:

”Der har været en fælles vilje til at finde løsninger på et problem, som desværre ikke trylles væk lige med det samme. Kommunerne har udtrykt et ønske om at få styrket deres værktøjer til at selv at inddrive gæld, og det får de nu,” siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Kommunerne har allerede flere muligheder for at opkræve manglende betalinger fra borgere. De kan blandt andet udsende rykkerskrivelser, påminde borgerne telefonisk om overskredne frister, indgå afdragsordninger og med hjælp fra SKAT modregne gæld i eksempelvis overskydende skat.

Men med den nye aftale bliver kommunernes muligheder for inddrivelse styrket.

Her er kommunernes værktøjer:
- Med den nye aftale får kommunerne også mulighed for at overtage inddrivelsen af udlæg og begæring af tvangsauktion for ejendomsværdiskat.

- Ovenstående vil der blive fremsat lovforslag om i næste folketingssamling.

- Derudover sættes der gang i en række analyser af opkrævningsindsatsen. Det skal blandt andet undersøges, om staten har mulighed for at afkøbe de kommunale restancer for at afhjælpe eventuelle likviditetsproblemer i kommunerne.

- Det har høj prioritet i regeringen at skabe en effektiv inddrivelse, så hele den offentlige sektor, herunder kommunerne, i fremtiden kan have tillid til, at SKAT kan løse opgaven.

- Foruden de nye initiativer er det allerede sikret, at Udbetaling Danmark kan foretage modregning i de kommunale daginstitutionsopkrævninger i forbindelse med udbetalingen af børne- og ungeydelsen 20. april 2016.

- Samtidig forventer SKAT, at modregningen kan ske automatisk i forbindelse med udbetalingen af børne- og ungeydelsen 20. juli 2016.

Forrige artikel Ask Rostrup bliver vært på TV-Avisen Ask Rostrup bliver vært på TV-Avisen Næste artikel Her er Løkkes plan for anden etape af trepart Her er Løkkes plan for anden etape af trepart