Sådan går det med verdensmål 5 om ligestilling mellem kønnene

Der er stadig er lang vej igen, hvis verden skal nå de mange delmål under verdensmål 5 om ligestilling mellem kønnene. Her er tre nedslag. 

Tirsdag markerer verden for 111. gang kvindernes internationale kampdag.

Det er samtidig syvende gang, kampdagen bliver markeret, siden FN vedtog de Bæredygtige Verdensmål i efteråret 2015.

Ligesom med de otte milleniummål fra årtusindeskiftet, som de erstattede, fik ligestillingen sit eget verdensmål, nemlig nummer 5: Ligestilling mellem kønnene.

Og ganske som de øvrige 16 verdensmål indeholder det femte mål en lang række delmål, landene kan holde sig selv og hinanden op på.

Her er et udpluk, der viser, hvordan det går med ligestillingen i Danmark og globalt.

De fleste kvinder kan stemme

Vi begynder ude i verden. 

Under hvert verdensmål findes en række delmål, og under delmålene findes indikatorerne.

Den første af slagsen under verdensmål 5, indikator 5.1.1, holder øje med, ”hvorvidt der findes juridiske rammer til at promovere, iværksætte og monitorere ligestilling og forebygge diskrimination på baggrund af køn”.

Det mest oplagte er en ret, både mænd og kvinder har haft i Danmark siden grundlovsændringen i 1915 – stemmeretten.

Kortet viser alene, hvorvidt de forskellige køn har lige adgang til at stemme – ikke hvor demokratisk et land i øvrigt er.

Kvinder i danske bestyrelser

Delmål 5.5 tilskriver, at "kvinder skal sikres fuld og effektiv deltagelse og lige muligheder for lederskab på alle niveauer i beslutningsprocesser inden for politik, økonomi og det offentlige liv."

Herhjemme i kongeriget halter det stadig med at få kvinder ind i virksomheders bestyrelser, idet kun knap hvert femte bestyrelsesmedlem er kvinde. 

Ser man på udviklingen siden verdensmålene blev vedtaget i 2015, kan man konstatere, at den står stille. 

Faktisk er over halvdelen af Danmarks bestyrelser rene herreklubber, viste en undersøgelse fra Mandag Morgen i 2019.

De seneste tal fra Danmarks Statistik går kun frem til 2019. De vil blive opdateret til efteråret, oplyser Danmarks Statistik til Altinget. 

Mænd optjener mere pension

Ligestillingen eller mangel på samme sætter også sine spor i danskernes privatøkonomi.

Den lidet mundrette indikator 5.a.1 handler egentlig om kvinders ejendomsret. Men da Danmark ikke har nogen udfordringer der, har Danmarks Statistik i de danske målepunkter valgt at kigge på pensionsformue i stedet.

Ser man på den gennemsnitlige optjente pensionsformue, ser billedet således ud:

Du kan finde mere data på verdensmål 5 under Danmarks Statistiks danske målepunkter og på SDG Tracker

{{toplink}}

Forrige artikel Kamp om uddannelsespladser: Kørte Vejle et dobbeltspil for at få et universitet? Kamp om uddannelsespladser: Kørte Vejle et dobbeltspil for at få et universitet? Næste artikel Eksperter og soldater vil bruge ekstra milliarder på krudt og kugler Eksperter og soldater vil bruge ekstra milliarder på krudt og kugler