Sådan er det gået ved de seneste valg

GRAFIK: Mens kommunalvalget går ind i sin absolut sidste fase, tager Altinget.dk et kig tilbage på resultaterne fra de tidligere kommunalvalg.

Med målinger og prognoser forsøger medier og meningsdannere at spå om det kommende kommunalvalg.

Kommentatorer kalder det et midtvejsvalg, der vil give et praj om, hvor dansk politik er på vej hen.

Men hvor kommer vi fra?

Altinget.dk er dykket ned i de statistiske årbøger og giver her et overblik over, hvor kommunalvalget i 2009 efterlod os.

Socialdemokratisk lavpunkt
Det seneste kommunalvalg bød på landspolitisk tilbagegang for de to store kommunalpartier, Venstre og Socialdemokraterne.

Selvom Helle Thornings tropper erobrede flere borgmesterposter i 2009 end ved det forrige valg, viste landsresultatet på 30,6 procent den ringeste kommunale tilslutning til partiet i mere end tredive år.

Socialdemokraternes nedtur i meningsmålingerne efter Folketingsvalget i 2011 ser ud til at være i bedring. Alligevel spår Søren Risbjerg Thomsen, professor i statskundskab, i sin seneste prognose for Altinget.dk, at nedgangen på landsplan fortsætter og lander på 27,8 procent.

Venstre gik også tilbage på landsplan i 2009. Fra 27,5 til lidt under 25 procent. Ifølge Søren Risbjerg Thomsens prognose vil Venstre ved dette kommunalvalg få lidt over 27 procent af stemmerne.

Det vil bringe partiet op på 2005-niveau, men stadig et stykke fra de 28,3 procent, partiet fik på valgdagen i 2001. Samme dag som de vandt nøglerne til regeringskontorerne.

Artiklen fortsætter under grafen

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0AsLnnCCo_skSdGRlUE5GY29ieXprc0hrOXMtdlo5eEE&transpose=1&headers=1&range=C68%3AH70&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"series":{"0":{"color":"#cc0000"},"1":{"color":"#0000ff"}},"curveType":"","animation":{"duration":500},"width":450,"lineWidth":2,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"chartArea":{"height":"61.875%","width":"61.778%","left":"8.522%","top":"22.135%"},"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":null,"minValue":null,"viewWindow":{"max":null,"min":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"max":null,"min":null},"maxValue":null}],"booleanRole":"certainty","title":"S og V i tilbagegang","height":320,"legend":"right","tooltip":{"trigger":"none"},"focusTarget":"series"},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":false,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script>

SF i højdespring
Mens seneste valg bød på tilbagegang for landets to store borgmesterpartier, stormede SF frem.

Efter i en årrække at have ligget på en tilslutning mellem syv og otte procent, hoppede partiet med daværende formand Villy Søvndal i spidsen op på hele 14,5 procent af stemmerne.

Siden Folketingsvalget i 2011 har SF dog modtaget solide bank i meningsmålingerne, og ifølge Risbjerg Thomsens prognose vil partiet lande på 6,7 procent ved valget den 19. november.

Dermed står SF til at indkassere det dårligeste kommunale resultat på landsplan siden 1981. Her fik partiet 5,7 procent af stemmerne.

Prognosen står i modsætning til forventningen for Radikale og Enhedslisten, der begge står til solid fremgang i meningsmålingerne. 

Artiklen fortsætter under grafen

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0AsLnnCCo_skSdGRlUE5GY29ieXprc0hrOXMtdlo5eEE&transpose=1&headers=1&range=C72%3AH78&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"series":{"0":{"color":"#6aa84f"},"1":{"color":"#9900ff"},"2":{"color":"#ff00ff"},"3":{"color":"#e69138"},"4":{"color":"#cc0000"},"5":{"color":"#3d85c6"}},"curveType":"","animation":{"duration":500},"width":450,"lineWidth":2,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"chartArea":{"height":"61.875%","width":"61.778%","left":"8.569%","top":"20.508%"},"vAxes":[{"title":null,"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"booleanRole":"certainty","title":"SF er st\u00f8rst blandt de mindste","height":320,"legend":"right","focusTarget":"series","tooltip":{"trigger":"none"}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":false,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram4"} </script> 

2009 var Liberal Alliances første kommunalvalg. Partiet opnåede blot 0,3 procent af stemmerne på landsplan. Det eneste sted, hvor partiet kom i byrådet var i Horsens, hvor Anders Samuelsen fik 3,7 procent af stemmerne. 

Siden da er flere byråd hoppet over i den liberale lejr. I Søren Risbjerg Thomsens måling står partiet til en tilslutning på 3,0 procent.

Lokallisternes endeligt?
Blot 4,4 procent af stemmerne gik i 2009 til en lokal liste. Det er den laveste tilslutning til listerne på landsplan i mere end fyrre år.

I en stor analyse af 2009-valget konkluderer blandt andre Jørgen Elklit, professor ved Aarhus Universitet, at der formentligt er etableret en nedadgående sprial, hvor mindre tilslutning marginaliserer lokallisterne, hvilket igen giver mindre indflydelse.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0AsLnnCCo_skSdGRlUE5GY29ieXprc0hrOXMtdlo5eEE&transpose=0&headers=1&range=J83%3AO84&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"max":null,"min":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"max":null,"min":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"fontSize":16},"booleanRole":"certainty","title":"Diagramtitel","height":75,"animation":{"duration":500},"legend":"right","width":450,"focusTarget":"series","hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"max":null,"min":null},"maxValue":null},"tooltip":{"trigger":"none"}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":false,"chartType":"Table","chartName":"Diagram4"} </script>
En optælling fra Berlingske Reserach viser dog, at der er en stigning i antallet af lokallister på 25 procent. Det får Jørgen Elklit til at trække sin dystre forudsigelse "en smule tilbage".

Interssant bliver det derfor, om decimeringen af lokallisterne fortsætter.

Ifølge professor Søren Risbjerg Thomsens prognose står lokallisterne til 3,8 procent af stemmerne.

Laveste interesse i 30 år
Udover at tage temperaturen på vælgernes opbakning til partier og lister er kommunalvalget også et pejlemærke for danskernes interesse for demokratiet i kommunerne.

Her var der særdeles slet nyt i 2009, hvor valgdeltagelsen dalede til 65,8 procent. Det laveste tal i mere end 30 år.

I år har blandt andet Indenrigsministeriet i samarbejde med Kommunernes Landsforening brugt millioner af kroner på kampagner for at få særligt de unge til at stemme.

Spørgsmålet er, om det nytter.
<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0AsLnnCCo_skSdGRlUE5GY29ieXprc0hrOXMtdlo5eEE&transpose=0&headers=1&range=J68%3AO69&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"max":null,"min":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"max":null,"min":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"fontSize":16},"booleanRole":"certainty","title":"Diagramtitel","height":75,"animation":{"duration":500},"legend":"right","width":450,"focusTarget":"series","hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"max":null,"min":null},"maxValue":null},"tooltip":{"trigger":"none"}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":false,"chartType":"Table","chartName":"Diagram3"} </script>

Forrige artikel Tidobling af øst-studerende i Danmark Tidobling af øst-studerende i Danmark Næste artikel Her er landsresultatet Her er landsresultatet