Sådan forløber Folketingets åbningsdebat

ÅBNING: Torsdag er der åbningsdebat i Folketinget. Der er traditionen tro lagt op til en maraton-debat, som ofte varer helt til midnat. Få overblik over dagens forløb her. 

En af Folketingets længste debatter finder sted torsdag, når det nye folketingsår skydes i gang med åbningsdebat i folketingssalen. 

Åbningsdebatten starter kl 10.00 og tager udgangspunkt i den åbningstale, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holdt tirsdag. 

Åbningsdebatten er traditionelt set en af de længste debatter i Folketinget og varer ofte til midnat. Under sidste års åbningsdebat var der næsten 650 indlæg, spørgsmål og svar i den over 10 timers lange debat, der først sluttede kort før klokken 23.00.

Ordførerne på talerstolen 
Åbningsdebatten starter med ordførertaler fra alle partierne. 

Partiernes ordførere får ordet i rækkefølge efter størrelsen på deres folketingsgruppe. Én efter én holder de hver deres ordførertale på Folketingets talerstol. 

Det første parti, som får ordet, er derfor Venstre. I år er det Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, som holder partiets ordførertale. Efter hans indlæg har de øvrige folketingsmedlemmer mulighed for at kommentere og stille spørgsmål i korte bemærkninger.

Efter Venstre bliver det Socialdemokraternes politiske ordfører Maja Panduros tur, og herefter følger alle partiernes ordførere. 

Når alle ordførere har været på talerstolen, får statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ordet i op til 30 minutter. Efter hendes indlæg kan alle medlemmer komme med korte bemærkninger - dog har ordførerne fortrinsret. 

Anden runde
Herefter starter anden runde af debatten. Her har ordførerne kun har fem minutters taletid efterfulgt af korte bemærkninger fra op til tre medlemmer.

Når alle partiernes ordførertaler er afsluttet, har andre end ordførerne adgang til at komme med et indlæg fra talerstolen. De kaldes for privatistindlæg, og der er også her mulighed for korte bemærkninger efter hvert indlæg. 

Statsministeren afslutter også anden runde med et indlæg på 15 minutter, hvor der også er adgang til korte bemærkninger.

Følg debatten direkte i tv og tekst på Altinget


Fakta fra FT.dk

 

Forrige artikel Her er Løkkes tale fra åbningsdebatten Her er Løkkes tale fra åbningsdebatten Næste artikel Hækkerup ny direktør for landbruget Hækkerup ny direktør for landbruget